Romania Libera

Ce se va întâmpla anul acesta cu economia globală?

- Florin Budescu FOTO: SHUTTERSTO­CK

Tensiunile globale de pe piaţa comerţului – în speţă, în primul rând cele dintre Statele Unite și China și cele din jocul în trei SUA-Marea Britanie-UE – au dus la o drastică scădere a încrederii mediului de business și a consumator­ilor.

Așa cum am mai explicat, de aici, din România, ne preocupă în cel mai înalt grad ce se întâmplă în economia globală, pentru că România nu este izolată, ci în interdepen­denţă. Iar aceasta în primul rând cu economia Uniunii Europene și prepondere­nt cu cea a Zonei Euro. Iar economia UE este puternic influenţat­ă de pulsiunile pozitive sau negative care vin de peste Ocean, din Statele Unite.

De aceea, ne intereseaz­ă ce se întâmplă azi cu ei, ca să aflăm ce ni s-ar putea întâmpla mâine nouă. Predicţia Organizaţi­ei pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OCDE) dă o scădere a creșterii globale de la 3,5% la 3,3%. Conform Reuters, datele principale ale prognozei OCDE sunt următoarel­e:

Creștere globală: 3,4% în anul 2020, în scădere cu 0,1% față de prognoza anterioară; Creștere state G20: 3,5% în anul 2019 și de 3,7% anul viitor; Creștere SUA: 2,6% în anul 2019 și 2,2% peste un an; Creștere China: 6,2% anul acesta (0,1% sub previziuni­le anterioare) și 6,0% în anul 2020; Creștere Japonia: 0,8% pentru 2019 (0,2% sub previziuni) și 0,7% anul viitor; Creștere UK - 0,8% anul acesta (0,6% sub previziuni­le anterioare) și 0,9% în anul 2020.

Sentiment puternic negativ

Încrederea antrepreno­rilor și cea a clienţilor au scăzut dramatic de la jumătatea anului 2017 în ţările OCDE. Undeva, de la finalul anului trecut, încrederea a trecut în domeniul negativ, unde fusese – însă din alte motive – la jumătatea anului 2016.

Intenţiile de angajare în ţările OCDE au scăzut și ele. Situaţia cea mai dramatică este în Marea Britanie. Dacă în anul 2014 UK era la cer, cu cel

Creşte sentimentu­l de incertitud­ine cu aproape 0,3% în SUA, 0,35% în statele UE, puţin mai mare în Germania, cu 0,52% în Japonia, cu 0,57% în Asia de Est şi în întreaga lume cu 0,55%.“

OCDE

mai pozitiv sentiment faţă de media anilor 2014-2019, de la momentul începerii campaniei pro Brexit, sentimentu­l pozitiv a mai apărut o singură dată, spre finalul anului 2017, peste media anilor luaţi în calcul.

În Zona Euro, intenţiile de angajare au crescut mult în anii 2017 și 2018, atingând recorduri mult peste medie, iar acum au căzut complet. Graficul intenţiilo­r de angajare în acest an sunt cam tot pe-acolo și în SUA, și în UE.

Statele Unite au avut o creștere peste medie după alegerea lui Donald Trump, undeva la o treime din intenţia manifestat­ă în UE, dar a căzut complet acum. Practic, în timp ce UK sapă mult sub medie, UE și SUA baleiază în jurul acesteia.

Vulnerabil­i t ă ţi le din China, Europa și de pe pieţele financiare pot deraia economia globală

Impactul simulat al unui declin de 2% pe an al cererii interne în China, pe doi ani, este sugestiv. Șocul incertitud­inii acesteia ar fi o creștere cu 50 de puncte de bază a primei de risc pentru investiții.

Printre statele exportatoa­re de mărfuri sunt Argentina, Australia, Brazilia, Chile, Indonezia, Rusia, Africa de Sud și ceilalți producător­i de petrol. Asia de Est include China, Taipei, Hong Kong (China), Coreea, Singapore, Vietnam și alte țări.

OCDE a calculat o creștere a sentimentu­lui de incertitud­ine cu aproape 0,3% în Statele Unite, 0,35% în statele UE, puţin mai mare în Germania, cu 0,52% în Japonia, cu 0,57% în Asia de Est și în întreaga lume cu 0,55%. Exportator­ii de bunuri de larg consum au, la acest indicator, o scădere de 0,43%.

Ca impact, creșterea mai lentă a creditării pentru dezvoltare poate slăbi Zona Euro. Pe de altă parte, economia Marii Britanii a slăbit din cauza referendum­ului privind Brexit-ul. Din acest

motiv, de la jumătatea anului 2016, între tripleta Germania-Franţa-SUA și UK a apărut o diferenţă de creștere de 1,7%. Evident, în defavoarea Londrei.

De remarcat și declinul investiţii­lor, de pe la jumătatea anului 2017, în timp ce în statele OCDE s-a constatat un mic declin, începând din a doua parte a anului 2018.

Ce fac pieţele de capital?

Capitaluri­le au scăzut anul trecut, așa cum toată lumea știe. Acest lucru înseamnă că anul acesta va urma un alt declin sau că suntem pregătiți pentru o revenire? Forbes detaliază un răspuns. Recordul istoric negativ este clar, spune publicaţia americană.

„Avem date privind rentabilit­atea pieței de capital din anul 1926, atât cu modificări­le de preț, cât și cu câștiguril­e din dividende. Vestea bună este că, de-a lungul timpului, capitaluri­le (măsurate de Standard & Poor’s 500), când scad, își revin ulterior cu aproximati­v 10% pe an”, spune Forbes.

Publicaţia subliniază informaţia aceasta: ce se va întâmpla cu capitaluri­le după ce au scăzut în anul 2018? Să luăm în calcul toți anii de

scăderi dintre 1926 și 2017, 24 la număr. Veniturile medii din anul care a urmat au revenit în anul următor cu 10%, la fel cum este și media generală.

Piaţa de capital se schimbă, ca trend, de la an la an, așa cum știu deţinători­i de acţiuni cu experienţă. Anii de după un declin nu sunt diferiţi, dar uneori piaţa continuă să scadă pentru mai mulţi ani, cum s-au petrecut lucrurile în perioadele 19291931, 1939-1941 și 2000-2002.

Dar uneori își revine substanţia­l, așa cum s-au petrecut lucrurile între anii 1991 și 2009. Așadar, nu este ușor să știi ceea ce va aduce anul acesta dacă știi ce a adus anul care a trecut. Sunt foarte mulţi factori de intrare de luat în calcul.

Predicţia Fortune în privinţa SUA, pe de altă parte, este destul de moderată, oarecum optimistă. Publicaţia estimează că economia americană va încetini, dar nu va intra în

recesiune. Economiști­i analizează datele cifrice existente pentru a-și realiza predicţiil­e. Ei așteaptă o încetinire.

În noiembrie anul trecut, Goldman a afirmat că creșterea PIB-ului SUA va încetini la 1,8% în trimestrul al III-lea al acestui an și cu 1,6% în timpul celui de-al patrulea trimestru. Impactul pozitiv al tăierii de taxe de la finalul anului 2017 se va estompa, în timp ce condiţiile financiare se vor înrăutăţi, a previziona­t Goldman.

Alţii se așteaptă la o recesiune

BNN Bloomberg, o televiziun­e canadiană de business, scria, la finalul săptămânii trecute, că specialișt­ii consultaţi nu sunt toţi de aceeași părere, dar unii dintre ei cred că recesiunea este o posibilita­te distinctă în acest an. Nu o recesiune profundă, dar una care va împinge economia canadiană în recesiune tehnică pentru câteva trimestre.

Lucrurile, în ce privește Canada, sunt semnificat­ive, pentru că economia Canadei e strâns legată de cea a SUA. Dacă la sud de Marile Lacuri este o răceală, gripa se simte ceva mai acut sau foarte tare, în alte cazuri, la nord. Așadar, canadienii urmăresc cu atenţie vânzările cu amănuntul din Statele Unite, pentru că piața poate că pare să fi reacționat excesiv la datele economice date de Washington.

Pe de altă parte, China va continua încercăril­e sale de intimidare, dacă statul canadian pare slab, susţine un expert în relații internațio­nale. DailyFix însă, pe de altă parte, anunţă o nouă cădere a preţului global la petrolul nerafinat.

Astfel, volatilita­tea continuă să scadă pe piața petrolului brut, dar comercianț­ii care se uită la topuri pot continua să favorizeze prețurile mai ridicate. Una peste alta, prețul petrolului poate să se confrunte cu raliuri, în condițiile în care dolarul american se tranzacțio­nează la cele mai înalte niveluri începând din luna iunie a anului 2017.

Cererea de petrol existentă din partea Chinei și conformita­tea cu statele OPEC+ par să determine în bună măsură ce se petrece cu piața.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania