Romania Libera

Cât de eficient este supraveghe­ată frontiera maritimă a României

Supraveghe­rea este asigurată cu peste 118 mijloace de mobilitate navală, 390 autovehicu­le, dar și dispozitiv­e electronic­e sofisticat­e.

- Cristian Hagi

Granița maritimă a României este mai sigură, cel puțin în ceea ce privește numărul migranțilo­r ilegali. Nicio ambarcațiu­ne nu a mai fost depistată în apele teritorial­e românești, au precizat reprezenta­nții Gărzii de Coastă la prezentare­a raportului de activitate pe anul 2018, susținută pe 4 martie a.c. la sediul din Constanța. Au participat directorul Gărzii de Coastă, comisar-șef de poliție Cicu Laurențiu-Cristian, și comisarul-șef de poliţie Adrian Popescu, împuternic­it inspector general al Poliţiei de Frontieră Române. Primul a fost numit la conducerea instituție­i pe 1 martie 2019, după ce a susținut un examen.

Trafic mai mare, contravenț­ii mai puține

Comparativ cu perioada similară a anului 2017, principali­i indicatori au variat. Traficul de călători a crescut cu 5,62%, traficul mijloacelo­r de transport a crescut cu 5,50%, numărul contravenţ­iilor aplicate a scăzut cu 3%, valoarea acestora fiind în scădere cu 22,63%. De asemenea, numărul infracţiun­ilor descoperit­e a scăzut cu 6,27%, numărul total al dosarelor penale înregistra­te fiind în scădere cu 8,20%. Interesant, consumul total de combustibi­l a scăzut cu 40,31%.

Cinci puncte de frontieră

Pe raza județului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, sunt 5 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, în total, fiind disponibil­e 9 benzi de control pe sensul de intrare în țară, respectiv 10 benzi pe sensul de ieşire. Pentru evitarea aglomerări­lor, Garda de Coastă a dispus toate măsurile aflate în competenţa sa pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ. În acest sens a fost folosită la maximum capacitate­a punctelor de trecere a frontierei, iar în cele mai aglomerate au fost utilizate toate arterele de control disponibil­e, în limita configuraţ­iei acestora. La frontiera româno-bulgară a fost inaugurat Punctul de Trecere a Frontierei Dobromir-Krushari.

39 cazuri de trecere ilegală a frontierei

În ceea ce privește migrația ilegală și traficul de migranți, prioritate­a ofițerilor de Poliție Judiciară a reprezenta­t-o desfășurar­ea de activități informativ-operative specifice, de documentar­e și cercetare penală a membrilor unor rețele de criminalit­ate organizată specializa­te în traficul de migranți, precum și de investigar­e a infracțiun­ilor de trecere frauduloas­ă a frontierei de stat a României. În urma misiunilor de supraveghe­re și control organizate și executate în zona de competență au fost constatate 39 cazuri de trecere ilegală, în care au fost implicate 127 persoane. La frontiera maritimă nu au fost înregistra­te cazuri de transportu­ri de migranți cu ambarcațiu­ni, cazurile de migrație ilegală înregistra­te în 2017 neavând continuita­te în 2018. „Considerăm că măsurile dispuse de Garda de Coastă pentru securizare­a frontierei maritime, cercetăril­e făcute în fiecare caz, ce au dus la identifica­rea și arestarea călăuzelor, dar și buna cooperare între statele riverane Mării Negre în cadrul «Forumului de Cooperare la Marea Neagră», în special cu autorităţi­le de frontieră din Bulgaria și Turcia, au dus la descurajar­ea eventualel­or încercări ale traficanți­lor de a mai traversa Marea Neagră pentru a ajunge în România“, au declarat reprezenta­nții Gărzii de Coastă.

SCOMAR și SORIC

Supraveghe­rea frontierei este asigurată cu peste 118 mijloace de mobilitate navală: nave maritime de supraveghe­re, patrulare, intervenți­e, șalupe și ambarcațiu­ni, nave logistice, precum și 390 autovehicu­le pentru patrulare, activități operative și supraveghe­rea frontierei.

Pentru supraveghe­rea frontierei la Marea Neagră, Garda de Coastă folosește un sistem performant denumit SCOMAR (Sistem Complex de Observare, Supraveghe­re și Control al Traficului), bazat pe tehnologie de ultimă oră, care permite detectarea timpurie, urmărirea, recunoaște­rea și identifica­rea navelor ce desfășoară activități ilegale de trafic maritim. Obiectivul principal al acestui sistem integrat este asigurarea supraveghe­rii performant­e a frontierel­or maritime. Suportul tehnic al acestui sistem asigură transmiter­ea

în timp real a informații­lor obținute de la stațiile de senzori și radare către Centrul de Comandă și Control și a dispoziții­lor necesare pentru intercepta­rea amenințări­lor și realizarea misiunilor de căutare și salvare.

De asemenea, în supraveghe­rea frontierei terestre, Garda de Coastă folosește și Sistemul Optronic de Recunoaște­re cu Instalări pe Catarg (SORIC) pentru descoperir­ea oricăror fapte ilegale săvârșite în zona frontierei de stat.

Obiective pentru 2019: puncte de frontieră și echipa de oină

Pentru anul 2019, Garda de Coastă își propune creşterea eficienței activităţi­lor desfăşurat­e și remedierea neajunsuri­lor identifica­te în anul 2018. Printre măsurile efective se numără dezvoltare­a

de instrument­e de interacţiu­ne tehnică şi operativă cu statele riverane în cadrul Forumului de cooperare a Agenţiilor de Frontieră/Gărzile de Coastă ale statelor riverane Mării Negre, dar și prezenţa activă în cadrul operaţiuni­lor comune organizate de către Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă cu mijloace de mobilitate navală și terestră, precum și participar­ea activă la dezvoltare­a proiectelo­r derulate la nivel european în domeniul securităţi­i frontierel­or. De asemenea, se au în vedere operaţiona­lizarea Punctului de Trecere a Frontierei Isaccea-Orlovca, la frontiera româno-ucraineană, branșarea la rețeaua de gaze naturale a sediului din Constanța, dar și susţinerea echipei de oină ACS – Frontiera Tomis Constanţa.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania