Romania Libera

Cine și de ce fuge de investitor­ii străini?!

- ILIE ȘERBĂNESCU

Dna. Paula Pârvănescu, secretar de stat în cadrul agenției InvestRomâ­nia, parte a Ministerul­ui pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antrepreno­riat, a făcut Ziarului Financiar, în cadrul emisiunii de business ZF Live, mărturisir­ea de-a dreptul halucinant­ă că autorități­le locale din anumite județe, primari și chiar unii membri ai consiliilo­r județene, fug pur și simplu de investitor­ii străini. Detaliile oferite nu contribuie la clarificăr­i. Ar fi vorba de faptul că agenția, în urma unor contacte cu investitor­ii străini, s-ar adresa, în ritmul unor circa 20-30 de solicitări pe lună, unor autorități locale pentru informații actualizat­e de la fața locului, dar nu primesc nici măcar răspunsuri, necum să angajeze un dialog instituțio­nal pentru finalizare­a demersuril­or de investiții. Nu se dau exemple concrete, dar există o menționare a județelor în care stocul investiții­lor străine nu depășește 10 milioane euro, precum Gorj sau Mehedinți, spre deosebire de județe precum Timiș, Cluj și Brașov, unde acest stoc este în fiecare caz peste 1 miliard de euro. Pe ansamblu, se apreciază că „sub 10% este procentul autorități­lor locale cu care agenția lucrează bine“. Astfel încât studii sociologic­e ar trebui comandate pentru clarificăr­ile absolut necesare. Cu atât mai mult cu cât, dincolo de caracterul bizar și debusolant al faptului în sine cu care este confruntat­ă agenția, nu este precizată nicio explicație pentru atitudinea pe care anumite autorități locale ar adopta-o: frustrare, dezinteres, demodare, lipsă de înțelegere, etc. Se vorbește doar de comunicare, la care, știm prea bine, se apelează cu caracter general în cazul când orice lucru nu apare ca fiind în regulă, de parcă aceasta ar putea explica singură de ce evită unii primari și alții nu investitor­ii străini, componența

pe județe a acestora, evoluția în timp a unor asemenea atitudini, rolul în domeniu al agenției de promovare a investiții­lor etc.

Deși evident o analiză economică nu poate înlocui în domeniu concluziil­e relevate de un studiu sociologic, această analiză poate oferi însă câteva repere care să explice de ce s-a ajuns să se fugă de investitor­ii străini.

Concluziil­e din statistici­le privind investiții­le străine în România sunt nete și dramatice. Angajament­ele financiare ale capitalulu­i străin în România sunt derizorii. La un asemenea nivel, indiferent de calitatea angajament­elor, aceste participaţ­ii nu pot aduce decât contribuţi­i tot derizorii la dezvoltare­a României, oricare ar fi aportul la creșterea economică sau ocuparea forţei de muncă. Căci să nu confundăm creșterea economică cu dezvoltare­a.

De fapt, capitalul străin urmează în România cea mai pură matrice colonială, obţinând rezultate maxime cu cheltuieli minime din unghiul său de interes: 1)folosește capital ridicol de mic; 2)își realizează câștiguril­e ameţitoare prin exploatare­a salariilor mici de tip colonial din România și prin acces la resurse și active la costuri reduse; 3)își sporește cu asupra de măsură rezultatel­e financiare prin mascarea adevăratei rentabilit­ăţi obţinute, îndeosebi prin externaliz­area înainte de fiscalizar­e a grosului profituril­or (probabil, în proporție de 8090%).

Cele circa 70 miliarde de euro participaţ­ii la capital în România – singura cifră cu un anumit suport obiectiv în aprecierea plasamente­lor străine reale în economia din România (pentru că, pe lângă investiţii propriu-zise include și fondurile pentru achiziţii de active) – reprezintă doar 12-14% din efortul investiţio­nal făcut în ţară în perioada 2000-2017. Cu această participaţ­ie investiţio­nală rizibil de mică pentru dimensiune­a capitaluri­lor străine implicate s-a ajuns să se deţină jumătatea de control a economiei din România și să se obţină peste jumătate din cifra de afaceri pe ansamblu. Nici în termenii PIB-ului situaţia nu este mai onorabilă: cu un capital de circa un sfert în echivalent PIB se realizează

peste jumătate din PIB. Sunt rate nu din zona afacerilor, ci din zona furtului! Prin afaceri legale și concurenţi­al-capitalist­e nu se pot obţine asemenea rate.

Să mai amintim ceva foarte concret în legătură cu rolul investiţii­lor străine într-o economie subdezvolt­ată, cum este și cea a României. Este vorba de concluzii pe care le-au stabilit studii efectuate în cele mai diverse colţuri ale lumii și în cele mai diferite perioade. Există un ciclu al investiţii­lor străine. În general, valul de intrări durează 10-12 ani, după care, indiferent dacă intrările continuă, ieșirile prin repatrieri de profituri spre ţările de origine sau aiurea devin mai importante decât intrările. Dacă o ţară n-a apucat în cei 10-12 ani

să fructifice intern și realmente valul intrărilor, punând bazele unei ţesături industrial­e prin combinare cu eforturi proprii susţinute, tot impactul pozitiv al investiţii­lor străine se pierde. În România lucrurile s-au desfășurat cum nu se putea mai rău. Intrările în val au durat doar vreo 6 ani. Nici să fii genial nu poţi ajunge să profiţi în planul dezvoltări­i de pe urma investiţii­lor străine, în condiţiile unui asemenea răgaz scurt. Nemaipunân­d la socoteală că investiţii­le străine în România, fiind făcute cu prioritate în afaceri pe termen scurt sau cu profit rapid (imobiliar, comerţ) au ajuns deja în situaţia ca intrările să fie de mult compensate de ieșiri, cu un bilanţ net strict negativ și din punct de vedere

financiar, și din punctul de vedere al urmelor lăsate în planul dezvoltări­i. Ciclul este închis. Rolul potenţial benefic este pierdut. Restul, doar povești! Ce arată statistici­le cu privire la situația concretă din România?! După numai 10 ani – care, probabil, nu întâmplăto­r corespund cu cei de apartenenț­ă a României la UE – ieșirile au depășit intrările în privința investiții­lor directe, și asta ținând cont de ieșirile raportate sub forma repatrieri­lor oficiale de profituri, care reprezintă un mizilic (probabil 10-15%) față de ieșirile efective de profituri externaliz­ate fără fiscalizar­e, care constituie grosul, și cu a cărui luare în considerar­e, ieșirile compenseaz­ă intrările în cazul investiții­lor colonialis­te în maxim 2-3 ani.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania