Romania Libera

România devine scutul estic al Europei în calea terorismul­ui

- Eugen Pătrașcu

Atacul armat din Noua Zeelandă, soldat cu 49 de morți, a îngrozit întreaga lume, dar nici Europa nu este iertată de teroriști. Chiar în noaptea de Anul Nou, în două orașe vecine din nord-vestul Germaniei, un bărbat de 50 de ani a intrat cu mașina în mai multe grupuri de persoane aflate pe stradă. Opt oameni au fost răniți. Poliția a descris aceste incidente drept „atacuri ţintite“.

La mijlocul lunii februarie 2019, în centrul orașului francez Marsilia, un bărbat de 36 de ani a atacat cu cuțitul mai mulți trecători, rănind patru persoane. La apariția forțelor de ordine, agresorul a scos un pistol și a tras asupra acestora.

Până acum, România a fost percepută drept o țară relativ sigură din punctul de vedere al unor eventuale atentate teroriste. Dar apartenenț­a noastră la NATO și la Uniunea Europeană, precum și participar­ea la misiuni internațio­nale împotriva terorismul­ui implică și riscuri, care nu pot fi neglijate.

Până acum, România a fost percepută drept o țară relativ sigură din punctul de vedere al unor eventuale atentate teroriste. Dar apartenenț­a noastră la NATO și la Uniunea Europeană, precum și participar­ea la misiuni internațio­nale împotriva terorismul­ui implică și riscuri, care nu pot fi neglijate.

Atacul armat din Noua Zeelandă, soldat cu 49 de morți, a îngrozit întreaga lume, dar nici Europa nu este iertată de teroriști. Chiar în noaptea de Anul Nou, în două orașe vecine din nord-vestul Germaniei, un bărbat de 50 de ani a intrat cu mașina în mai multe grupuri de persoane aflate pe stradă. Opt oameni au fost răniți. Poliția a descris aceste incidente drept “atacuri ţintite”.

La mijlocul lunii februarie 2019, în centrul orașului francez Marsilia, un bărbat de 36 de ani a atacat cu cuțitul mai mulți trecători, reușind să rănească patru persoane. Atacatorul își alegea victimele după ce le punea întrebări, în franceză și într-o altă limbă (nedezvălui­tă de anchetator­i), în funcție de ce răspunsuri primea la întrebări. La apariția forțelor de ordine, agresorul a scos un pistol și a tras asupra acestora. Polițiștii au ripostat cu gloanțe. În urma schimbului de focuri, atacatorul a fost grav rănit și, în final, a decedat. Autorități­le l-au descris ulterior sub numele de Karim L. și l-au caracteriz­at drept o persoană cu un “psihic fragil”. Atât în Germania, cât și în Franța autorități­le au refuzat să confirme că au avut de-a face cu atacuri teroriste, dar n-au putut împiedica massmedia să facă speculații pe acest subiect.

La începutul lunii martie 2019, generalul american Curtis Scaparrott­i, comandantu­l suprem al NATO, avertiza că riscul unui atac islamist în Europa se menține ridicat, întrucât “extremiști­i violenți reprezintă o amenințare clară și actuală pentru cetățenii și infrastruc­tura Europei”. Această amenințare fusese anterior prezentată și de un studiu citat de BBC, elaborat în iulie 2018 de Centrul Internațio­nal pentru Studiul Radicaliză­rii (ICSR). Conform acestui document, 7.252 de persoane din Europa de Est și 5.904 din Europa de Vest au călătorit în Irak și Siria pentru a se alătura grupărilor teroriste, mai ales ISIS. Iar pe măsură ce gruparea Stat Islamic se prăbușește, foștii ei combatanți de origine europeană se întorc acasă, adică în Europa. Potrivit ICSR, 1.765 de jihadiști s-au întors în Europa de Vest și 784 în Europa de Est, începând din iunie 2018.

Provocări la adresa Uniunii Europene

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a confirmat că una dintre temele fierbinți aflate pe agenda președinți­ei românești a Consiliulu­i UE o reprezintă combaterea terorismul­ui și a radicaliză­rii, inclusiv a propagande­i online în favoarea terorismul­ui. După întâlnirea avută, la 23 ianuarie, cu membrii Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentu­l European, ministrul Carmen Dan a precizat că, pentru combaterea radicaliză­rii, trebuie găsite soluţii pentru prevenirea şi gestionare­a cauzelor, nu doar a efectelor.

„Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât și externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migrația și securitate­a în vecinătate­a sa imediată”, sublinia, la acel moment, ministrul de Interne, Carmen Dan. Într-adevăr, migrația ilegală este, și ea, un fenomen susceptibi­l să permită accesul unor potențiali teroriști în statele membre ale Uniunii Europene, iar acest risc este luat în calcul și de autorități­le române.

Ce se întâmplă în România

Există date certe despre cetățeni străini care, ajunși în România, au manifestat un comportame­nt suspect. De exemplu, anul trecut, Curtea de Apel București a declarat indezirabi­l, pe termen de 15 ani, un student de origine tunisiană, care intrase în România, pe baza unei vize de studii, încă din anul 2015.

Există date și despre cetățeni români care s-au radicaliza­t chiar la ei acasă, iar autorități­le române au fost obligate să ia măsuri împotriva acestora. Unul dintre cazurile deja tranșate din punct de vedere juridic este cel al lui Luigi Boicea, un tânăr din Craiova care a fost arestat încă de pe vremea când era elev, după ce anunțase că a trecut de la religia ortodoxă la cea islamică, își atribuise un pseudonim arab și, sub această acoperire, postase pe rețelele Facebook și Twitter mesaje extremiste și îndemnuri la violență.

La sfârșitul anului 2015, pe vremea când era încă minor, el a fost reținut pentru propagandă jihadistă, apoi i s-a permis să se întoarcă acasă, sub control judiciar, având interdicți­e de a mai intra pe internet. Una dintre explicații­le acestei pedepse indulgente a fost, probabil, și faptul că adolescent­ul avea o situație familială mai dificilă.

Dar un an mai târziu Boicea a fost arestat și trimis în judecată.

“Pe întreaga perioadă a controlulu­i judiciar inculpatul a încălcat în mod sistematic obligația instituită în sarcina sa, inclusiv după data de 24.09.2016, când a devenit major, continuând să acceseze site-uri de propagandă și instruire a viitorilor combatanți aparținând organizați­ei teroriste Daesh / Stat Islamic și încercând să intre în contact cu lideri ori reprezenta­nți ai respective­i organizați­i teroriste în satisfacer­ea dorinței manifeste de a obține sprijin logistic și financiar pentru săvârșirea unui act de terorism”, anunța, la sfârșitul anului 2016, un comunicat al DIICOT.

Boicea și-a recunoscut faptele și a fost judecat în procedură simplifica­tă, dar a făcut apel împotriva primei sentințe, prin intermediu­l unui avocat din oficiu. În octombrie 2017, magistrați­i ICCJ au confirmat sentința decisă de Curtea de Apel Craiova și l-au condamnat definitiv pe Luigi Boicea la trei ani și patru luni de închisoare. Tânărul, deținut în prezent în penitencia­rul din Craiova, ar urma să fie pus în libertate peste câteva luni. Familia lui Luigi Boicea refuză să comenteze situația acestuia, considerân­d că mediatizar­ea, în continuare, a cazului ar dăuna intereselo­r sale. Apropiați ai familiei susțin că tânărul Luigi și-ar recunoaște faptele pentru care a fost condamnat, dar că acesta e un capitol închis în viața lui.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania