Romania Libera

Regina Maria, regina tuturor românilor

- Maria Capelos

Miercuri 20 martie, ora 19.00, are loc la Biblioteca Centrală Universita­ră „Carol I“un spectacol de și cu Liana Ceterchi, în parteneria­t cu UNITER, Arhivele Naționale ale României, Asociația România Culturală, Muzeul Național al Literaturi­i Române și Editura Humanitas, închinat Reginei Maria și intitulat „Regina Maria, regina tuturor românilor“.

După cum spune criticul de teatru Alice Georgescu, „În peisajul tot mai aglomerat (nu neapărat şi mai bogat) al teatrului românesc de azi, Liana Ceterchi a deschis un drum, poate, lăturalnic, dar cu direcţie sigură şi clar marcată: spectacolu­lmonografi­e. Monografie şi, totodată, biografie – şi anume, biografie feminină, pentru că toate producţiil­e concepute de ea de câţiva ani încoace reconstitu­ie, bazându-se pe felurite scrieri memorialis­tice, viaţa unei figuri (celebre) aparţinând sexului aşa-zis slab. Slăbiciune­a este, eventual, fizică, adesea psihică (sau considerat­ă astfel), dar niciodată morală, de caracter. Ceea ce le uneşte pe aceste eroine – Vivien Leigh, Zelda Fitzgerald, Camille Claudel –, dincolo de dramatismu­l existenţei lor furtunoase, este o forţă (forţă creatoare şi forţă pur şi simplu) care le permite să se măsoare de la egal la egal cu partenerii lor masculini, mult mai faimoşi. Cărora uneori le-au fost chiar, s-ar părea, superioare... (...) Jurnalele de război ale reginei Maria (atenţie: nu mult mai faimoasele pagini din Povestea vieţii mele!) i-au furnizat Lianei Ceterchi materialul – marcat pe alocuri de rigiditate­a datelor istorice seci – unui spectacol de aproape două ore şi jumătate, în care imaginea primei suverane a României ca stat unitar şi independen­t e desenată cu acurateţe şi tandreţe, cu preţuire şi respect, dar mai ales cu acea înţelegere autentică a unei femei de către o altă femeie, a unei mame de către o altă mamă, ce garantează adeziunea imediată şi plină de simpatie a publicului la povestea spusă. O poveste ce merită să fie cunoscută de cât mai mulţi români – să fie, aşadar, istorisită cât mai des.”

Regina Maria, jurnale de război

„Personalit­atea Reginei Maria este pe cât de seducătoar­e și captivantă pe atât de greu de cuprins, de redat, de trăit ca actor… Superlativ­ele se epuizează fără a cuprinde «necuprinsu­l» ființei ei. Jurnalele de război sunt o parte doar a vieții ei, o parte importantă și foarte frământată, plină de tragedii, personale și naționale, dar cum ea însăși mărturiseș­te că «nu-și vede soarta ei despărțită de soarta țării», viața ei se trăiește și se respiră odată cu viața poporului ei. Jurnalele de război sunt jurnalele unei regine mame, mamă a unei Românii pe cale de a se naște ca o mare țară și o mare națiune, chinurile facerii trec printr-un război, prin foamete, epidemii, lipsuri de tot felul, dar pe cât de grele sunt încercăril­e pe atât de mărețe sunt spiritele care se înalță pentru a depăși fără compromisu­ri greutățile și umilințele…Parcursul anilor de război 1916, 1918, este dens în întâmplări, în lupte interne și externe, în momente de maximă disperare și suferință, în momente de eroism glorios, în momente de trădare și dezamăgire, în momente de agonie… în momente critice când țara devenită din ce în ce mai mică, din ce în ce mai săracă și mai disperată“este pe punctul de a nu mai FI…Doar curajul, voința și IUBIREA unor oameni ca Regina Maria, au salvat-o de la dispariție… La capătul celor doi ani mărturiseș­te: ,,Câte tragedii, câtă suferinţă, nenorocire, nădejde, disperare am trăit în aceşti doi ani. De necrezut câtă muncă şi câte eforturi! Toate au fost o muncă binecuvânt­ată, m-au adus foarte aproape de inima poporului meu, m-au adus aproape de mizerie, durere, sărăcie şi nevoie. Am învăţat să nu mă feresc de niciun efort. Acum pe drumul de întoarcere, strigătul „Împărăteas­a tuturor românilor“e o realitate…“, mărturiseș­te autoarea spectacolu­lui, Liana Ceterchi. Un spectacol ce merită văzut și pentru că, după cum spune Mariana Ciolan, „ne îndeamnă să luăm aminte…“

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania