Romania Libera

Gărzile medicilor nu sunt recunoscut­e ca vechime în muncă

Plenul Senatului a respins două proiecte de lege care vizau recunoaște­rea gărzilor medicilor ca vechime în muncă. Pentru ca proiectele să fie aprobate au lipsit șapte, respectiv trei voturi.

- S Romulus Georgescu

Unul dintre cele două proiecte a fost inițiat de parlamenta­rii USR Adrian Wiener și Tudor Rareș Pop și viza modificare­a Legii sănătății. Cel de-al doilea a fost inițiat de Antoaneta Ioniță (PNL) fiind semnat de mai mulți parlamenta­ri liberali și vizează modificare­a Legii pensiilor.Cele două proiecte sunt considerat­e respinse, pentru că nu au întrunit suficiente voturi pentru a fi aprobate. Astfel, proiectul de modificare a Legii sănătății a întrunit 62 de voturi pentru, 34 împotrivă și zece abțineri. Legea are caracter organic și ar fi fost necesare 69 de voturi pentru, adică jumătate plus unu din numărul senatorilo­r. Proiectul care viza modificare­a Legii pensiilor a întrunit 66 de voturi pentru, 37 împotrivă și două abțineri.Ambele inițiative legislativ­e merg acum la Camera Deputațilo­r, care este for decizional.

După votul din Senat, USR a emis un comunicat în care

acuză alianța PSD-ALDE (care deține majoritate­a în Senat) că nu vrea ca gărzile medicilor să fie considerat­e vechime în muncă.Proiectul inițiat de Adrian Weiner (USR) și Tudor Rareș Pop (USR) prevede o modificare a Legii sănătății potrivit căreia „La cerere, medicii se pot pensiona la vârsta standard de pensionare, potrivit dreptului comun, diminuată cu maximum numărul de ore prestate în gardă peste gărzile obligatori­i, fără diminuarea cuantumulu­i pensiei”.

O altă propunere blocată

Proiectul inițiat de liberali vizează Legea pensiilor .” Pentru

personalul angajat în sistemul medical,orele de gardă efectuate și pentru care s-au plătit contribuți­i de asigurări sociale constituie vechime în muncă și se iau în considerar­e la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede unul dintre articole. „Personalul angajat în sistemul medical care a efectuat ore de gardă beneficiaz­ă, la cerere, de pensionare, fără penalizări, înaintea vârstei standard de pensionare, în cuantum direct proporțion­al cu numărul de gărzi efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, pentru femei, și de 60 de ani pentru bărbați”,prevede un alt articol.

Susţinut de sindicatel­e din sistemul sanitar, dar și de Colegiul Medicilor din România, demersul pentru modificare­a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice le-ar permite în special cadrelor medicale din prima linie a luptei adesea dramatice și în contratimp pentru salvarea de vieţi om e ne ș t i, respectiv d el acele mai solicitant­e secţii – UPU, ATI, radiologie sau chirurgie –,inclusiv celor care lucrează la SMURD și la serviciile de ambulanţă, să iasă mai devreme cu cinci ani la pensie, la cerere, știut fiind faptul că au un grad crescut de risc profesiona­l din cauza gărzilor epuizante.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania