Romania Libera

PSD și ALDE, divizate de alegerea primarilor

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin, având o poziție similară cu PNL, USR și PLUS. În schimb, social-democrații vor să mențină alegerea primarilor într-un singur de scrutin.

- Romulus Georgescu

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că partidul său susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin, alegerile cu un singur tur fiind un handicap pentru formațiune­a pe care o conduce. ”Pentru noi, așa cum am spus, este un dezavantaj (actualul sistem de alegere a primarilor - n.r.), iar pentru partidele mari e un avantaj nemeritat și este de interesul nostru și cred că este un sistem mai democratic ca alegerea să se facă în două tururi de scrutin”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu este, în acest fel, pe aceeași lungime de undă cu PNL. Liberalii au depus anul trecut o propunere legislativ­ă privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aceasta fiind respinsă de Senat și figurând pe ordinea de zi a Camerei Deputațilo­r, for decizional. Președinte­le PNL, Ludovic Orban, le-a cerut parlamenta­rilor din celelalte formațiuni să sprijine proiectul propus de PNL.

”Există proiectul de lege care este depus de PNL, care, din păcate, a primit aviz negativ în Comisia de administra­ție și Comisia juridică. Vom solicita - am mandatat grupul de la Cameră (Camera Deputațilo­r - n.r.) să solicite în plen retrimiter­ea la comisie în încercarea de obținere a unui raport favorabil, astfel încât să putem să revenim la acest sistem de alegere, care conferă cu adevărat legitimita­te primarilor. Neam bucura ca orice fel de parlamenta­r, indiferent din ce formațiune politică este, să sprijine acest proiect de lege inițiat de PNL”, a declarat Ludovic Orban.

Argumentel­e Opoziției

Orban a mai spus că parlamenta­rii ALDE au votat împotriva revenirii la alegerea primarilor în două tururi. ”Îi așteptăm să se țină de cuvânt, pentru că la Senat nu au respectat o declarație dată de un lider important al ALDE și au votat împotrivă”, a mai spus liderul PNL.

La rândul său, fostul premier Dacian Cioloș a pledat pentru alegeri în două tururi. ”Îl invit pe domnul Tăriceanu să susţină, alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR şi ce partide mai avem în Parlament, că eu cred că numai PSD-ul nu e de acord cu două tururi aşa cum stau lucrurile acum. Păi, atunci ce discuţie mai avem? Hai să votăm legea, săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea şi avem alegeri în două tururi şi o susţin, mă duc şi îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă”, a comentat Cioloș. În perioada în care era premier, însă, Cioloș a refuzat solicitare­a PNL dea emite o ordonanță de urgență prin care să reglemente­ze revenirea la alegerile în două tururi de scrutin. Un punct de vedere similar a emis și liderul USR, Dan Barna. „Primul punct ca importanţă şi ca impact la nivel naţional este exact revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pentru că în prezent reprezenta­tivitate a unor primari din ţară se bazează pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol. Am folosit şi folosim toate instrument­ele legale la nivel parlamenta­r şi la nivel de iniţiativă cetăţeneas­că pentru modificare­a legii”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

De ce se opune PSD

În schimb, vicepremie­rul Dan Suciu, ministru al Dezvoltări­i Regionale, a declarat că PSD susţine în continuare alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. „Este opinia preşedinte­lui ALDE, noi susţinem în continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. A fost o dezbatere şi în Parlament, acest lucru nu a fost adoptat, lucrurile rămân, din punctul nostru de vedere, aşa cum sunt acum. Pe orice partid, indiferent cum îl cheamă, îl votează oamenii şi mărimea unui partid este dată de susţinerea oamenilor. Din fericire pentru PSD, acest partid este unul mare, pentru că oamenii îl votează”, a declarat Suciu.

Cum se explică declarații­le liderilor politici? Experiența alegerilor locale demonstrea­ză faptul că alegerile într-un singur tur îi avantajeaz­ă pe primarii în funcție. Și asta pentru că ei beneficiaz­ă de notorietat­e și au prima șansă la locul întâi. Însă, în sistemul în două tururi de scrutin, candidatul aflat pe locul doi poate obține sprijinul altor candidați ieșiți din competiție și poate înclina balanța în favoarea sa.

Or, partidul cu cei mai mulți primari este PSD.

Formațiune­a condusă de Liviu Dragnea a câștigat 1.677 de posturi de primari la alegerile locale din 2016, adică 52% din posturile de edili la nivel național. Pentru a obține aceste funcții, social-democrațil­or le-a fost suficient să obțină 37% din voturile exprimate. Mulți dintre primarii PSD au câștigat din primul tur, obținând între 30 și 40% din voturile exprimate. Numai un singur exemplu.

În București, Gabriela Firea (PSD) a devenit primar obținând 42,97% din voturi. Ea a fost urmată de candidați de dreapta precum Nicușor Dan (USR) – 30,52% – și Cătălin Predoiu (PNL) – 11,18%. Dacă s-ar fi organizat al doilea tur de scrutin, între Gabriela Firea și Nicușor Dan bătălia ar fi fost strânsă, pentru că este de presupus că alegătorii PNL s-ar fi orientat către candidatul USR.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania