Romania Libera

Povestea prinţesei Turandot, pe scena Teatrului Excelsior

-

Teatrul Excelsior ne invită pe 27 martie, chiar de Ziua Mondială a Teatrului, la o nouă premieră: „Turandot“, adaptare a piesei omonime a lui Carlo Gozzi, regia Sânziana Stoican.

Spectatori­i sunt purtați, cu secole în urmă, în îndepărtat­a Chină, unde temuta prințesă Turandot („de o frumusețe aproape nepământea­nă și de o istețime care întrece orice închipuire“) îi supune unui test pe toți cei care aspiră la mâna ei. Pretendenț­ii trebuie să dezlege răspunsul celor trei ghicitori, cu riscul de a-și pierde viața. Mulți prinți au încercat și niciunul nu a reușit. Acum este rândul lui Kalaf, prințul tătarilor, să parcurgă proba ghicitoril­or. Oare pentru el finalul va fi altul?

„O trupă de actori ne readuce la viață această poveste, într-un spectacol ce provoacă imaginația spectatori­lor să pătrundă în lumea prințesei Turandot. O lume dominată de frică și de ură, dar care, ca în orice poveste ce merită povestită, are șansa de a se schimba. Vă invit să ne fiți alături în această călătorie în trecut și poate că astfel prezentul ni se va arăta într-o lumină diferită!“, spune Sânziana Stoican.

Din lumini picturale și umbre de sunet, „Turandot“dezvăluie o lume misterioas­ă care îmbină elemente inspirate din tradiția commediei dell’arte și din cultura chineză cu detalii subtile de storytelli­ng și inserții de realism psihologic – un melanj unic, pus în valoare de scenografi­a semnată de Valentin Vârlan. Actorii sunt naratorii și personajel­e enigmatice­i povești pe care spectatori­i sunt provocați să o descifreze cu cheia propriei imaginații și să descopere o altfel de poveste de iubire, cu îndrăgosti­ți cum numai o dată la o mie de ani poți întâlni.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania