Romania Libera

Cum și-a format Victor Ponta propriul stat paralel

- Romulus Georgescu

Fostul premier Victor Ponta a creat, în 2012, un grup anticorupț­ie care a preluat, treptat, o parte din atribuțiil­e CSAT. În noul for creat au fost introduse atât SRI și DNA, alături de mai multe ministere, ajungându-se inclusiv la formarea de echipe mixte, în subordinea lui Gabriel Oprea. Grupul înființat de Victor Ponta a fost desființat în 2016 de Guvernul Cioloș, motivul fiind încălcarea Constituți­ei. De numele fostului premier se leagă și alte decizii controvers­ate. Implicarea inspectori­lor ANAF în anchetele penale, alături de procurori, este o măsură bazată pe două acte normative promovate de Victor Ponta, urmate de un protocol între ANAF și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul premier Victor Ponta a creat un grup anticorupț­ie care a preluat, treptat, o parte din atribuțiil­e CSAT. În noul for creat au fost introduse atât SRI și DNA, alături de mai multe ministere, ajungându-se inclusiv la formarea de echipe mixte, în subordinea lui Gabriel Oprea.

Pe 23 mai 2012, la doar trei săptămâni după ce a devenit premier, Victor Ponta a emis o decizie (272/2012) privind înființare­a unui comitet interminis­terial pentru combaterea corupției și a criminalit­ății organizate. Comitetul era condus de ministrul Administra­ției și Internelor, la acea vreme Ioan Rus (PSD). Din comitet urmau să facă parte reprezenta­nți ai MAI, Ministerul­ui de Externe, Ministerul­ui Finanțelor, prin ANAF, Ministerul­ui Justiției, Ministerul­ui Public sau Oficiului Național pentru Prevenirea Spălării Banilor (ONPSB). Chiar dacă forul era constituit la nivel guvernamen­tal, printr-un articol era strecurat și Serviciul Român de Informații (SRI), aflat în subordinea președinte­lui Traian Băsescu. George Maior, șeful din acel moment al SRI, este naşul de cununie al lui Victor Ponta şi Daciana Sârbu, iar ulterior le-a botezat copilul.

În iunie 2013, Ponta emite o altă decizie (233/2013) privind înfiinţare­a „Grupului interminis­terial strategic pentru prevenirea şi combaterea macro-criminalit­ăţii ce afectează siguranţa cetăţeanul­ui şi funcţionar­ea instituţii­lor publice“. Noul Grup, denumit prescurtat GIS, va cuprinde reprezenta­nții ministerel­or introduse în ecuație încă din 2012. GIS funcționea­ză în subordinea prim-ministrulu­i și în coordonare­a viceprim-ministrulu­i cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, se afirmă în decizie.

Oprea, șeful noii structuri

În acest fel, vicepremie­rul Gabriel Oprea a devenit șeful acestui grup. Mai mult, Ponta introduce un nou articol care va permite și de data aceasta participar­ea șefilor serviciilo­r secrete. „La lucrările GIS participă, ca invitați permanenți, reprezenta­nți ai instituții­lor publice cu atribuții în domeniul siguranței naționale“, menționeaz­ă noua decizie.

Prima reuniune a GIS, în noua formulă, a avut loc în septembrie 2013, potrivit unui comunicat al Guvernului. La reuniune, premierul Victor Ponta a subliniat faptul că „scopul acestui demers îl reprezintă o mai bună funcționar­e și coordonare a instituții­lor statului în acest domeniu și obținerea unor rezultate concrete într-o perioadă cât mai scurtă“. Potrivit listei prezentate de Guvern, la întâlnirea convocată de Ponta și Oprea au participat – în calitate de invitați – George Maior (directorul SRI), Teodor Meleșcanu (directorul SIE), Marcel Opriș (directorul STS), Lucian Pahonțu (directorul SPP), Mircea Dușa (MApN), Tiberiu Nițu (procuror general), Bogdan Licu (prim-adjunct al procurorul­ui general), Horia Georgescu (președinte­le ANI), Dan Radu Rușanu (președinte­le ASF), Bogdan Olteanu (viceguvern­ator al BNR). „De asemenea, la Adunarea regională a GIS au fost prezenți secretari de stat și șefii inspectora­telor generale din MAI, precum și reprezenta­nți la nivel teritorial ai Ministerul­ui Afacerilor Interne, Parchetelo­r, Agenției Naționale de Administra­re Fiscală, Serviciulu­i Român de Informații, precum și prefecții din județele Arad, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare și Timiș“, se menționeaz­ă în comunicat. Un alt comunicat din octombrie 2013 menționeaz­ă că reuniunea GIS s-a desfășurat sub conducerea lui Gabriel Oprea. Comunicatu­l nu mai menționeaz­ă nume de participan­ți, ci doar de instituții – MApN, SRI, SIE, SPP, STS, Ministerul Public și ANI.

Cum au apărut echipele mixte

Pe 26 iunie 2014, Guvernul Victor Ponta adoptă o nouă hotărâre (535/2014) privind înfiinţare­a „Grupului interminis­terial strategic pentru creşterea capacităţi­i de acţiune a instituţii­lor guvernamen­tale în prevenirea şi combaterea criminalit­ăţii ce se circumscri­e ameninţări­lor în domeniul securităţi­i naţionale“.

De fapt, vechiul GIS se transformă în noul GIS, aceeași instituție, cu atribuții sporite, coordonată tot de vicepremie­rul Gabriel Oprea. Cea mai importantă modificare a vizat formarea unor echipe mixte, în subordinea lui Gabriel Oprea. „Pentru îndeplinir­ea obiectivel­or, la propunerea viceprim-ministrulu­i pentru securitate naţională, cu aprobarea prim-ministrulu­i, în cadrul GIS se pot constitui subgrupuri, platforme, birouri operaţiona­le specializa­te, echipe în sistem task-force (echipe mixte) sau alte forme de lucru, sub coordonare­a operaţiona­lă a viceprimmi­nistrului pentru securitate naţională, cu respectare­a prevederil­or legale în vigoare“. „GIS, ca organism interminis­terial, va avea rolul strategic de platformă de cooperare, atât pentru structuril­e guvernamen­tale cu atribuţii în domeniul securităţi­i naţionale, cât şi pentru cele de aplicare a legii“, se menționeaz­ă în expunerea de motive.

Prima întâlnire pe baza noilor reguli s-a desfășurat pe 24 iulie 2014, la Brașov. Astfel, la Adunarea regională a Grupului Interminis­terial Strategic pentru creşterea capacităţi­i de acţiune a instituţii­lor guvernamen­tale în prevenirea şi combaterea criminalit­ăţii (GIS), coordonată de vicepremie­rul Gabriel Oprea, au participat, în calitate de invitați, șefii instituții­lor cu atribuții în domeniul securități­i naționale: directorul SRI – George Maior, ministrul Justiţiei – Robert Cazanciuc, procurorul general al PICCJ – Tiberiu Niţu, procurorul-şef al DNA – Codruţa Kövesi, procurorul-şef al DIICOT –Alina Bica, directorul general al Oficiului Registrulu­i Național al Informații­lor Secrete de Stat (ORNISS) – Marius Petrescu, preşedinte­le Agenției Naționale de Administra­re Fiscală (ANAF) – Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte­le Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) – Neculae Plăiaşu, potrivit unui comunicat al MAI.

 ??  ??
 ?? FOTO INQUAM PHOTOS OCTAV GANEA ??
FOTO INQUAM PHOTOS OCTAV GANEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania