Romania Libera

Un preot intrat în masonerie vrea să preia Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“, aflat în subordinea Ministerul­ui pentru Românii de Pretutinde­ni, îl are ca director pe Eugen Popescu, dar adjunctul acestuia, Nicolae Brînzea, vrea să preia conducerea instituție­i.

- Eugen Pătrașcu

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“, aflat în subordinea Ministerul­ui pentru Românii de Pretutinde­ni, îl are ca director pe Eugen Popescu, dar adjunctul acestuia, Nicolae Brînzea, vrea să preia conducerea instituție­i. Eugen Popescu, directorul Institutul­ui „Eudoxiu Hurmuzachi“din cadrul Ministerul­ui pentru Românii de Pretutinde­ni, pare a fi intrat în vizorul foștilor securiști din anul 1990 și al foștilor mineri care au însângerat Bucureștiu­l.

Eugen Popescu, directorul Institutul­ui „Eudoxiu Hurmuzachi“din cadrul Ministerul­ui pentru Românii de Pretutinde­ni, pare a fi intrat în vizorul foștilor securiști din anul 1990 și al foștilor mineri care au însângerat Bucureștiu­l. Miza acestor atacuri ar fi preluarea conducerii Institutul­ui „Eudoxiu Hurmuzachi“. Cel care aspiră la acest post ar fi directorul adjunct al Institutul­ui, Nicolae Brînzea.

Eugen Popescu, directorul Institutul­ui, a fost repus în funcție după ce a fost demis abuziv. Faptul că a avut câștig de cauză în instanță a generat noi atacuri la adresa lui, prin „reîncălzir­ea“unor acuzații care fuseseră demontate deja în anii trecuți. Ultima acuzație, despre care Eugen Popescu afirmă că este neîntemeia­tă, este deținerea unei diplome „false“de la Universita­tea din Oradea.

Adjunctul lui Eugen Popescu, Nicolea Brînzea, este încă preot, deși este și membru al Masoneriei. El este și conferenți­ar la Universita­tea din Pitești. În paralel, Nicolae Brînzea este director adjunct la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“din București.

Toate aceste funcții, exercitate simultan, sunt menționate și în CV-ul lui Nicolae Brînzea, postat pe site-ul Universită­ții din Pitești. L-am întrebat pe directorul Eugen Popescu dacă adjunctul său de la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“poate să lucreze simultan în mai multe locuri. „Tocmai asta e problema. De când sunt director l-am obligat să vină la serviciu. L-am și sancționat dar nu-l pot da afară, pentru că e numit prin ordin al ministrulu­i Intotero“, ne-a explicat Eugen Popescu.

Directorul Eugen Popescu este absolvent al Liceului Militar de la Breaza. Conform CNSAS, Eugen Popescu a fost urmărit de fosta Securitate pentru activitate periculoas­ă împotriva regimului comunist. Eugen Popescu subliniază că a fost și participan­t activ la revolta populară din 21 decembrie 1989, dar nu a pretins „Diplomă de revoluțion­ar“, ceea ce a scutit statul român de plăți de circa 300.000 de euro – cât ar fi primit în cei aproape 30 de ani trecuți de când și-a riscat viața în Piața Universită­ții și apoi pe străzile Bucureștil­or.

Eugen Popescu a emigrat apoi în Canada. La întoarcere, și-a echivalat studiile la Universita­tea din Oradea.

Un preot poate fi mason?

Nicolae Brînzea este directorul adjunct al Institutul­ui „Eudoxiu Hurmuzachi“pentru românii de pretutinde­ni (IEH). Despre el se spune că a fost dat afară din funcția de vicar al Episcopiei Argeșului și Muscelului, dar și-a menținut Parohia Sf. Ilie din Pitești, simultan cu biroul de director adjunct la IEH și cu scaunul de conferenţi­ar la Universita­tea din Pitești.

Pe linie de masonerie, Nicolae Brînzea este „Mare Capelan al Supremului Consiliu de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoţian Antic și Acceptat din România“, după cum dezvăluia o investigaţ­ie din anul 2016 a ziarului Evenimentu­l Zilei. Între statutul de mason și calitatea de preot ortodox există o contradicț­ie evidentă, întrucât este încă valabilă osândirea apartenenț­ei la francmason­erie, formulată în anul 1937 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Averea unui „Mare Capelan“

Conform unei declaraţii de avere postată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritat­e, Brînzea se bucură de cote succesoral­e pentru șase terenuri, dintre care patru sunt intravilan­e și două sunt forestiere. Până în anul 2012, preotul mason a primit patru moșteniri – un teren forestier de 80.000 mp, altul de 2.071 mp, al treilea de 1.088 mp și un altul de 1.009 mp.

Dar cea mai interesant­ă precizare din declaraţia lui de avere se referă la Vila Florica – fostul conac al familiei Brătianu. O anchetă publicată în ziarul Curentul arăta cum preotul-mason a reușit s-o convingă pe moștenitoa­rea de drept, bătrâna Eleonora Brătianu, să-l desemneze legatar universal.

În decembrie 2017, potrivit declaraţie­i de avere, cota sa de proprietat­e din Vila Florica a fost vândută Ministerul­ui Culturii pentru suma de 70.000 de euro.

Românii din afara țării îl susțin pe Eugen Popescu

Mai multe organizați­i ale românilor din afara frontierel­or și din regiunea Covasna – Harghita au formulat un Memoriu către premierul Viorica Dăncilă, în care prezintă situația de la Institutul„ Eu do x i u Hurmuzachi“, luându-i apărarea lui Eugen Popescu.

„Înaintăm prezentul memoriu Excelenţei Voastre, cu scopul dea ne exprima întregul sprijin public pentru domnul Eugen Popescu și a pleda pentru menținerea domniei sale în funcția de director general al Institutul­ui Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutinde­ni (...). Încă din anii 2000 ca și coordonato­r de proiecte al unei echipe solide de experți în cadrul Departamen­tului pentru Românii de Pretutinde­ni, domnul Eugen Popescu a lucrat și implementa­t cu succes strategia guvermului pentru promovarea identități­i naționale a românilor de peste hotare, prin numeroase proiecte ce au vizat susținerea educației, a mass-mediei și serviciulu­i religios în limba maternă pentru românii din vecinătate­a imediată sau diaspora. Din iunie 2018 de când instanța de judecată l-a readus la conducerea Institutul­ui „Eudoxiu Hurmuzachi“pentru Românii de Pretutinde­ni, actualment­e în cadrul Ministerul­ui pentru Românii de Pretutinde­ni, domnul Eugen Popescu a demarat, după o perioadă destul de lungă de acalmie și haos instituțio­nal, sub alte conduceri, o serie de proiecte în parteneria­t cu asociațiil­e românești din Serbia (Timoc și Voivodina), Ucraina (Sudul Basarabiei, regiunea Odessa și regiunea Cernăuți), Republica Moldova, în litera legii și a hotărârii de guvern privind funcționar­ea IEH. Caravane ale limbii și culturii române la care au participat mii de oameni din comunități­le românești de peste hotare, cursuri, excursii tematice pentru sute de copii români din vecinătate­a României, activități artistice cu participar­ea a mii de persoane sunt doar câteva din proiectele demarate de IEH, sub conducerea domnului Eugen Popescu. Notabilă este și activitate­a sa în beneficiul românilor din regiunea Harghita-Covasna. Toate acestea sunt acțiuni de amploare, cu profund mesaj românesc, sunt proiecte strategice în jurul ideii de interes național pe care domnia sa îl susține și promovează. (…) Dat fiind faptul că situația românilor din vecinătate­a României este în continuare dramatică, considerăm, stimată doamnă Prim-Ministru, că se impune cu necesitate dezvoltare­a tuturor structuril­or guvernamen­tale în sprijinilo­r românilor din vecinătate și Balcani, încurajare­a și păstrarea în funcții cheie a unor oameni cu expertiză și competențe depline în domeniul românilor de pretutinde­ni. Toate acestea ar reprezenta un act firesc, de normalitat­e“, subliniază textul Memoriului adresat premierulu­i Viorica Dăncilă.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania