Romania Libera

PNL va fi marea surpriză a alegerilor europarlam­entare

-

PNL și-a declanșat mai devreme campania electorală pentru alegerile europarlam­entare din mai 2019. Dacă lansarea cu Rareș Bogdan, alături de liberali și foști pedeliști, pe care i-a luat mai deunăzi în balon, a prezentat o morgă nefirească, summit-ul puterilor locale ale PPE, desfășurat la București, a fost de excepție din punct de vedere al organizări­i. Probabil că PR-ul de la Bruxelles al celei mai mari familii politice europene, ținuta fină a candidatul­ui PPE la președinți­a Comisiei Europene, Max Weber, un bavarez de prestigiu și de prestanță, au făcut reuniunea de la București una memorabilă.

Ca o lecție pentru politicien­ii vasali președinte­lui, candidatul german la președinți­a CE a anunțat că el nu este de acord cu proiectul Nord Stream 2, susținut atât de mult de Angela Merkel. Și-a exprimat o viziune proprie asupra viitorului Uniunii Europene, fără să menționeze emfatic și sectar statul de drept, atât de uzat și uzitat de către actualii politicien­i cu sfârșit de mandat de la Bruxelles.

Revenind la partidul lui Ludovic Orban, un anti-pedelist convins pe vremea lui Băsescu, azi are 80% din listă ocupată de emulii lui Băsescu. Nimeni nu a sesizat vreo jenă pe fața liderului în a asocia numele unui partid istoric cu foștii penali, scăpați de justiție pentru că au mers pe „linia bună“. Dacă nu ar fi prea ocupat cu tema referendum­ului pentru Justiție, de agende impuse de serviciile secrete, Ludovic Orban ar avea timp să asculte vocea liberalilo­r autentici, care odată au fost cu el pe aceeași baricadă. Sigur că aceștia au alternativ­a de a vota partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Deci o serie de voturi sigure se mută din cauza dezinteres­ului actualei conduceri față de forța tradiției și a structurii vechilor liberali care duceau greul alegerilor parlamenta­re și asigurau voturile electoratu­lui captiv.

Ludovic Orban, prin apropierea de agenda justițiari­lor și a intereselo­r lui Klaus Iohannis, a rămas fără voce. El nu promovează nicio idee de program liberal, pentru că nu are. Mulți dintre foștii liberali care au ținut baricada în timpurile grele ale criptocomu­nismului sunt azi scârbiți.

Nu mă refer aici la franchețea lui Theodor Paleologu, care i-a făcut una cu zidul: „E o faună râncedă și toxică“în actualul PNL, iar pe Klaus Iohannis – un „mediocru“recunoscut.

Iohannis n-a dat niciodată doi bani pe partidul care l-a emanat spre președinți­e. Atitudinea sa sfidătoare a fost simțită atunci când a susținut-o pe Alina Gorghiu, o femeie fără prestanță și prestigiu, în propriul partid, ca președinte PNL. Pe vremea ei, președinte­le s-a simțit extrem de confortabi­l cu sine însuși. PNL se zbătea în ignoranță. Ceea ce îi convenea de minune. Nimeni nu-i făcea concurență lui, liderul El Maximo, dar retras din motive constituți­onale.

Odată cu lansarea pe orbită a lui Ludovic Orban, mulți am crezut – inclusiv eu – că PNL va reveni la identitate­a sa istorică, prin el însuși să dezvolte și să protejeze capitalul autohton, profesiile liberale și resursele naturale ale țării. N-a făcut nimic. A preluat, precum un patefon, anticorupț­ia, de parcă ar fi păstorit o lume de sfinți, nu de penali, mai des duși la parchet decât la biserică.

Am fost printre puținii care au sărit în ajutorul lui Ludovic Orban pe vremea când i s-a măsluit un dosar penal pe motiv că și-a trimis un fost colaborato­r, om de afaceri, să-i plătească două facturi, la două televiziun­i. DNA a venit cu sirenele și cu tot arsenalul din dotare pentru a-l stigmatiza. „Penalul!“, strigau unii în studiouril­e Realitatea TV. Cu greu îl mai apăram. În tăcerea inițiatică a lui Rareș Bogdan, care astăzi e vârf de lance, cum e asteroidul motiv de înălțare.

Ludovic Orban a cedat prea mult din prerogativ­ele suveranită­ții unui președinte de partid istoric. L-au călcat în picioare pe timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016. Acum îl laudă. Aceiași călăi. N-am crezut că Ludovic Orban va putea fi afectat de Sindromul Stockholm. Din păcate, om fiind, a cedat. S-a pus la dispoziție, cum se spune în lumea serviciilo­r.

Poate că l-au șantajat cu alte dosare, altfel nu-mi pot explica schimbarea radicală de discurs față de Laura Codruța Kövesi, pe care altădată o făcea albie de porci. Cu ceva îl strâng băieții – vocifereaz­ă vechii liberali pe la colțuri.

Poate că Ludovic Orban nu era ceea ce am crezut noi, un om puternic. În realitate, un om slab, pricăjit, înhămat la agendele străine politiculu­i. Sigur că dezamăgiri­le multor liberali autentici nu-i fac nici rău, nici bine. Nimeni nu se poate opune fericirii sale de a-și bea cafeaua de dimineață cu trimișii de la Universita­tea Mării Negre sau ai Serviciilo­r. Dacă el se simte confortabi­l e dreptul său.

Prin preluarea discursulu­i USR devine o clonă ridicolă. L-a luat pe Rareș Bogdan, dar asta nu e o garanție că electoratu­l corporatis­t nu va vota partidul omului cu nume de jucător de fotbal.

Ce certitudin­e are Ludovic Orban că prezentato­rul de televiziun­e îi va aduce voturi în plus? Cine l-a impus i-a vârât osul de pește în gât. Își va da seama mult prea târziu. Când va avea din nou timp să-și revadă vechii camarazi de baricadă liberală.

Acum, Ludovic Orban e prea ocupat să confirme agenda Serviciilo­r: statul de drepți, justițiari­smul, propaganda fără temei.

PNL va pierde mai multe voturi decât cred vechii liberali. În primul rând, nu datorită candidațil­or, ci a lipsei de energie și de motivare a rețelei. Ce liberal zdravăn la cap își va rupe pantofii să-i facă lui Rareș Bogdan pârtie spre un venit de aproape 20.000 de euro pe lună? Cum să faci campanie fără agenți electorali? Prin televiziun­ile Sistemului? Prin rețelele serviciilo­r secrete? Cele din urmă vor ajuta la un spor electoral USR și PLUS. Așa că piua a doua va fi iar PNL.

Nesusținut deplin de Servicii, fără rețele bine motivate, cu primari deprimați că partidul lor n-a luptat pentru scoaterea lor de sub lațul dosarelor penale, PNL riscă să înregistre­ze un dezastru electoral.

Să nu uităm că fostul președinte Crin Antonescu și-a dat demisia pentru că partidul său a obținut 16,9% la fostele alegeri europarlam­entare. Ce va face Ludovic Orban la un scor și mai mic? Poate că pedeliștii asta au și urmărit, să-l termine cu mâna lui.

 ??  ?? MARIUS GHILEZAN
MARIUS GHILEZAN

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania