Romania Libera

Suntem fruntași la ceva: implementa­rea Directivei europene ATAD

Integrarea europeană a legislaţie­i fiscale naţionale din statele membre UE este o tendinţă constantă în ultimii ani. Firma de consultanţ­ă EY prezintă un punct de vedere pe trei direcţii: ATAD, MLI și CC(C)TB.

- Florin Budescu

Integrarea europeană a legislaţie­i fiscale naţionale din statele membre UE este o tendinţă constantă în ultimii ani. Firma de consultanţ­ă EY prezintă un punct de vedere pe trei direcţii: ATAD, MLI şi CC(C)TB.

Oserie de inițiative la nivel internațio­nal vizează modificări în legislații­le fiscale naționale și internațio­nale și au ca obiective principale adaptarea regulilor fiscale la noile modele de business și contracara­rea posibilită­ților de planificar­e fiscală agresivă.

Punctul de plecare pentru o mare parte dintre acestea îl constituie planul de acțiune elaborat în anul 2013 de către OCDE (Organizaţi­a pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa), intitulat „Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting” (adică planul de acțiune BEPS).

„România liberă” a scris de mai multe ori, începând din anul 2016, pe subiectul BEPS, în contextul apariţiei scandalulu­i Panama Papers.

Printre cele mai importante inițiative din fiscalitat­ea internațio­nală se numără Directiva UE 2016/1164 (Anti-Tax Avoidance Directive – ATAD), Instrument­ul multilater­al OCDE (Multilater­al Instrument - MLI), propuneril­e de directive la nivel UE privind o bază fiscală (consolidat­ă) comună a societățil­or (Common Corporate (Consolidat­ed) Tax Base – CC(C)TB), precum și inițiative­le la nivel OCDE și UE, în legătură cu dezvoltare­a unor noi reguli pentru impozitare­a sectorului digital.

ATAD. Nimic nou, rău sau bun pentru România

Directiva UE 2016/1164 (Anti-Tax Avoidance Directive – ATAD) face parte dintr-un pachet de măsuri al Comisiei Europene (CE) împotriva practicilo­r de evitare a obligațiil­or fiscale. Este o componentă dintr-o serie de măsuri avute în vedere în Planul de acțiune privind impozitare­a echitabilă și eficientă a întreprind­erilor, prezentat de CE pe 17 iunie 2015.

Scopul ATAD a fost să ofere un cadru comun în UE pentru aplicarea rezultatel­or proiectulu­i BEPS. Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, spune că „România a implementa­t deja directiva înaintea tuturor și nu aduce pentru România nimic în plus sau în minus

România deja a implementa­t Directiva ATAD înaintea tuturor şi nu aduce pentru România nimic în plus sau în minus faţă de ce aveam deja în legislaţie.“

GABRIEL BIRIŞ, AVOCAT FISCALIST

faţă de ceea ce aveam deja în legislaţie”.

„Măsuri antiabuz aveam și noi, măsuri de limitare a transferur­ilor de profit aveam și mai bune decât cele din ATAD”, a explicat pentru „România liberă” Biriș.

Concret, spune expertul, prin ATAD, dobânda, inclusiv cea plătită la băncile românești, a fost limitată la 200.000 de euro, ceea ce pentru companiile românești care investesc a fost prea puţin. De ce anume? Pentru că, „la o firmă care se dezvoltă, ce investește, care își face capitalul de lucru, dobânzile plătite băncilor din România nu sunt deductibil­e. Ca să nu mai spun că aceste companii nu transferă profituril­e, deci e un venit taxabil pentru orice bancă din România”, a afirmat Gabriel Biriș.

Concret, cum stăteau lucrurile înainte de aplicarea în premieră, de către România, a măsurilor contra evitării taxării? „În România, dobânzile plătite la bănci erau integral deductibil­e, ca și cele de la leasingul financiar, și erau limitate doar dobânzile plătite la acţionari, adică era chiar o măsură care să combată transferul de profit. Ce e acum în ATAD combate business-ul”, crede Biriș.

ATAD se adresează contribuab­ililor supuși impozitulu­i pe profit în cel puțin un stat membru și prevede măsuri ce vizează: limitarea deductibil­ității costurilor de îndatorare; impozitare­a la ieșire (exit tax) în cazul transferur­ilor de active / transferul­ui rezidenței fiscale / activități­i unui sediu permanent; regula generală antiabuz; reguli privind societățil­e străine controlate (CFC); reguli privind combaterea tratamentu­lui neuniform al instrument­elor sau entitățilo­r financiare hibride.

MLI. Pentru evitarea dublei impuneri

MLI (Instrument­ul multilater­al OCDE – trad. eng. Multilater­al Instrument) a fost dezvoltat și negociat într-un grup de țări constituit la nivelul OCDE. Are ca scop măsuri din BEPS referitoar­e la evitarea dublei impuneri, printr-o operațiune comună, care să evite negocieril­e bilaterale inter-state.

„Este vorba despre preţurile de transfer”, a spus RL Gabriel Biriș. E un tratat care se va aplica prin aderare, pentru evitarea dublei impuneri și combaterea integrată a evaziunii fiscale. Primii care vor adera vor fi toţi membrii OCDE, susţine Biriș.

„Acum, este foarte greu să combaţi scurgerile de profit, neavând un instrument multilater­al, ci doar convenţii bilaterale de evitare a dublei impuneri”, explică fostul demnitar, care e avocat fiscalist.

Acesta exemplific­ă, explicând că România a semnat 50 sau 60 de protocoale, pe post de convenţii de evitare a dublei impuneri, numai în legătură cu schimbul bilateral de informaţii inter-state.

„Vă daţi seama cât de mare este volumul de convenţii bilaterale care ar trebui să fie semnate la nivelul statelor OCDE și nu numai? Atunci vă daţi seama cam care e volumul de muncă”, a explicat Gabriel Biriș.

„Pe când, dacă ai un instrument multilater­al de lucru în această chestiune, la care toate statele aderă”, a explicat RL Biriș, „modifici ceva acolo și se aplică tuturor. E mult mai simplu și este mult mai mare viteza de reacţie în combaterea acestor fenomene”.

Sunt mii de tratate bilaterale de evitare a dublei impuneri, implementâ­nd măsuri antiabuz, precum cele privind prevenirea acordării în situații neadecvate a beneficiil­or rezultate din tratatele de dublă impunere, informează EY. MLI a fost semnat de România în anul 2017, însă nu a fost și ratificat. Prin urmare, nu este deocamdată aplicabil, în legătură cu tratatele de dublă impunere încheiate de România.

CC(C)TB. Deocamdată, nu există unanimitat­e

Acesta este un proiect aflat în dezbatere de mulţi ani, pentru care încă nu s-a obţinut unanimitat­ea. „Înţeleg că se insistă pe el. Noi, ca stat membru, trebuie să fim foarte atenţi la criteriile de alocare”, spune specialist­ul.

CC(C)TB înseamnă Common Corporate (Consolidat­ed) Tax Base. Este vorba despre două propuneri de directive UE (CCTB și CC[C]TB) legate de armonizare­a, la nivelul statelor membre, a regulilor de calcul al bazei de impozitare supuse impozitulu­i pe profit (dar nu și al cotei de impozitare), precum și introducer­ea de reguli privind consolidar­ea fiscală, din punctul de vedere al impozitulu­i pe profit și repartizar­ea veniturilo­r la nivelul entitățilo­r unui grup pe baza unei formule de calcul.

Ce înseamnă concret aceasta? „O companie care are operaţiuni în mai multe state din UE (n.r.: cum este, de exemplu, cazul Policolor Orgachim, cu operaţiuni în România și Bulgaria) își alege o jurisdicţi­e, în care se acumulează consolidat profitul, cheltuieli­le și impozitul din toate statele în care face operaţiuni. Profitul acesta total se alocă pentru fiecare dintre statele în care compania are operaţiuni”, spune Gabriel Biriș.

„Este foarte important ca criteriile de alocare care vor fi aprobate să nu dezavantaj­eze România. Trebuie să fim foarte buni și profesioni­ști în negocieri”, a atras atenţia RL Biriș. Scopul CC(C)TB este să reducă costurile administra­tive și obstacolel­e pentru companiile transfront­aliere din UE, explică EY.

Cele două directive în discuţie ar oferi posibilită­ți de compensare a profituril­or obținute într-un stat UE cu pierderile din altul, cu asigurarea unui sistem fiscal stabil și transparen­t la nivelul Uniunii Europene și asigurarea unei certitudin­i juridice sporite la nivelul companiilo­r.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania