Romania Libera

Stejarii, medaliaţi cu bronz la Campionatu­l European

- Cristi Frisk

Echipa națională de rugby a României a încheiat campania 2019 a Campionatu­lui European pe Națiuni, cu o victorie anticipată, 43-17 contra Belgiei, în deplasare. Partida a avut loc pe Stadionul „Roi Baudoin” din Bruxelles, fostul Heysel, unde în 1986 s-a produs tragedia în care au murit zeci de suporteri, la finala Cupei Campionilo­r Europeni la fotbal, dintre Juventus Torino și Liverpool.

Meciul în sine nu s-a ridicat la parametri calitativi

deosebiți. Belgia nu a fost un adversar pe măsură, în special în defensivă gazdele comițând o serie

de greșeli. În plus, neputând ține pasul cu combinații­le Stejarilor, belgienii au recurs la antijoc, fapt

care a condus la acordarea unui eseu de penalizare în favoarea României, pentru un mol prăbușit.Van Heerrden, Nistor, Zaharia și Cojocaru au culcat balonul în terenul belgian de țintă, iar Plai a completat tabela cu patru lovituri de pedeapsă și două transformă­ri.

Meciul s-a disputat pe un gazon noroios, în condiții meteo nefavorabi­le, cu reprize de grindină.

România a terminat competiția continenta­lă pe locul al treilea, grație bonusului

ofensiv de la Bruxelles. Cu 15 puncte, România a fost devansată de Georgia și Spania. Medalia a fost posibilă după coroborare­a cu rezultatul Rusia-Georgia 6-22. Spania a învins Germania cu 33-10, rămânând astfel pe poziția secundă.

Medalia de bronz continenta­lă este, fără a știrbi din meritele rugbiștilo­r, una conjunctur­ală. Marile forțe europene participă în Six Nations, nefiind implicate în ceea ce se acceptă ca fiind Campionatu­l European al Națiunilor, divizia

de elită, cu desfășurar­e anuală.

Pe de altă parte, grație balonului oval, România poate aduna la palmares, aproape an de an, medalii la un sport de echipă, fapt care nu se întâmplă la alte discipline.

Odată cu meciul de la Bruxelles a luat sfârșit și mandatul interimar al lui Marius Tincu la cârma naționalei, o decizie în ceea ce privește banca tehnică urmând a fi luată în curând.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania