Romania Libera

PSD și ALDE caută prezidenți­abil

- Romulus Georgescu

PSD și ALDE vor să prezinte un candidat comun la alegerile prezidenți­ale de la finalul acestui an. Călin Popescu Tăriceanu este cel mai bine plasat în sondaje, dar Liviu Dragnea își dorește să candideze, reprezentâ­nd cel mai puternic partid din coaliție.

PSD și ALDE vor să prezinte un candidat comun la alegerile prezidenți­ale de la finalul acestui an. Călin Popescu Tăriceanu este cel mai bine plasat în sondaje, dar Liviu Dragnea își dorește să candideze, reprezentâ­nd cel mai puternic partid din coaliție.

Președinte­le PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că a convenit cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ca după alegerile europarla mentare să prezinte împreună un candidat comun la alegerile prezidenţi­ale, care să fie susţinut de coaliţie.

Liviu Dragnea a fost întrebat, sâmbătă, la Slobozia, dacă va candida la alegerile prezidenţi­ale şi a răspuns: „Sigur nu voi candida la europarla mentare“. Când jurnalişti­i au revenit asupra faptului că nu exclude o candidatur­ă pentru funcţia de preşedinte, Dragnea a spus: „Nu vorbesc de candidatur­ă la prezidenţi­ale, cu nimeni, niciunde, nicicând. După europarla mentare, discutăm. Am convenit cu domnul Tăriceanu ca, după alegerile europarla mentare, împreună, să prezentăm un candidat comun care să fie susţinut de alianţă“.

Duminică, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că după alegerile europarla mentare coaliţia PSD-ALDE va decide dacă va exista o candidatur­ă comună la alegerile prezidenţi­ale. Tăriceanu a afirmat că încă nu s-a hotărât dacă va candida la alegerile prezidenţi­ale, dar că trebuie găsită cea mai bună formulă pentru ca actuala coaliţie să-l învingă pe Klaus Iohannis.

Tăriceanu, primul în sondaje

Ideea unui candidat comun PSD-ALDE este discutată de mai multă vreme, dar decizia a tot fost amânată. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este cel mai bine plasat în sondajele de opinie. Însă, dacă l-ar accepta pe Tăriceanu, pentru PSD ar fi pentru prima dată în 30 de ani de democrație când s-ar prezenta fără un candidat propriu în alegerile prezidenți­ale.

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidenţi­ale, Klaus Iohannis ar fi votat de 41,4% din alegători, având mari șanse de a obține un nou mandat, potrivit celui mai recent sondaj IMAS. Actualul mandat al lui Iohannis expiră în luna decembrie a acestui an. Pe locul doi, dar la mare distanţă este Călin Popescu Tăriceanu, cu mai puţin de

jumătate dintre voturile preşedinte­lui – 18%. Foştii premieri Victor Ponta (15%) şi Dacian Cioloş (11,7%) sunt însă foarte aproape de liderul ALDE, iar Liviu Dragnea abia ar strânge 6 procente din sufragii.

Sondajul urmăreşte opţiunile la prezidenţi­ale şi în funcţie de spectrul politic pe care îl agreează fiecare votant. Electoratu­l de stânga îl preferă pe Călin Popescu Tăriceanu (36,5%), urmat de Victor Ponta (26,5%) şi Gabriela Firea (18,1%). Liderul PSD, Liviu Dragnea, se clasează doar pe locul patru cu 12,7%, în timp ce pentru Corina Crețu optează 5,3%. Practic, alegerea candidatul­ui comun se rezumă la o alegere între Dragnea și Tăriceanu, dacă este să luăm drept reper ultimele sondaje de opinie – Victor Ponta are propriul partid, iar Gabriela Firea este certată cu Liviu Dragnea.

Realitatea din PSD

De altfel, în declarații­le oficiale, Liviu Dragnea a vorbit, întotdeaun­a, despre candidatul cu cele mai mari șanse. „Iau în calcul varianta ca din partea alianţei PSD-ALDE să candideze

candidatul cu cele mai mari şanse pentru ca Iohannis să nu mai lovească România încă cinci ani de zile”, a afirmat, recent, Dragnea.

În spatele ușilor închise, însă, social-democrații discută pe un alt ton. La cea mai recentă ședință a Comitetulu­i Executiv, vicepreșe dintele PSD Marian Oprișan a ridicat problema alegerilor prezidenți­ale. „Hai să discutăm cu ALDE și dacă Tăriceanu e mai bun, să mergem pe Tăriceanu“, a propus Oprișan, potrivit unor surse din partid. Dragnea a reacționat tăios: „Nu știu ce deal-uri ai tu, dar eu discut de fiecare dată și nu am de gând să pun PSD-ul pe tavă“, au spus sursele citate. De fapt, în acest fel, Dragnea a rezumat dificultat­ea alegerii: orice alt candidat, în afară de el însuși, poate încerca, dacă ajunge președinte, să controleze PSD. Potrivit Constituți­ei, președinte­le are puteri reale, în ciuda retoricii PSD despre faptul că șeful statului trebuie să semneze, fără opoziție, toate propuneril­e Guvernului. Dacă, însă, Dragnea va intra în cursa prezidenți­ală, așa cum își dorește, va purta răspundere­a pentru o eventuală înfrângere.

 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania