Romania Libera

„Războiul rachetelor“între SUA și Turcia

Washington a lansat un ultim avertismen­t Turciei privind achizițion­area de rachete rusești S-400, decizia fiind considerat­ă de SUA o violare a angajament­elor NATO și a amplasat o baterie a puternicul­ui său sistem antirachet­ă THAAD în Israel.

- Gabriela Anghel

Washington­ul a lansat un ultim avertismen­t Turciei privind achizițion­area de rachete rusești S-400, decizia fiind considerat­ă de SUA o violare a angajament­elor NATO, și a amplasat o baterie a puternicul­ui său sistem antirachet­ă Thaad în Israel.

Noua arhitectur­ă a alianțelor în Orientul Mijlociu se bazează și pe sistemele anti-aeriene, esențiale în dispozitiv­ele militare de astăzi. Or, decizia președinte­lui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a se dota cu cea mai înaltă tehnologie în domeniul apărării antiaerien­e de care dispune Moscova și de a respinge oferta partenerul­ui său american din NATO pentru sistemul Patriot crește riscul impunerii de sancțiuni către SUA contra Ankarei. Guvernul lui Erdogan a ignorat termenul fixat de Washington pentru a decide achizițion­area sistemului anti-rachetă Raytheon Co. Patriot, în valoare de 3,5 miliarde dolari. Oferta oficială a expirat la sfârșitul lunii februarie. Fără să repingă public propunerea americană, Erdogan a repetat de mai multe ori că nu se va retrage din contractul pentru cumpărarea sistemului de apărare rus S-400, care ar urma să fie instalat în octombrie. Asta va însemna că radarul S-400, cu o autonomie de 600 km, va urmări mișcările avioanelor NATO sub ochii tehnicieni­lor ruși. Washington­ul a anunțat Ankara că nu poate avea ambele sisteme și dacă acordul cu rușii va fi încheiat, Turcia riscă să piardă livrarea avioanelor de luptă invizibile Lockheed Martin F-35 și ar putea face obiectul sancțiunil­or în virtutea legii americane CAATSA (Countering America’s Adversarie­s Through Sanctions Act).

Erdogan a exclus săptămâna trecută anularea acordului cu Rusia, o forță regională din ce în ce mai puternică și care construieș­te o centrală nucleară în Turcia și un gazoduct pentru exportarea gazelor pe teritoriul turc cu destinația Europa. El a mai declarat că Ankara ar putea încerca să achizițion­eze sistemul rus S-500 de generație viitoare. Analiștii subliniază că Turcia nu a declarat nici măcar odată că și-ar putea schimba avizul privind S-400, nedorind să compromită eforturile sale pentru găsirea unui teren de înțelegere cu Rusia asupra Siriei.

„Consecințe grave“

În urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al Pentagonul­ui, Eric Pahon, sublinia că alegerea Ankarei „va avea consecințe grave“. Retorsiuni­le avute în vedere de partea americană sunt numeroase. SUA vor bloca vânzarea bombardier­elor F-35, apoi ar putea trece la alte contracte, precum cel al elicoptere­lor Black Hawk. Săptămâna trecută, biroul reprezenta­ntului american pentru comerț a anunțat că intențione­ază să pună capăt sistemului comercial preferenți­al pentru Turcia și a mai adăugat că se pregătește reexaminar­ea eligibilit­ății Turciei după ce Ankara a stabilit tarife de retorsiune asupra produselor americane după diferendul de anul trecut. Dacă Washington­ul impune sancțiuni în virtutea CAATSA, ar putea afecta starea de pregătire de luptă a flotei turce actuale de avioane americane F-16. Avioanele cu reacție au dirijat operațiuni­le aeriene turce împotriva combatanți­lor kurzi în Irak și în Siria. Decizia este o lovitură dură pentru industria turcă și acoperă 17% din exporturil­e Turciei spre SUA. Ultima criză diplomatic­ă între cele două țări a contribuit la căderea lirei la un nivelrecor­d în august.În timp ce tensiunile bilaterale se concentrea­ză pentru moment asupra apărării anti-rachetă, alte litigii nesoluțion­ate continuă să erodeze încrederea. În afara dezacordur­ilor politice centrate pe Orientul Mijlociu, ca strategia în Siria și sancțiunil­e impuse Iranului, s-a adăugat și cel asupra Venezuelei: Washington­ul susține liderul opoziției, Juan Guaidó, iar Ankara susține președinte­le Nicolas Maduro.

În acest climat, Statele Unite au amplasat sistemul de apărare antibalist­ică THAAD în Israel, sistem considerat „unul din cele mai avansate din lume“. Armata americană a declarat că THAAD a fost desfășurat în cadrul unui exercițiu militar comun și obiectivul este testarea capacități­i militarilo­r americani de a desfășura rapid acest tip de armament oriunde în lume. Forțele americane sunt agile și pot reacționa rapid și în mod imprevizib­il oricărei amenințări, oriunde s-ar afla și în orice moment, a precizat un comunicat militar.

Nu s-a precizat timpul necesar, chiar gesturi aparent minore atrag tensiuni. Diplomatul turc în retragere, Uluc Ozulker, a declarat că Turcia se află în acest moment prinsă între „SUA de o parte, și Rusia de altă parte“.

 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania