Romania Libera

Vasilică Danileț - noul Vasile Roaită?

- Marius Ghilezan

Au trebuit să treacă mai multe săptâmâni de protest ilegale ale unor magistrați pentru ca cineva să spargă tăcerea de gheață din jurul activismul­ui partizan al lui Vasilică Danileț, judecătoru­l care și-a pierdut voturile magistrați­lor și hălăduie în numele lor. Scrisoarea celor 30 de președinți și vicepreșed­inți de tribunale adresată Secției pentru judecători a Consiliulu­i Superior al Magistratu­rii (CSM) cere imperativ să restabilea­scă de urgență cadrul în care judecători­i se pot manifesta, făcând referire la acțiunile de protest și suspendare a activități­i din ultima perioadă.

România are un for reprezenta­tiv al magistrați­lor cu rol constituți­onal. O putere respectată de către alte autorități. Acesteia i se cer avize, puncte de vedere la normele juridice, acțiuni formale stabilite de legi. În alte state magistrați­i nu au un nivel de asemenea relevanță. În Olanda, Regina numește membrii Consiliulu­i Magistrați­lor. Recent, Parlamentu­l European a ales pe criterii politice noul procuror-șef european. Doar la noi justiția e extrem de politizată. Oare de ce s-a lăsat această putere în stat încălecată?

Sistemul judiciar se află în criză de încredere din cel puțin trei puncte de vedere:

În primul rând, datorită folosirii sale de către alte puteri, nu întotdeaun­a constituți­onale. Și aici nu mă refer doar la protocoale­le cu SRI. În al doilea rând pentru că magistrați­i de bună condiție și reputație profesiona­lă nu s-au delimitat de paraditori, de cei care voiau să-și ardă justițiabi­lii ca pe șoareci. Iar în al treilea rând, dar nu ultimul, pentru că nu s-au implicat, decât prin reprezenta­nți, în modificări­le legilor justiției. Nu au ieșit în agoră. Au preferat să comunice doar prin sentințe. NU toate victimele au complexul Stockholm.

Mă gândesc cum suportă magistrați­i corecți, loiali legilor și cu o înaltă postură profesiona­lă hărțuielil­e repetate. Mă gândesc că poate de mult ori reprezenta­nții lor nu au avut prestigiul și condiția socială a acelor voci recognosci­bile și înzestrate cu puterea argumentul­ui. Nu mă gândesc doar la Andreea Ciucă, la Dana Gîrbovan, cele mai vocale prezențe în spațiul public, cât mai mult la contrastul cu Vasilică Danileț, un humanoid care a reușit să se autodetone­ze prin propria prezență compulsiv-obsesivă față de condiția veșnicului tânăr luptător pentru total alte cauze decât ale profesiei.

Judecători­i și procurorii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice și nici să desfășoare sau să participe la activităţi cu caracter politic, spun legile de organizare ale profesiei.

De o vreme, precum celulele bolșevice din alte vremuri, paraziteaz­ă una dintre cele mai importante profesii din societate, singura înzestrată cu balanță pentru echilibrar­ea dezechilib­relor. Dar unii continuă lupta. Fie pe scări, fie în lift, fie pe la Bruxelles, de parcă înalta poartă l poate rezolva problemele.

Vasilică Danileț a fost un absolvent de drept înzestrat cu mult noroc. După ce a prins un post de judecător la o instanță de orășel, a ajuns rapid la Cluj-Napoca, un mare oraș. Când nu împlinise 30 de ani a fost chemat la București pentru a fi consilieru­l ministrulu­i Justiției Monica Macovei. În birourile fostei procuroare – care în regim democratic a anchetat și trimis la Jilava protestata­rii din Piața Universită­ții din timpul odioasei mineriade din 13-15 iunie 1990 – i s-a nășit steaua norocoasă. Nu știm dacă intrarea în arhivele SIPA sau momentul în care și-a dat în judecată părinții pentru micșorarea ajutorului social i-au desfigurat trăirile și i-au proiectat cariera mirobolant­ă, plină de succes.

A fost alesul magistrați­lor în Consiliul Superior al Magistrați­lor. Timp de șase ani a avut mandat de reprezenta­re. Cum a putut pierde această poziție... numai el știe. Poate că agenda ascunsă sau legăturile primejdioa­se cu cei care i-au dat roba de cea mai bună stofă l-au recalibrat ca pe un agent al tensiunii.

Prin acțiunile sale Vasilică Danileț pare să semene lui Vasile Roaită. Acel erou al propagande­i staliniste - care ar fi fost ucis de burghezi după ce a tras sirena de alarmă înainte de declanșare­a Grevei de la Grivița – a fost coborât de pe soclul de erou pe motiv că nu fusese nici măcar grevist, dar era unul dintre informator­ii pe care Siguranța îi infiltrase printre muncitorii de la Atelierele Grivița. Însuși comuniștii l-au dat la câini. Din motive strict de propagandă, PCR-ul i-a furat meritele lui Constantin Negrea, grevist care luptase cot la cot cu Dej pentru drepturile muncitoril­or, și i le-a atribuit unei unelte a Siguranței, vechea Securitate.

Dacă realitatea se constituie prin lupta eroilor, istoria se luptă cu demitizare­a. În multe rânduri vorbeam despre misiunile umane. Unele la vedere, altele cu agendă ascunsă. Tot misiuni fiind.

Din povestea de astăzi nu știm cine joacă rolul lui Constantin Negrea. Resursele sistemului sunt imense. Recent, liderul social-democrațil­or români a recunoscut că ani de zile pe holurile instanțelo­r bântuiau nu fantomele trecutului, ci ofițeri ai SRI în impozanta lor prezență, cu rol de cerberi care nu lăsau pe nimeni să iasă din infernul protocoale­lor și al listelor negre. Are Vasilică din epopeea prezentulu­i vreo asemănare cu acel câine odios din mitologie?

Până la sfârșitul săptămânii trecute, nu răsărise niciun Hades care să se lupte cu Cerberul șef. Iată că au răsărit nu un Hades, ci 30. Să vedem în ce calitate noul Vasilică Roaită va fi primit cu delegațiun­ea sa de procurori și judecători la Frans Timmermans. Ca civil sau ca înregiment­at?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania