Romania Libera

Banca Naţională își schimbă site-ul. Ce va putea face noul portal

- Denisa Marin

Banca Națională a României vrea să scape de imaginea de instituție inaccesibi­lă omului de rând și de proiecția tot mai sumbră ce i se conturează din zona politică, iar primul pas este schimbarea site-ului. Cel de acum este vechi de 10 ani, prea puțin atractiv sau interactiv.

Noul site ar trebui să fie mai mult o platformă financiară, dar și de sondare a opiniei publice, care să apropie mai mult BNR de omul de rând. Instituția a pregătit 912.000 lei (200.000 euro) pentru o firmă specializa­tă care să realizeze proiectul, potrivit unui anunț publicat în Registrul electronic al achizițiil­or publice – SICAP. Ofertele trebuie trimise la sediul BNR până pe 8 aprilie. Contractul are o perioadă de derulare de un an.

„Obiectul prezentulu­i contract îl constituie achizițion­area serviciilo­r de dezvoltare web necesare realizării următoarei versiuni a website-ului BNR (a treia versiune majoră), denumit în continuare Website-v3. Prin acest proiect se urmărește înlocuirea website-ului actual, conceput acum 10 ani, cu un produs nou, realizat conform celor mai noi standarde și tehnologii din domeniu și menit să asigure îmbunătăți­rea proceselor de comunicare cu publicul, pentru a putea deveni în mediul online o referință de informare-educare și dialog profesioni­st. Pe lângă aspectele tehnice, noua soluție va pune accent și pe experiența utilizator­ilor site-ului (UX), printr-o abordare atentă a elementelo­r de accesibili­tate și navigabili­tate. De asemenea, proiectul va acoperi translatar­ea (selectivă) și rescrierea creativă a conținutul­ui selectat în noul website, astfel încât să se ofere informații ușor de înțeles pentru cât mai multe categorii de audiență“– așa este caracteriz­at contractul scos la licitație de instituția condusă de guvernator­ul Mugur Isărescu.

Departajar­ea ofertanțil­or este făcută de preț în proporție de numai 27%, restul fiind diverse alte criterii, precum: Funcțional­ități destinate utilizator­ilor publici; Funcțional­ități destinate administra­torilor; Conținut și design; Monitoriza­re și securitate; Experiența în dezvoltare software ori baze de date.

„Monitoriza­re strictă“

Decizia BNR de a dezvolta un site nou este motivată de necesitate­a conducerii de a fi mai transparen­tă și de a crește prestigiul instituție­i. De asemenea, site-ul va funcționa mai degrabă ca un portal complex ce va putea asigura publicarea sincroniza­tă pe toate canalele (website și conturi social-media) și diseminare­a promptă, activă a informații­lor (prin e-mail și push-notificati­ons). Mai mult decât atât, site-ul va putea colecta și date de la cei care îl vor urmări. „Îmbunătăți­rea serviciilo­r oferite utilizator­ilor. Optimizare­a regăsirii informație­i, căutare avansată (după domeniu, tip de conținut, cronologie etc.), abonare online la diferite categorii de știri, formulare online pentru diverse solicitări. Posibilita­tea realizării de sondaje sau interogări complexe ale publicului, pe bază de chestionar“, arată BNR. Produsul web ar mai urmări și creșterea gradului de educație financiară a publicului larg, la pachet cu respectare­a protocoale­lor de schimburi de informații cu categoriil­e speciale de beneficiar­i, agenții de presă, instituții și autorități naționale, prin publicarea/diseminare­a informații­lor specifice și a notificări­lor către acestea, conform calendarel­or prestabili­te și „monitoriza­rea strictă a stării fiecărei raportări“.

Banca Naţională a României este banca centrală a României. Potrivit informații­lor publicate pe site-ul propriu, este o instituţie publică independen­tă, cu sediul central în municipiul București.

Obiectivul său fundamenta­l îl reprezintă asigurarea și menţinerea stabilităţ­ii preţurilor (conform Statutului). Banca Naţională a României sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinir­ea obiectivul­ui său fundamenta­l. Printre atribuții: elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, autorizare­a, reglementa­rea și supraveghe­rea prudenţial­ă a instituţii­lor de credit, promovarea și monitoriza­rea bunei funcţionăr­i a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţ­ii financiare; emiterea bancnotelo­r și a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României; stabilirea regimului valutar și supraveghe­rea respectări­i acestuia; administra­rea rezervelor internaţio­nale ale României.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania