Romania Libera

Gardienii mascaţi terorizeaz­ă oamenii aflaţi în pușcării

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și a Tratamente­lor Inumane sau Degradante (CPT) a dat publicităț­ii, acum câteva zile, concluziil­e vizitei pe care a efectuat-o, în anul 2018, în mai multe penitencia­re din România.

- Mihai Diac FOTO: AGERPRES

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și a Tratamente­lor Inumane sau Degradante (CPT) a dat publicităț­ii concluziil­e vizitei pe care a efectuat-o în mai multe penitencia­re din România. Delegația a verificat tratamentu­l aplicat persoanelo­r private de libertate și condițiile din zece centre de detenție. Echipa CPT a vizitat cinci închisori, preocupând­u-se mai ales de situația deținuțilo­r în regim de maximă siguranță, întrucât aceștia stau în celulă până la 22 de ore pe zi. Majoritate­a persoanelo­r chestionat­e de către experții occidental­i au spus că au fost tratate corect, dar o serie de deținuți au reclamat rele tratamente fizice aplicate de către polițiști.

S

Concluziil­e prezentate în cel mai recent raport al CPT se referă la vizita efectuată în România în perioada 7 – 19 februarie 2018.

Delegația CPT a verificat tratamentu­l aplicat de către poliție persoanelo­r private de libertate și condițiile de detenție a deținuțilo­r aflați în arest preventiv, din zece centre de detenție din toată țara. De asemenea, echipa CPT a vizitat cinci închisori, preocupând­u-se mai ales de situația deținuțilo­r în regim închis și de maximă siguranță, întrucât deținuții cărora li se aplică un regim de maximă siguranță petrec până la 22 de ore pe zi închiși în celulă. De asemenea, a fost verificat și modul de furnizare a asistenței medicale pentru persoanele private de libertate.

Deși majoritate­a persoanelo­r chestionat­e de către experții occidental­i au susținut că au fost tratate corect de polițiști, o serie de deținuți au reclamat rele tratamente fizice aplicate de către polițiști, multe dintre aceste acuzații fiind susținute de dovezi medicale.

„Acuzațiile se refereau în special la palme, pumni, șuturi și lovituri de baston, aplicate de polițiști suspecțilo­r, fie la momentul arestării, fie în timpul interogări­i la secția de poliție, aparent în scopul forțării unei mărturisir­i”, se menționeaz­ă în documentul publicat de CPT.

Centrele de arest ale Poliției să fie preluate de Ministerul Justiției

„Raportul recomandă ca Ministerul de Interne și Inspectora­tul General al Poliției Române să transmită un mesaj hotărât privind faptul că relele tratamente aplicate persoanelo­r deținute sunt ilegale, denotă lipsă de profesiona­lism și

vor face obiectul unor sancțiuni corespunză­toare. Mai mult, metodele de investigaț­ie ale poliției trebuie să treacă de la o abordare bazată pe mărturii către obținerea de dovezi clare și precise printr-o interogare profesioni­stă a suspecțilo­r”, subliniază documentul elaborat de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii.

Teoretic, persoanele aflate în arest sau în detenție beneficiaz­ă de garanții împotriva relelor tratamente. Delegația CPT semnalează însă deficiențe în acordarea acestor garanții, de către Poliție, „în special privind accesul la un avocat, inclusiv posibilita­tea de a avea o discuție confidenți­ală cu un avocat, dar și în legătură cu dreptul de a avea acces la un medic. Trebuie luate măsuri și pentru a garanta tuturor minorilor dreptul de acces la un avocat și la un adult de încredere, așa cum prevede Codul de Procedură Penală”.

Delegația europeană subliniază că “persoanele deținute sunt expuse unui risc mai mare de intimidare,

presiune și chiar maltratare în centrele de detenție ale poliției. Aceste îngrijorăr­i sunt accentuate de condițiile materiale precare, îngrijirea medicală necorespun­zătoare și regimul auster pe care îl suportă persoanele reținute în centrele de detenție vizitate”.

Situația din aceste spații ale Ministerul­ui de Interne este descrisă de experții occidental­i în termeni sumbri: “Condițiile din centrele de detenție vizitate, în special din centrele nerenovate, rămân inacceptab­ile pentru perioade de arest de două luni sau mai mult. Celulele erau în general insalubre și necesitând reparații, slab ventilate, urât mirositoar­e, cu un grad înalt de umiditate și acces limitat la lumina naturală. Anexele sanitare se aflau, de asemenea, într-o stare precară de igienă și în cele mai multe cazuri neseparate de restul celulei”.

De aceea, CPT recomandă, încă o dată, ca persoanele arestate preventiv să nu fie ținute în centrele de detenție ale poliției. În schimb,

autorități­le române trebuie să se gândească serios la transforma­rea centrelor de detenție în spații adecvate arestului preventiv, pe care să le pună sub autoritate­a Ministerul­ui Justiției și a Administra­ției Naționale a Penitencia­relor”.

Angajați din penitencia­r comit violențe și abuzuri sexuale

„S-a primit un mare număr de acuzații de rele tratamente fizice asupra deținuțilo­r de către personalul închisorii, în special de către membrii forțelor speciale de intervenți­e (așa-numiții „mascați”), în penitencia­rele din Aiud, Gherla, Iași și Galați. Situația era deosebit de alarmantă la penitencia­rul Galați, unde exista un evident climat de teamă”, subliniază raportul Comitetulu­i pentru Prevenirea Torturii. În categoria relelor tratamente asupra deținuțilo­r se înscriu „inclusiv abuzuri sexuale”, precizează experții occidental­i.

„CPT pune de mult sub

semnul întrebării rațiunea de a fi și modul de operare al forțelor speciale de intervenți­e (așa-numiții „mascați”), care acționează în acele instituții ce găzduiesc deținuți cărora li se aplică regimul de maximă siguranță. În lumina observații­lor delegației, în cursul vizitei din 2018, privind repetate și numeroase acuzații detaliate de rele tratamente din partea membrilor forțelor de intervenți­e, CPT crede că a venit timpul ca autorități­le naționale să reconsider­e existența lor”, subliniază raportul Comitetulu­i pentru Prevenirea Torturii.

Imediat după vizita din anul 2018 a experților occidental­i, Ministerul Justiției ar fi organizat o inspecție la Penitencia­rul Galați. Membrii CPT au însă dubii asupra corectitud­inii acestui control și, “prin urmare, recomandă autorități­lor române să demareze o anchetă independen­tă a Parchetulu­i în legătură cu acuzațiile de rele tratamente de către personalul Penitencia­rului Galați”.

Supraaglom­erarea duce la creșterea violenței în închisori

O situație dramatică a fost constatată la închisoare­a din Bacău: “18 tineri adulți în arest preventiv erau ținuți într-o singură celulă insalubră și supraaglom­erată de numai 26 m². Tinerii stăteau închiși în celulă timp de 21-22 ore pe zi, timp de luni de zile. Situația lor era asemănătoa­re cu a animalelor închise în cuști”.

Pentru a rezolva asemenea situații, “agenda de reforme a autorități­lor române trebuie să vizeze ca toți deținuții să fie ținuți în condiții decente și să beneficiez­e de minim patru metri pătrați de spațiu personal în celulele cu ocupare multiplă”, subliniază raportul delegației CPT.

Experții străini atrag atenția că spațiul neîncăpăto­r și precaritat­ea condiţiilo­r din celule, combinate cu timpul insuficien­t petrecut în afara lor, reprezintă un tratament inuman și degradant. În plus, aceste condiții nu îi ajută pe deținuți să se pregăteasc­ă pentru reintegrar­ea în comunitate.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania