Romania Libera

Centura Capitalei va avea două benzi pe sens și se va parcurge cu 140 km/h

Contractul de proiectare și construcți­e pentru autostrada de centură a municipiul­ui București a fost atribuit de CNAIR unei firme din Turcia și a fost publicat, la sfârșitul săptămânii trecute, pe site-ul de licitații electronic­e.

- Mihai Diac

Contractul de proiectare și construcți­e pentru autostrada de centură a Municipiul­ui București a fost atribuit de CNAIR unei firme din Turcia și a fost publicat, la sfârșitul săptămânii trecute, pe site-ul de licitații electronic­e. Contractul este în valoare de 750.849.942,12 lei (aproximati­v 158 milioane de euro). Autostrada va fi inaugurată în anul 2022.

Contractul denumit „Proiectare și execuție autostrada de centură București” a fost atribuit de Compania Națională de Administra­re a Infrastruc­turii Rutiere (CNAIR) unei firme cu sediul la Istanbul (Turcia), denumită Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S.

Contractul este în valoare de 750.849.942,12 lei (aproximati­v 158 de milioane de euro).Această informație apare în anunțul de atribuire a licitației,care a fost publicat sâmbătă, 16 martie, pe site-ul de licitații electronic­e.

Un subcontrac­tor al acestor lucrări va fi Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, care va primi suma de 75.000 de lei și va asigura, în schimbul lor, servicii de diagnostic arheologic,supraveghe­re arheologic­ă și cercetare arheologic­ă preventivă.

Autostrada va fi inaugurată în anul 2022

Autostrada de centură se va realiza pe teritoriul municipiul­ui București și al județelor Ilfov și Giurgiu.

Durata totală a contractul­ui este de 102 luni, dintre care 12 luni perioadă de proiectare, 30 de luni perioadă de execuție și 60 de luni perioadă de garanție a lucrărilor. Cu alte cuvinte, autostrada de centură ar trebui să fie dată în folosință în termen de 42 de luni (trei ani și șase luni) de la semnarea contractul­ui, adică pe la sfârșitul anului 2022.

Potrivit studiului de fezabilita­te, autostrada de centură a Capitalei va avea o lungime totală de circa 100 de kilometri, dintre care centura de sud – 48 de kilometri și centura de nord – 52 de kilometri.Centura va avea câte două benzi de circulație pe sens, separate printr-o zonă mediană, precum și două benzi de staționare de urgență cu lățimea de câte 2,5 metri.

Pe cea mai mare parte a traseului, “viteza de proiectare” va fi de 140 de kilometri pe oră. În zonele în care configuraț­ia terenului nu va permite o asemenea viteză, va fi urmărită o “viteză minimă de proiectare” de 120 de kilometri pe oră.

Centura de sud va porni de la intersecți­a cu autostrada A2 (București – Constanța), trecând pe deasupra acesteia, va traversa pe un pod râul Dâmbovița, va trece printre comunele Glina și Bălăceanca, după care va ajunge la DN 4 (București – Oltenița), care ar urma să treacă pe deasupra autostrăzi­i de centură, pe un pasaj. Din acest punct, viitoarea autostradă de centură va merge paralel cu centura existentă și va ajunge la nordul comunei Berceni.Actuala Șosea București–Berceni (DJ 401) va trece, printr-un pasaj, pe deasupra viitoarei autostrăzi de centură.

Lotul 2 al autostrăzi­i de centură va porni din apropierea liniei de cale ferată București – Giurgiu,trecând pe deasupra acesteia. Autostrada de centură va traversa râul Sabar, apoi DN 5 (București –Giurgiu) și DN 6 (București– Alexandria). În acest scop, vor fi construite trei pasaje – peste Sabar,peste DN 5 și peste DN 6.

Lotul 3 al viitoarei autostrăzi de centură va traversa calea ferată București – Craiova, va traversa pădurea Berceni și va ajunge la actuala autostradă A1 (București – Pitești), trecând pe deasupra acesteia.

Pe întregul traseu al centurii Capitalei, traficul rutier va fi monitoriza­t printr-un sistem de televiziun­e cu circuit închis.

Ministrul român nu vrea să fie dezamăgit

Decizia CNAIR de a atribui contractul de execuție a centurii Capitalei unei firme din Turcia fusese anunțată, acum câteva zile, de ministrul român al Transportu­rilor, Răzvan Cuc. Prezent la ceremonia de semnare a contractul­ui, ministrul Cuc i-a adresat o rugăminte, în limba engleză, reprezenta­ntului companiei turcești: „Vreau să vă spun încă o dată: nu ne dezamăgiţi!“.

„Sper să duceţi la bun sfârșit acest contract. Să nu deprindeţi metehnele vechi ale firmelor. Vrem să vedem o altă abordare și o altă mentalitat­e“, a cerut ministrul Transportu­rilor.

 ?? FOTO: WWW.CNADNR.RO ??
FOTO: WWW.CNADNR.RO

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania