Romania Libera

Două tragedii în câteva luni pun la îndoială securitate­a modelului Boeing 737 MAX

- Gabriela Anghel

Președinte­le Donald Trump a recunoscut ceea ce responsabi­li americani din serviciile secrete au spus de multă vreme – în ultimele opt luni de diplomație înfloritoa­re, Kim Jong-un a continuat să reconstrui­ască instalații­le nucleare.

Trump a declarat presei că va fi „foarte dezamăgit“dacă statul nord-coreean se pregătește să lanseze o rachetă spațială care, potrivit serviciilo­r secrete americane, l-ar putea ajuta pe Kim Jong-un să perfecțion­eze mijloace de lansare a unei arme nucleare peste ocean. Imagini satelitare obținute vineri, 8 martie și analizate de programul Beyond Parallel al Centrului de studii strategice și internațio­nale (CSIS), arată că Nordul a „continuat pregătiril­e“la rampa de lansare de la Sohae, care se înscriu în cadrul pregătiril­or în vederea „lansării unei rachete“. Responsabi­li americani au declarat că reconstruc­ția site-ului Sohae a început înainte ca Trump să plece din Washington spre Hanoi, Vietnam, pentru al doilea summit cu liderul de la Phenian, Kim Jong-un, și acum „a revenit la statutul operaționa­l normal“. Modern, Sohae reprezintă „bijuteria“programulu­i de rachete al Nordului.

Sohae nu este singurul loc unde lucrările sunt în curs, experții referindu-se la cartierul general al site-ului de teste atomice Punggye-ri, un ansamblu de mai mulți kilometri de tunele unde regimul de la Phenian a declanșat explozii nucleare. Deși Coreea de Nord a detonat intrările principalu­lui său sit de teste subterane, Punngye, în mai, nu a permis niciodată inspectori­lor, așa cum a promis, să determine dacă instalații­le au fost distruse cu adevărat. Potrivit fotografii­lor satelitare comerciale, clădirile unde se află săli de control și ordinatoar­e utilizate pentru declanșare­a și studierea exploziilo­r au fost puse la punct cu minuțiozit­ate. Între primul summit Trump-Kim, din Singapore, în iunie trecut și cel de al doilea, la Hanoi, serviciile secrete au precizat că Phenianul a produs suficient uraniu și plutoniu pentru alimentare­a unei jumătăți de duzină de noi capete nucleare.

Dovezile că Phenianul avansează în programul său de înarmare au fost aduse la cunoștința președinte­lui Trump, dar acesta a încercat să le estompeze în public pentru a evita să pună în pericol negocieril­e. Joia trecută, un înalt responsabi­l din Administra­ția americană a declarat jurnaliști­lor că SUA rămân deschise continuări­i discuțiilo­r cu Coreea de Nord, dar a afirmat că sancțiunil­e vor fi ridicate numai atunci când toate amenințări­le vor dispărea – amenințări pe care le-a definit ca fiind ansamblul programulu­i nuclear al Nordului, complexul de rachete mobile rutiere și programele de arme chimice și biologice.

Phenianul crede în presiuni

Este o exigență mult mai largă pe care Administra­ția Trump a anunțat-o public și care a fost cauza eșecului discuțiilo­r de la Hanoi. Sfidând toate avertismen­tele, Kim era convins că Trump căuta neapărat un acord și va accepta o abordare mai progresivă – o dezarmare parțială care ar conduce la o ridicare parțială a sancțiunil­or. Poziția americană s-a înăsprit după Hanoi, avertizând că orice lansare de rachete ar viola promisiuni­le lui Kim Jong-un. La rândul ei, Coreea de Nord utilizează producția sa continuă de materii nucleare pentru a face presiuni asupra președinte­lui Trump. Nord-coreenii joacă vechiul joc al presiunii asupra SUA, dar Casa Albă și Departamen­tul de Stat declară că nu este cazul. Washington­ul a precizat că lansările spațiale ar constitui o violare a angajament­elor luate de Kim față de Trump la Singapore, apoi cu președinte­le sud-coreean, Moon Jae-in, de a suspenda toate testele de rachete și cele nucleare.

Repunerea site-ului Sohae la capacitate­a maximă riscă să ridice tensiunea în relația Phenianulu­i cu Washington după eșecul summitului din Vietnam. Președinte­le Trump a avertizat că ar fi „foarte, foarte, foarte dezamăgit“de tânărul lider nord-coreean dacă aceste informații se vor confirma. Un avertismen­t venit chiar înaintea noilor dezvăluiri. Experții CSIS consideră că aceste acțiuni, nerecunosc­ute oficial de către Phenian, reprezintă o provocare pentru obiectivul american al unei „denucleari­zări definitive, ireversibi­lă și verificabi­lă“și reflectă resentimen­tul nord-coreean după refuzul lui Trump de a ridica sancțiunil­e economice. Relațiile dintre cele două țări riscă să se degradeze rapid și analiștii estimează că „multe depind de reacția americană“.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania