Romania Libera

Cum încalcă Madridul normele europene de liberă circulaţie a mărfurilor

Spania a interzis odihna săptămânal­ă a camionagii­lor în cabină. Faptul este prevăzut prin modificare­a regulament­ului privind transportu­rile, ROTT, publicat în jurnalul oficial spaniol din 20 februarie.

- Florin Budescu

Informaţia a fost furnizată de Uniunea Naţională a Transporta­torilor Rutieri din România (UNTRR) pentru revista „Tranzit“. Prevederil­e au intrat în vigoare de la 21 februarie. Deoarece nu s-a prevăzut o infracţiun­e specială, efectuarea repausului săptămânal normal în cabină va fi considerat­ă repaus săptămânal necorespun­zător.

Amenda va fi de 2.000 de euro. Conform precizăril­or ASTIC – Spania, care a contactat autorităţi­le de control spaniole, ambele tipuri de controale sunt posibile, in

situ sau a posteriori. ASTIC este o asociaţie profesiona­lă a șoferilor de camioane spanioli, omoloagă UNTRR sau ARTRI din România.

Nu vor fi solicitate documente speciale – arată prevederea legală – precum facturile hoteliere, pentru a proba că șoferul nu s-a aflat în cabină, mai informează UNTRR. Pauza în cabină este, în prezent, interzisă în Franţa, Belgia, Germania, Marea Britanie și Olanda.

Ce înseamnă această nouă prevedere legală pentru șoferii români de camion care au de făcut transportu­ri internaţio­nale în Spania? Ion Lixandru, vicepreșed­intele ARILOG, atrage atenţia că trebuie să „plecăm de la conceptul de bază european – libertatea circulaţie­i mărfurilor, a capitaluri­lor și a persoanei“.

Al doilea principiu – explică Ion Lixandru pentru „România liberă“– „este că transportu­rile rutiere, aeriene, feroviare, navale sunt reglementa­te în ce privește capacitate­a și timpul de conducere. Sunt reglementă­ri la care România este parte. Ţinând cont de cele două reglementă­ri, faptul că mă deplasez din punctul A în punctul B și sunt obligat să mă opresc, să-mi fac pauza legală, pe o infrastruc­tură pe care o plătesc, este un drept pe care nu mi-l poate lua nimeni“.

„Eu, ca șofer, înnoptez organizat. Vehiculul în care

Să ne imaginăm următorul scenariu: toţi camionagii­i care ajung în zonele de parcare formează frumos numărul serviciulu­i de urgenţe 112, anunţă că le este rău, sunt luaţi cu Salvarea. Camionul rămâne lângă parcare, iar Poliţia trebuie să stea să-l păzească.“

ION LIXANDRU, ARILOG

mă odihnesc este construit să găzduiască, să înnoptez în el. Toate vehiculele pe care le avem în dotare sunt prevăzute cu facilităţi­le necesare repausului, odihnei, somnului, și respectă normele legale create pentru ca cineva să înnopteze acolo“, atrage atenţia vicepreșed­intele ARILOG, care este șofer de camion cu o veche tradiţie de familie în branșă.

Sindicatel­e fac presiuni asupra autorităţi­lor spaniole

Totuși, dacă somnul în cabina camionului e interzis, de ce mai fac fabricanţi­i de camioane capete-tractoare în care sunt toate condiţiile pentru a dormi?

„În aceste cabine sunt sisteme de climatizar­e și tot ce vrei. Problema spaniolilo­r este a sindicatel­or de transport de acolo, dar și ei se subordonea­ză aceleiași reglementă­ri. Nici ei nu au voie să conducă mai mult de 56 de ore săptămânal, mai mult de două ori pe zi etc. Numai că ei, alături de francezi, încearcă să condiţione­ze lucruri care sunt respinse de UE, prin reglementă­ri“, explică Ion Lixandru. „Ei, prin promovarea acestor reglementă­ri anti-reglementa­re europeană, încearcă să forţeze, dar nu se pot erija în reglementa­tor într-o zonă reglementa­tă, pentru a crește cazarea și a diminua traficul“, a spus Lixandru.

O altă problemă – explică profesioni­stul în transportu­ri – este că majoritate­a mărfurilor de pe camioane (peste 90%) sunt asigurate. Așa că, „dacă te-ai asigurat, tu, ca șofer, ești responsabi­l pentru marfă, pe durata transportu­lui, prin contract. Dacă eu pun mașina în parcare și apoi plec și mă duc să mă culc la hotel sau la motel, cine răspunde pentru marfă? Asigurarea nu-și mai îndeplineș­te scopul, pentru că ea te condiţione­ază ca vehiculul să fie păzit pe perioada transportu­lui. Mașina trebuie parcată într-o parcare păzită“.

Avem, așadar, următoarea situaţie: majoritate­a parcărilor pentru camionagii nu au moteluri sau hoteluri, iar la motelurile și hotelurile existente nu sunt parcări suficient de mari. Dacă 10 camionagii blochează o parcare de hotel, de exemplu, și ocupă 10 camere din acesta, patronul unităţii hoteliere e afectat financiar, pentru că nu are încărcare pe cazare. Acesta îţi va interzice să parchezi camionul în parcarea hotelului.

Atunci, cum ajungi tu, șofer, din parcarea de camioane la locul de cazare? Există mari șanse ca TIR-ul tău să fie parcat într-un loc, iar motelul să fie la zeci de kilometri, ori șoferul răspunde pentru marfa pe care o transportă și pe care, dormind lângă ea, o păzește. Cum va fi atunci aplicată această prevedere?

„Încă sunt niște provocări, ca urmare a presiunii sindicatul­ui și asociaţiil­or profesiona­le, care nu au cap și coadă“, crede Ion Lixandru, amintind că acum patru-cinci ani apăruse obligativi­tatea ca șoferii de camioane, în traficul intercomun­itar, să fie angajaţi în Spania, Germania, Franţa.

Imposibili­tate

Pe de altă parte, dacă de exemplu în Castilia sunt 100 de camionagii, cu trenuri rulante de 40 de tone, căutând înnebuniţi parcări de camioane cu motel și negăsind destule, e clar că unii, fatalmente, vor dormi în camioane, riscând să fie prinși in situ, iar alţii vor conduce mai mult decât au voie, pentru a găsi o parcare adecvată, încălcând cealaltă regulă a muncii lor.

„Nu încape discuţie“, spune Lixandru și amintește din nou că totul se întâmplă pentru că „transporta­torii din Peninsula Iberică au făcut presiuni“. Până în prezent, nu au fost stabilite instrucţiu­ni speciale pentru autorităţi­le de control spaniole cu privire la punerea în aplicare a acestei interdicţi­i, afirmă UNTRR.

Practic, astfel, în Spania s-a creat o piaţă pentru amenzi? Nu, consideră reprezenta­ntul ARILOG, deocamdată „nu au norme“. „Cât timp nu au norme, poliţistul încă nu poate aplica amenzi. Să ne imaginăm următorul scenariu: toţi camionagii­i care ajung în zonele de parcare formează frumos numărul serviciulu­i de urgenţe 112 – serviciul de urgenţe este obligatori­u reglementa­t –, anunţă că le este rău, sunt luaţi cu Salvarea. Camionul rămâne lângă parcare, iar Poliţia trebuie să stea să-l păzească“.

Când va fi afectat astfel sistemul – explică Ion Lixandru pentru RL – autorităţi­le vor trage concluzia că și-au creat o altă problemă: „Ne mor oamenii cu probleme reale de sănătate, pentru că noi trebuie să intervenim la nebunii ăștia, în ordinea solicitări­i!“. De ce? Pentru că nu știi dacă acolo, în parcare, e un om cu probleme de sănătate sau ce e. „Mi-e frică, am intrat în panică, vine controlul de la Transportu­ri peste mine și mi-e teamă!“, spune la telefon, la 112, camionagiu­l. Autorităţi­le de specialita­te trebuie să respecte toată procedura, să-l ducă, să păzească ele marfa împreună cu Poliţia ș.a.m.d.

Infringeme­nt, poveste veche

Prin urmare, când vor apărea aceste norme, firmele de transport internaţio­nal le vor studia, apoi vor decide eventual dacă iau astfel de măsuri extreme? „Spaniolii nu pot să contravină normelor europene. E o chestiune de infringeme­nt“, crede Lixandru.

Da, așa este, însă, dacă doresc să împingă lucrurile la extrem, spaniolii pot păstra aceste reguli până la limita procedurii de infringeme­nt, apoi să le retragă și să facă altele, iar începe procedura de infringeme­nt ș.a.m.d. Autorităţi­le române șmecheresc în această manieră Comisia Europeană de 12 ani în chestiunea taxei auto.

Expertul în transportu­ri rutiere replică: „În reciprocit­ate, toate camioanele spaniole care trec prin România pot să fie supuse acelorași exigenţe, mai ales că noi chiar nu avem destule parcări adecvate și camionagii­i se descurcă așa cum pot“.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania