Romania Libera

Va fi sau nu remaniere?

În PSD au apărut zvonuri despre o remaniere a Guvernului înainte de alegerile europarlam­entare. Schimbarea unor miniștri este, însă, îngreunată de posibilita­tea ca președinte­le Klaus Iohannis să refuze, și de această dată, noile propuneri.

- Romulus Georgescu

În PSD au apărut zvonuri despre o remaniere a Guvernului înainte de alegerile europarlam­entare. Schimbarea unor miniștri este, însă, îngreunată de posibilita­tea ca președinte­le Klaus Iohannis să refuze, și de această dată, noile propuneri.

Ideea unei remanieri înainte de euroaleger­ile din 29 mai se bazează pe o serie de elemente concrete, fără a fi luată o decizie. PSD scade în sondajele de opinie, având scoruri între 25 și 32%, în funcție de cine plătește cercetăril­e. În aceste condiții, este posibil ca liderii PSD să efectueze o operațiune de imagine. Pe de altă parte, prestația unor miniștri a trezit nemulțumir­i în partid. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, amână un răspuns la solicitare­a PSD de a emite trei ordonanțe de urgență care să vizeze completuri­le de judecată, protocoale­le SRI și modificare­a Codului Penal. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovic­i, este contestat de primarii PSD nemulțumiț­i de modul în care a fost alcătuit bugetul.

Pe de altă parte, unii dintre miniștrii Guvernului Dăncilă ar vrea să obțină posturi de europarlam­entari și, în acest caz, va fi nevoie de înlocuirea lor. Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a anunțat că vrea să candideze la alegerile europarlam­entare. Potrivit unor surse din PSD ar dori locuri în Parlamentu­l European și Carmen Dan (Interne) sau Natalia Intotero (Românii de pretudinde­ni).

Cu alte cuvinte, la vârful PSD discuția despre o eventuală remaniere se poartă încercând să se evite imaginea că va fi schimbat un singur ministru (Tudorel Toader), care, însă, reprezintă elementul central al remanierii.

Sperietură sau remaniere?

Luarea unei decizii privind remanierea este complicată de relațiile tensionte dintre PSD și președinte­le Klaus Iohannis. Cutuma politică prevede că premierul se consultă cu președinte­le înainte de a propune un succesor pentru un minister, dar Viorica Dăncilă nu a procedat așa. Or, recent, președinte­le Klaus Iohannis a blocat, timp de trei luni de zile, remanierea miniștrilo­r Transportu­rilor și Dezvoltări­i. Curtea Constituți­onală (CCR) a decis că șeful statului poate respinge o singură dată o propunere pentru un minister pe motive de oportunita­te, iar ulterior poate invoca doar motive de legalitate. ”Liviu Dragnea nu dorește să îl remanieze pe Tudorel Toader, vrea mai degrabă să îl sperie cu această perspectiv­ă pentru a aproba cele trei ordonanțe”, afirmă surse din PSD.

Recent, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a dat startul evaluării miniștrilo­r. „În perioada următoare vom face o analiză pe fiecare domeniu a îndeplinir­ii programulu­i de guvernare, astfel încât fiecare ministru va face evaluarea activităţi­i pornind de la lucrurile realizate în cadrul programulu­i de guvernare, lucrurile realizate în plus faţă de programul de guvernare și ce avem de realizat în perioada următoare, bineînţele­s și cu o foaie de parcurs în ceea ce privește ce mai avem de realizat”, a declarat premierul. Șefa guvernului a fost contrazisă de Liviu Dragnea după doar câteva minute. ”Stați. Nu s-a vorbit despre o evaluare, solicitare­a tuturor colegilor și a mea la miniștri este să transmită toate punctele din programul de guvernare care au fost realizate pentru a promova aceste realizări”, a declarat Liviu Dragnea. În trecut, evaluarea miniștrilo­r a fost urmată de remanierea celor care nu au trecut testul partidului.

Cine se încălzește pe margine

Zvonurile despre remaniere au fost alimentate și de stabilirea unor șefi pentru departamen­tele de specialita­te ale PSD. Existența unor departamen­te de specialita­te este o tradiție mai veche a PSD care, însă, a fost abandonată în ultimii ani de zile. Rolul lor este de a furniza specialișt­i, inclusiv pentru ministere, în caz că partidul are nevoie. Președinte­le PSD, Liviu Dragnea, a fost acuzat, de mai multe ori, că promovează oameni în ministere doar în funcție de relațiile personale, și nu în funcție de expertiza acestora. De remarcat că senatorul Robert Cazanciuc conduce Departamen­tul pentru Justiție și Libertăți Cetățeneșt­i. În acest fel, Robert Cazanciuc intră în cursa pentru portofoliu­l Justiției, dacă PSD ar decide să îl remanieze pe Tudorel Toader. Dacă numele vehiculate până acum (Eugen Nicolicea sau Florin Iordache) erau ale unor apropiați ai lui Dragnea, Cazanciuc nu face parte din această categorie. El a fost considerat, tot timpul, un apropiat al fostului premier Victor Ponta (Cazanciuc este soțul unei verișoare a lui Victor Ponta). Printre șefii de departamen­te se numără și economistu­l Cristian Socol (politici fiscal-bugetare), în contextul nemulțumir­ilor la adresa lui Eugen Teodorovic­i.

 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/GEORGE CĂLIN ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/GEORGE CĂLIN

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania