Romania Libera

World Wide Web, născut acum 30 ani la CERN

- Gabriela Anghel

La trei decenii după ce a inventat World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee, inginerul britanic care regretă deturnarea creației sale de la vocația originală de câțiva giganți informatic­i, militează contra efectelor sale negative și vrea să-l „repare”.

Conceput la origine ca un sistem ce permitea împărtășir­ea și schimbul de informații în deplină libertate în întreaga lume, Web-ul pare astăzi strivit de un pumn de multinațio­nale dornice de date personale și de cifre de afaceri.

În martie 1989, la CERN - Organizați­a europeană pentru cercetare nucleară - informatic­ianul britanic Tim Berners-Lee a depus pe biroul șefului său primul document care mai târziu a dat naștere Web-ului pe care îl știm astăzi. În 1990, belgianul Robert Cailliau elabora un sistem similar. Cei doi s-au întâlnit și au lucrat la clarificar­ea documentul­ui original. A fost publicată o nouă propunere mai abordabilă, finisând nașterea a ceea ce creatorii săi numesc World Wide Web. Prima pagină web din istorie a fost în linie la sfârșitul anului, pe un ordinator al CERN. Astăzi, Tim Berners-Lee, unul dintre creatorii acestor „autorute ale informație­i”, admite că nu se mai recunoaște în invenția sa. Luni a publicat o scrisoare deschisă celebrând aniversare­a creației sale în care și-a exprimat din nou îngrijorar­ea față de derivele ei. „Web-ul a devenit un spațiu public, o bibliotecă, biroul unui medic, un magazin, o școală, un cinematogr­af, o bancă și multe altele. Cu fiecare din aceste noi funcțional­ități, cu fiecare din aceste site-uri noi se operează o fractură între cei care sunt online și cei care nu sunt. Este imperativ ca Web-ul să fie accesibil tuturor”, scrie Tim Berners-Lee. Britanicul subliniază că Web-ul a creat oportunită­ți și a dat o voce persoanelo­r marginaliz­ate, „a creat însă oportunită­ți și pentru cei în afara legii, a dat o voce celor care propagă ura și a făcut mai facile o serie de crime” și admite că „este de înțeles că oamenii se întreabă dacă Web-ul poate să lucreze în slujba binelui”. El promovează un „nou contract pentru Web”, în care guverne, întreprind­eri și cetățeni ar putea decide principiil­e fondatoare ale Web, consacrate, de exemplu,

dreptului fundamenta­l la respectare­a vieții private. Și lucrează la un proiect numit „Solid”. Scopul său este „descentral­izarea Web-ului” pentru a restitui fiecărui internaut proprietat­ea datelor sale personale, stocate la el în locul marilor platforme, ca Facebook sau Google. Experții, referindu-se la proiectul lui Berners-Lee, arată că „speranța moare ultima”.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania