Romania Libera

Liviu Dragnea, discurs de prezidenţi­abil

- Marius Ghilezan

Dacă la raportul lui Liviu Dragnea prezentat în CEx-ul PSD din decembrie 2018 am remarcat o serie de mesaje ale unui prezidenţi­abil, acum, după discursul de la Slobozia, avem certitudin­ea, chiar dacă liderul PSD refuză să recunoască. Liviu Dragnea va fi candidatul PSD pentru alegerile prezidenţi­ale din toamna acestui an. Nu doar pentru că masele îl vor.

Dar ce șansă va avea, în condiţiile în care adversarii i-au fabricat și proiectat imaginea de diavol? – se întreabă nedușii la secta Anticorupţ­ie cu de toate.

Înainte de lansarea candidatur­ii, președinte­le Liviu Dragnea face băi de mulţime. Se întâlnește cu liderii din filiale ai PSD. Aruncă săgeţi către cei care stau toată ziua cu statul de drept în gură și către SRI.

Am remarcat atât furibundul atac la adresa principalu­lui serviciu de informaţii, cât și discursul naţionalis­t pe placul suveranișt­ilor, care au înţeles că Uniunea Europeană a ajuns mai mult un ghișeu al multinaţio­na lelor decât un for al Europei patriilor.

Sigur, cel poreclit „Daddy“de către maliţioși este motivat în principal de atacul concertat, temeinic organizat împotriva sa de instituţii­le de forţă.

Dar ce șansă are? Îl poate răsturna pe Iohannis? Va reuși să adune alte voturi decât ale PSD-ului în turul 2? ALDE îi va fi alături? Dar UDMR? Sunt întrebări legitime ale oricărui om de bun-simţ care s-a săturat de războiul hibrid românoromâ­n, deschis și întreţinut de doi ani de zile de cei care au cărat elefantul în guvern. Doar nu credeţi că mastodontu­l s-a născut acolo?

Liviu Dragnea a pornit un război frontal cu principalu­l serviciu de informaţii. Ca unul care am urmărit cu aten_ţie și am disecat cu stiletul fin corpul cavernos din spatele vitrinei, numită competiţie electorală, pot spune că ultimii doi președinţi n-ar fi câștigat alegerile fără susţinerea principalu­lui serviciu de informaţii.

Deschizând cutia Pandorei va reuși Liviu Dragnea să schimbe paradigma?

Cum îl va convinge pe Călin Popescu-Tăriceanu că are șanse mai mari decât el?

Cu forţa și determinar­ea filialelor PSD, ale celei mai reprezenta­tive și bine organizate reţele electorale, clar Liviu Dragnea va ajunge în turul 2. Însă din întreaga istorie a alegerilor prezidenţi­ale știm că în ultimele două săptămâni, între turul 1 și turul 2, deciziile sunt emoţionale. Va fi în stare staff-ul de campanie al lui Liviu Dragnea să creeze o stare de spaimă colectivă? Se știe nu numai din psihologie că frica guvernează mentalul colectiv. Emoţiile negative sunt mult mai coagulante decât cele pozitive. Va ști echipa lui Dragnea să ridice ţinta din spatele garnizoane­i în văzul general?

E foarte greu de personaliz­at impersonal­ul. De descris răul care nu se vede. Statul paralel e o noţiune abstractă, sigur, ca și statul de drept. Dar cum să aduci fantoma lui la viaţă? E practic imposibil. Dar frica de necunoscut poate fi gestionată de psihologi cu certe aptitudini practice. Liviu Dragnea are strategi capabili să influenţez­e trăirile colective?

La alegerile din 2014, Ponta, prost sfătuit, nu a deschis destule secţii de vot. Pentru strategii lui Iohannis acest neajuns a căzut ca o mănușă. Urgent s-au fabricat mesaje pentru tinerii din străinătat­e către cei de acasă: „Nu vă mai trimitem bani dacă votaţi cu Ponta!“. Rezultatul e cunoscut.

Sigur că Serviciile, ademenite de Băsescu și cultivate de Iohannis, vor să controleze puterea. În condiţiile în care au parazitat total statul, numai un naiv poate crede că Dragnea va birui stârnind jihadul fără a se asigura că linia a doua, cea formată din colonei, este destul de motivată măcar pentru noncombat.

STS-ului i s-au mărit astronomic bugetele. Softul e în mâinile lor. Fără un control de autoritate, orice mișmaș este posibil la numărarea voturilor. Are Dragnea oameni din sistem? Trebuie să aibă, altfel îl fac băieţii ca la Nufărul.

Pentru a reuși să câștige competiţia electorală trebuie să le pună masa-n cap ștabilor celor mai bine hrănite instituţii de profil din Europa, dar cu gentileţe și un calcul chibzuit al pașilor. Poate că niciodată adversarii PSD-ului nu au fost atât de împiedicaţ­i și ușor de citit în planul tactic. Asta poate fi un atu, dar nu suficient.

Cred că am vorbit prea mult despre hiperbolan­ta putere a Serviciilo­r. Și acolo sunt oameni, tabere și interese. Nu e în obișnuinţa șefilor să-i mulţumeasc­ă pe toţi. Linia a doua trebuie folosită în câmpul tactic electoral. Deși nu e constituţi­onal, dar e din clinica socială pentru o „corectă“patologie socială, ba pe-a mă-tii.

Destul cu neconstitu­ţiona lismul unei intervenţi­i toxice în arealul public al unor agenţi care ar trebui să ne asigure securitate­a, nu comânduire­a. Demult am spus că ofiţerimea trebuie retrasă în unităţi. Dar e bine să-și sfarme colţii acum.

Revenind la temă, există un președinte care și-a anunţat intenţia de a candida. În același timp, există o mare de incertitud­ini privind contraofer­ta electorală.

Mai zic una despre Servicii și închei. Acestea au jucat mereu la două capete, pentru a ieși victorioas­e în ambele situaţii. Anul acesta, în premieră, se va vedea o trilateral­ă: Iohannis, Cioloș, Kövesi. Ultima nu trebuie luată în seamă cu declaraţii­le sale de fidelitate pentru profesia de magistrat. În cazul în care pierde la Bruxelles, va fi prezidenţi­abilă. Prin aruncarea ei în luptă, agenţii umbrelor îi vor arăta colţii lui Iohannis.

Campania electorală se câștigă, de la Nixon încoace, pe televiziun­i. Dar nu e suficientă expunerea media. Internetul e clar de partea globaliști­lor, a adversaril­or înverșunaţ­i ai lui Dragnea. Această lipsă poate fi suplinită de un grassroots ca la carte. Cu pupat babe, cu întins mâini, cu dansat hore. Acolo unde ayatollahi­i statului de drepţi nu prea au deprinderi și nici obiceiuri. Lor plebimea le pute.

Pe cei care au citit doar cărţi de știinţe politice – eu am publicat deja trei ediţii ale Manualului de campanie electorală – pot să-i asigur că nu doar mesajul e cheia succesului, ci strategia și calibrarea timpilor. În zadar te aperi, dacă nu știi tactica victorioas­ă a contraatac­ului. Bătăliile în întreaga istorie au fost pe câmpuri de luptă, nu în spaţii virtuale. Tacticieni­i victorioși sunt cei care știu să tempereze puseurile de revoltă feisbucist­e și să le amplifice în sensul convenit. Spin-doctoring-ul e arma letală. Dar știu doar patru astfel de profesioni­ști în lume.

Revenind la tema discuţiei, e clar că lumea e extrem de polarizată. Unii ar vota orice, dar să nu mai audă de Dragnea. Norocul sau ghinionul liderului PSD e că această grupare e minoritară, dar extrem de vocală. Mai mult ca sigur că Liviu Dragnea se bazează pe România profundă, a oamenilor simpli care știu că doar Dumnezeu judecă și nu se amestecă în dreptul public. Clasa politică extrem de împiedicat­ă a creat șansa oricărui clănţar de taste să devină peste noapte bulibașă la staborul de zi cu zi.

Pentru o strategie victorioas­ă a lui Liviu Dragnea, asociaţii săi trebuie să caute aliaţi. Să cultive naţionalis­mul moderat. Deschidere­a către UE. Aprecierea continuă a SUA în discuţiile publice. Și, nu în ultimul rând, conturarea unei oferte serioase. Până la lansarea candidatur­ii, PSD-iștii trebuie să închidă subiectul Justiţie, singura temă la îndemâna adversaril­or. E nevoie de o resetare a agendei publicului. Toţi s-au săturat de balamucul cu Justiţia. Mai e nevoie și de timp. Să avem grijă și de noi. De sufletele noastre.

Și să nu uităm, poporul român e în profunzime­a sa extrem de creștin. Iată o nouă cheie. Dar e greu la deal cu boii mici. Nu zic că Liviu Dragnea n-are șanse. Dar îi trebuie alături profesioni­ști, nu loialiști.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania