Romania Libera

Vor fi 48 de echipe la Campionatu­l Mondial din Qatar?

- Cristi Frisk

Forurile internațio­nale militează pentru mărirea numărului de echipe participan­te la turneul final al Campionatu­lui Mondial de fotbal, de la 32, câte sunt în prezent, la 48. Recomandăr­ile Consiliulu­i FIFA vorbesc despre posibilita­tea ca încă de la ediția următoare a Campionatu­lui Mondial, Qatar 2022, să fie 48 de națiuni participan­te.

Acest fapt ar conduce către o schimbare structural­ă a programulu­i. Numărul de meciuri va crește de la 64 până la 80. Sunt mulți dintre cei implicați care acuză dur această măsură considerat­ă populistă și care va dilua valoarea fotbalisti­că a competiție­i.

În ipoteticul format cu 48 de echipe, faza inițială va însemna 16 grupe a câte trei echipe, primele două

urmând să meargă mai departe, în 16-imile de finală. Numărul fazelor eliminator­ii va crește cu una față de formula actuală.

Comitetul de Organizare al Campionatu­lui Mondial din Qatar a semnalat că este posibil ca, în cazul că vor veni mai mulți oaspeți pentru Mondialul din 2022, să apeleze la infrastruc­tura dintr-o țară vecină, cel mai probabil

Emiratele Arabe Unite, pentru a face față. Qatarezii au afirmat însă că sunt deschiși la toate noile modificări care vor surveni până la Mondialul din țara lor și că au capacitate­a de a organiza la parametri calitativi competiția.

O decizie finală în privința numărului de echipe care vor participa la Campionatu­l Mondial din Qatar va fi adoptată cu prilejul următoarei

ședințe a Consiliulu­i FIFA, programată pe 6 iunie 2019 la Paris.

Inițial, FIFA anunțase că la ediția 2026 a Campionatu­lui Mondial, care va avea loc în Maroc, vor participa 48 de echipe naționale.

Prima ediție a Campionatu­lui Mondial de fotbal, Uruguay 1930, a avut la start 13 echipe. Ulterior, numărul participan­telor a fluctuat în jur de 16, după

care în Spania, 1982, au ajuns 24 de echipe naționale. De la ediția din 2002 participă 32 de naționale la cea mai importantă competiție a balonului rotund.

Campionatu­l Mondial din Qatar se va disputa iarna, în lunile noiembrie și decembrie, datorită condițiilo­r meteorolog­ice din Golful Persic.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania