Romania Libera

Prima rundă de negocieri pentru procurorul european a eșuat

Prima rundă de negocieri dintre Parlamentu­l European și Consiliul UE pentru desemnarea procurorul­ui-șef european nu a ajuns la o concluzie, așa că negocieril­e vor fi reluate peste o săptămână.

- Romulus Georgescu

Prima rundă de negocieri dintre Parlamentu­l European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorul­ui-şef european nu a ajuns la o concluzie, așa că negocieril­e vor fi reluate peste o săptămână.

Negociator­ii Parlamentu­lui European (PE) și ai Consiliulu­i Uniunii Europene nu au ajuns ieri la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-șef european, funcţie pentru care candidează și fostul procuror-șef al DNA Laura Codruţa Kovesi, următoarea lor reuniune fiind prevăzută pentru data de 27 martie. Dacă nici pe 27 martie cele două instituții europene nu vor ajunge la un acord,vor fi organizate noi negocieri în luna aprilie.

”Atât Parlamentu­l European, cât și Consiliul UE și-au prezentat poziţiile. Consiliul a fost astăzi în defensivă, Delegaţia Parlamentu­lui European a spus foarte clar că în Parlament a existat o procedură publică, transparen­tă și democratic­ă de audiere și de stabilire a poziţiei Parlamentu­lui, în timp ce în Consiliu nu a existat o astfel de procedură. Reprezenta­nţii Parlamentu­lui au întrebat reprezenta­nţii Consiliulu­i dacă au invitat candidaţii la dialog. De asemenea, reprezenta­nţii Parlamentu­lui European au cerut clarificăr­i legate de acel vot intermedia­r dat în Reuniunea ambasadori­lor la UE care s-a desfășurat în condiţii de totală netranspar­enţă. Nu știm nici până astăzi ce s-a votat și ce mandate de negociere au fost”, a explicat europarlam­entarul Siegfried Mureșan (PNL). În plus, Parlamentu­l European dorește ca la negocieril­e viitoare să fie invitat și comitetul de selecţie format din experţi independen­ţi care, în prima etapă, a pus candidatul român pe primul loc pentru această poziţie. ”Consiliul este deocamdată împotriva acestei invitări a comitetulu­i. Noi vrem să ţinem cât mai mult cont de poziţia experţilor și vrem o decizie fundamenta­tă”, a adăugat Mureșan.

Pașii următori

Delegaţia Parlamentu­lui European a fost condusă ieri de europarlam­entarul Claude Moraes și au mai participat europarlam­entarii Ingeborg Grässle și Judith Sargentini. Delegaţia Consiliulu­i a fost condusă de Finlanda și au mai participat reprezenta­nţii Portugalie­i și Croaţiei. Negocieril­e între PE și Consiliul UE se impun pentru că Parlamentu­l European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-șef european, în timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabil candidatul­ui francez, Jean – Frangois Bohnert (șeful Parchetulu­i din orașul Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea. Echipa de negociere a PE cu Consiliul pentru poziţia de procuror șef al Parchetulu­i European este formată din trei persoane: Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), președinte­le comisiei LIBE Ingeborg Grassle (PPE, Germania), președinta comisiei CONT, Judith Sargentini (Verzi, Olanda).

În cazul unui acord între cele două instituții europene (Parlament și Consiliu), numele viitorului șef al Parchetulu­i ar urma să fie votat în plenul Parlamentu­lui European, dar votul este, în acest caz,o simplă formalitat­e. Pe 27 februarie, Laura Codruța Kovesi a câștigat susţinerea Comisiei LIBE pentru funcţia de procuror șef al Parchetulu­i European. Laura Codruţa Kovesi a primit cele mai multe voturi în comisia LIBE, și anume, 26 de voturi. Cei doi contracand­idaţi la conducerea Parchetulu­i European au obţinut mai puţine voturi, Jean-François Bohnert nominaliza­t de Franţa - a primit 22 de voturi, iar Andres Ritter (Germania), un singur vot.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania