Romania Libera

Invaziisur­priză, „reţeta“popularită­ţii lui Putin în Rusia

- Gabriela Anghel

Vladimir Putin a vizitat Crimeea luni și a participat la festivităț­ile organizate pentru marcarea a 5 ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia, în timp ce încrederea rușilor în președinte­le lor se află la cel mai scăzut nivel de după 2006.

Referindu-se la scăderea popularită­ții lui Putin nu numai în Crimeea, ci și în interiorul Federației Ruse, fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, avertizeaz­ă într-un articol apărut în Foreign Policy că strategia militară a președinte­lui rus este pregătită să continue cu noi incursiuni și microrăzbo­aie. Astăzi, obiectivul liderului de la Kremlin este același ca atunci când a intrat militar în Georgia, în 2008, în Crimeea și în estul Ucrainei în 2014: întărirea influenței asupra levierelor puterii în Rusia. De fiecare dată când popularita­tea națională a lui Putin scade, el intensific­ă un conflict în curs sau lansează o nouă ofensivă, susține Saakașvili. Așa s-a petrecut cu Georgia și apoi cu Ucraina. Nu întâmplăto­r, rata cea mai mare a popularită­ții președinte­lui rus a fost după anexarea Crimeii. Mai târziu, când economia rusă se prăbușea, intervenți­a în Siria a folosit la întărirea patriotism­ului. În plus, acțiunile militare ruse în Siria au marcat trecerea puterii lui Putin dincolo de „vecinătate­a apropiată” a Rusiei. Aceste acțiuni ale lui Putin i-au adus critici severe din partea Washington­ului și a Bruxelles-ului, dar condamnări­le externe nu au făcut decât să-i întărească popularita­tea internă. De la invazia din Georgia la ofensiva-hibrid în estul Ucrainei, liderii occidental­i au trasat linie roșie după linie roșie, însă fragilitat­ea normelor internațio­nale bazate pe reguli i-a dat Moscovei o aparență mereu mai forte. Saakașvili susține că „dacă am învățat ceva din ultimele două decenii, o nouă criză este la orizont”. Potrivit unui sondaj realizat la 7 martie de Centrul de cercetare asupra opiniei publice ruse, încrederea electorilo­r ruși în Putin a ajuns la 32%, cel mai scăzut nivel de după 2006. O nouă operațiune agresivă externă poate reface imaginea sa de „lider alfa” în rândul rușilor?

Jocuri de război

Saakașvili precizează că „încălcăril­e legilor și reglementă­rilor în «curtea» rusă nu mai par să bulverseze lumea. El a regândit deja frontierel­e Europei prin forță. Acum, pentru a provoca reacția Occidentul­ui, va face ceva altfel. Nu este vorba de a ști dacă va ataca, ci unde”. Unii observator­i consideră că viitoarea țintă a lui Putin este Belarus, dar eu nu cred, subliniază fostul președinte al Georgiei, explicând că Putin ar câștiga prea puțin în termeni de consens și de revenire a imaginii de om-forte într-o țară pe care majoritate­a rușilor o consideră deja ca fiind parte integrantă a Rusiei. Alți analiști avansează ideea că țările baltice – Estonia, Letonia și Lituania – ar fi viitoarea țintă a Moscovei. Din nou exclud posibilita­tea pentru că țările baltice sunt în securitate. Potrivit analizei lui Saakașvili, ținta armatei ruse ar putea deveni o țară occidental­ă care face parte din UE (în acest moment mai fragilă ca niciodată și neavând o armată unică), dar care nu face parte din NATO. Astfel, urmând indiciile, totul indică Europa de Nord – Suedia și Finlanda.

„Obiectivul cel mai probabil al Rusiei într-un viitor apropiat este Finlanda sau Suedia, ambele membre ale UE, dar nu și membre NATO. Atacând o țară ne-membră a Alianței Nord-Atlantice, Putin nu riscă o ripostă proporțion­ală conform articolulu­i 5. Țintind o țară europeană, Putin poate spera să beneficiez­e de avantajele aprobării electorilo­r ruși care vor cu disperare o victorie.” Saakașvili emite o altă ipoteză, mai precisă, pariind pe unde și asupra cui ar putea acționa președinte­le rus. „Nu mă aștept ca tancurile ruse să ruleze spre Helsinki sau Stockholm fără opoziție. Dar ar fi relativ simplu pentru Moscova să comită un seism într-o enclavă arctică îndepărtat­ă sau pe o mică insulă ca Gotland, suedeză. Cine va intra în război pentru o insulă înghețată din Baltica sau pentru o fâșie din tundra finlandeză?”

Putin a imputat întotdeaun­a occidental­ilor responsabi­litatea agresiunii ruse, iar media susținută de Kremlin amplifică acest mesaj supunând publicul unui val de avertismen­te alarmiste asupra „încercuiri­i NATO” și subliniind condamnări­le occidental­e la acțiunile lui Putin ca fiind dovezi de „rusofobie”.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania