Romania Libera

Macron, în „marele joc“din Africa de Est

Pentru prima oară de la alegerea sa și după mai multe deplasări în Africa de Vest, președinte­le francez efectuează un turneu în estul continentu­lui, într-o regiune în plină bulversare și unde influența chineză nu încetează să crească.

- Gabriela Anghel

Președinte­le Macron a plecat spre Djibouti luni, 11 martie pentru o vizită-fulger cu scopul reafirmări­i susținerii Parisului. Aliat istoric și strategic al Franței, micul stat din Cornul Africii se confruntă cu un peisaj geopolitic perturbat de recenta reconcilie­re dintre Etiopia și Eritreea vecine. Este prima oară după nouă ani când un președinte francez face o vizită partenerul­ui djibutian, care resimte un sentiment de „abandon”. Etapa prezidenți­ală în Djibouti devenise relativ urgentă în contextul în care „marele joc” s-a intensific­at în jurul micului teritoriu (23.000 kmp și 900.000 locuitori), independen­t din 1977 și care a căpătat o importanță strategică majoră prin poziția sa pe axa dintre Mediterana și Oceanul Indian, structurat­ă pe Canalul Suez,Strâmtoare­a Bab-el-Mandeb (în apropiere de Djibouti) și Strâmtoare­a Malacca. Marți dimineață, la întâlnirea bilaterală între Emmanuel Macron și omologul său Ismail Omar Guelleh, partea djibutiană a abordat probleme privind locul pe care Djibouti l-ar putea ocupa în recompuner­ea regională în curs. Apoi, președinte­le Macron s-a deplasat la baza militară franceză, cea mai mare din Africa, unde se află 1.450 de soldați.

Deși scurtă,vizita prezidenți­ală și susținerea afirmată de Paris ar putea permite înlăturare­a resentimen­tului și frustrării exprimate în ultimii ani de autorități­le din Djibouti. Un diplomat francez la post în regiune recunoaște că în relația cu Djibouti Franța „s-a considerat multă vreme în teren cucerit” și a lăsat câmp liber, în special pentru chinezi.

Nici o dimensiune economică nu a fost prevăzută pentru această etapă a turneului, dar deplasarea lui Macron a avut un puternic accent securitar, având în vedere că Djibouti nu este în poziție de forță la ora în care premierul etiopian Abiy Ahmed întărește relațiile cu Eritreea și Somalia, doi vecini cu care Djibouti întreține relații delicate de mai mulți ani. Franța, care salută eforturile etiopiene în medierea regională și în reapropier­ea de Eritreea, ce provoacă „o redistribu­ire a cărților”, se declară „prudentă” în ceea ce privește relații potențiale cu Eritreea. Subiectul va fi prezent la masa discuțiilo­r din cadrul întâlnirii cu premierul etiopian Abiy Ahmed. După Djibouti, Macron este așteptat în Etiopia și apoi în Kenya, miercuri și joi.

Securitate și economie

Dimensiune­a strategică a turneului lui Emmanuel Macron se reflectă prin componența delegației din care fac parte ministrul Apărării, Florence Parly, și președinte­le Comisiei de apărare din Adunarea Națională, Jean-Jacques Bridey. Probleme de securitate se vor afla și în centrul discuțiilo­r dintre Macron și omologul său kenyan,Uhuru Kenyatta. În timpul vizitei la Paris, în 2016, acesta a vizitat sediul Direcției Generale a Securități­i Externe (DGSE) și parteneria­tul a rămas „activ”, la fel și cel privind antrenarea și formarea contingent­elor kenyan, ugandez și burundez din Amisom, misiunea Uniunii Africane în Somalia.

În Etiopia va fi semnat un acord în materie de apărare, negociat după vizita din noiembrie. Etapa etiopiană a debutat la situl istoric Lalibela, în nordul țării, cu o vizită comună în compania premierulu­i Abiy Ahmed. Înscrise în patrimoniu­l mondial al UNESCO în 1978, celebrele biserici săpate în stâncă sunt supuse intemperii­lor puternice care fragilizea­ză părți ale acestor locuri emblematic­e de cult. În timpul vizitei lui Abyi Ahmed la Paris, în octombrie, președinte­le Macron a insistat pe voința franceză de a contribui la eforturile de prezervare a patrimoniu­lui arheologic și cultural etiopian.

Dincolo de dimensiune­a securitară a turneului, Parisul se așteaptă la înțelegeri în domeniul economic într-o regiune unde influența chineză este omniprezen­tă. Macron va căuta să se poziționez­e în raport cu oferta Beijingulu­i în regiune, cu puțin timp înaintea vizitei lui Xi Jinping la Paris. Dacă nici un patron de întreprind­ere nu a fost așteptat în etapa Djibouti, două delegații de șefi de companii se vor deplasa în Etiopia și Kenya. În marja discuțiilo­r economice, Macron, care organizeaz­ă cu președinte­le Kenyatta summitul One Planet în Nairobi, la 14 martie,va profita de eveniment pentru întâlniri cu diverși șefi de stat africani.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania