Romania Libera

Expoziţii la TNB

- Maria Capelos

Ștefan Bucătaru – „50 de ani de pictură”

Expoziția comemorati­vă Ștefan Bucătaru – ”50 de ani de pictură”, care va putea fi vizitată între 7 și 31 martie 2019, în Foaierul Media (aripa Interconti­nental) al Teatrului Național ”I.L. Caragiale”, reprezintă un frumos omagiu adus artistului de către fiul său. 58 de lucrări (uleiuri pe pânză și carton), atent și exigent selectate de Mădălina Mirea, curatorul acestei expoziții, din zecile de lucrări pe care Ștefan Bucătaru le-a pictat de-a lungul unei vieți dedicate artei și pedagogiei artistice, lucrări păstrate în colecția familiei, vor putea fi văzute de publicul larg. Elev al lui Camil Ressu la Academia de Arte Frumoase din București, Ștefan Bucătaru (1923-2001) a pictat cu precădere subiecte inspirate din viața satului, dar și nenumărate peisaje și naturi moarte, fiind prezent cu prima sa expoziție personală în 1957, la Școala Tehnică de Chimie, acolo unde preda desenul și pictura. Membru al Societății de Muzică și Desen, vicepreșed­inte al Cenaclului “Ion Andreescu” din București, a fost apreciat și elogiat în presa scrisă a vremii și s-a bucurat de aprecieril­e maeștrilor Corneliu Baba, Alexandru Cumpătă, Grigore Vânătoru, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuță.

A organizat 22 de expoziții personale şi a participat la 13 expoziții colective și de grup, atât în București, cât și în țară.

„Ștefan Pelmuș – 70”, retrospect­ivă aniversară

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, în parteneria­t cu Teatrul Național I.L. Caragiale, în cadrul programulu­i TNB Parateatra­l - Arte vizuale, organizeaz­ă, sub titlul „Ștefan Pelmuș 70”, o expoziție retrospect­ivă aniversară a pictorului, curatoriat­ă de Antigona Silvia Rogozea și asistent curator Lina Țărmure. Cu o deosebită experiență în domeniul artistic, Ștefan Pelmuș (n. 1949) se remarcă pe traseul de evoluție al artei contempora­ne românești printr-un repertoriu simbolic marcat de o lume fabuloasă și abundentă. Purtând un mesaj codat printr-un vast registru de semne hieroglifi­ce, lucrările sale transmit misterul și farmecul aflate la granița dintre existență și spirituali­tate. Personajel­e sale totemice și lumea sa labirintic­ă ne conduc spre un loc de o genealogie universal-mistică, în care cuvântul-cheie este minunea. Încă de la prima vedere, pictura exuberantă a lui Ştefan Pelmuş exercită o seducţie atât de rapidă încât te transformă pe loc din privitor în adorator.

Ștefan Pelmuș a mai expus la Rotterdam și Eindhoven - Olanda, a participat la Bienala de la Kosice, a fost prezent pe simeze la Zoersel, Edegen și Bruxelles - Belgia - și a participat la Bienala de Artă din Ankara -Turcia. Lucrările sale au fost apreciate la galeriile „Wiesbaden”, „Five Plus Gallery” și „Art Bodensee” din Austria, precum și la Stockholm, Budapesta, München sau Ottawa, opera sa artistică fiind la fel de bine primită la Paris, la Galeria „Saint Germain”, cât și la Galeria Fundației de Artă „Soleil de L’Est”, care, în 2002, i-a acordat Premiul Bienalei de Artă.

A expus în numeroase galerii și muzee din România (Muzeul de Artă din Timișoara, Muzeul de Artă din Bistrița), fiind recompensa­t cu Premiul I la Bienala de Artă „G. Pătrașcu” din Târgoviște, cu Premiul special „G. Tătărăscu” București și cu Premiul U.A.P.R. pentru pictură.

Expoziția poate fi vizitată zilnic în Rotonda Foaierului Sălii Mici a TNB (accesul prin Bd. Carol) în perioada 6 martie-7 aprilie 2019.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania