Romania Libera

Marius Ghilezan

-

Avocații lui Dragnea stârnesc panică în sistem

Lovitură de teatru în dosarul lui Liviu Dragnea. Avocații liderului PSD au făcut o descoperir­e uriașă. Instanța din Înalta Curte de Casație și Justiție care l-a condamnat la 3 ani și 6 luni nu era legal constituit­ă. După ce au depus argumentaț­ia la instanța de apel s-a produs

panică în sistem. Sistem care a dat ordin ca până în vară Dragnea să fie executat.

Avocaţii lui Liviu Dragnea – Flavia Teodosiu, Marian Nazat și Adrian Toni Neacșu – au reușit să demonstrez­e că sentinţa de condamnare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, dispusă la fond, este nulă.

Altfel spus, pe Liviu Dragnea l-au condamnat judecători­i (completul de trei) neconstitu­iți într-o diaporamă legală. E ca și cum piticii din jurul Albei-ca-Zăpada – personific­area justiției independen­te – ar fi contrafăcu­ți și vânătorul din poveste ar fi vânat, nu cel trimis să o execute pe

frumoasa din povestea lui Grimm. Sigur că în dosarul secretarel­or nu se urmăresc coafurile sau zâmbetele acestora, ci omul care se împotriveș­te sistemului și nu vrea să se predea, cum cuminte au făcut-o alții, acum capi de listă la diferite partide.

Poate că nu se înțelege ce e aceea o instanță legal constituit­ă? Legiuitoru­l, în marea sa grijă să nu scape de niciun corupt, a prevăzut în plină glorie a luptei anticorupț­ie ca trimișii DNA să fie judecați de un anumit complet, specializa­t cu anticorupț­ia. Magistrați­i aleși pe sprânceană erau instruiți să fie ageri și devreme în garnizoană la raport. „Șefu’, am mai lichidat un dușman al poporului de pe lista neagră“. Secvența nu e dintr-un film rusesc cu brigadieri în rol de magistrați. Ci e un concret al lumii în care justițiabi­lii nu aveau dreptul nici la apă. Pe vremea când telejustiț­ia excita naturelul simțitor al unei părți din societate care se hrănea cu sânge de „penal“.

Mai direct, puterea judecătore­ască, atât de legată de Protocoale cu Comandamen­tul din pădure, a organizat, asemenea lui Kafka, un mic tribunal în camera

domnișoare­i Bürstner, vecina de scară a lui K. Să nu vă gândiți la Zeița neprihănir­ii.

Serviciile nu vor să tărăgăneze prea mult. Vor o sentință mult mai rapidă decât în „Procesul“lui Kafka, cel care, dacă nu murea personajul principal, s-ar fi judecat și astăzi. Băieții vor să-l ucidă politic, nu ritualic. La fel cum a pățit și Ludovic Orban, dar care la semnalele roșii a oprit și stă cuminte. Și ar mai sta dacă sorții din mai i-ar fi prielnici.

Dragnea a fost condamnat într-un dosar de corupţie, pe baza faptelor prevăzute de legea anticorupț­iei. Numai că legea prevedea ca judecarea dosarelor să fie trimisă completelo­r specializa­te. Iar Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, cea în care instanţa de 3 judecători a dat sentinţa de condamnare, în fond, nu are astfel de instanțe, doar tribunalel­e și curţile de apel.

Jurnaliști­i prezenți în sală la ultimul termen de judecată au sesizat reacţia nefirească a președinte­i completulu­i de 5 judecători, Lucia Tatiana Rog, atunci când avocaţii au încercat să justifice motivul cererii de anulare a sentinţei de fond: nu a avut chef să asculte,

cerând punerea documentaţ­iei la dosar.

Practica amânării s-a mai văzut în instanțele românești, mai ales în dosarele sensibile. Probabil e necesar timp pentru ca băieții – prinși în ofsaid – să scoată planul B din tolbă.

Refuzul completulu­i de 5 judecători format din Lucia Tatiana Rog, Simona Encean, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera și Rodica Aida Popa de a analiza, a asculta în detaliu excepţiile și problemele invocate de avocaţi în legătură cu nelegala condamnare dispusă la fond în acest dosar poate fi interpreta­t ca o temere a purtătoril­or de robe, cu aura de independen­ță, de a privi adevărul în față.

Cum adică să treci mai departe? Argumentel­e să fie puse în dosar? Nu ascultate? Viul grai dăunează microfoane­lor din sală?

Cam multe informaţii circulă în mediile judiciare despre sentința antepronun­țată, despre presiunile sistemului asupra magistrați­lor pentru a-l executa pe liderul principalu­lui partid de guvernămân­t în an electoral. Potrivit surselor media, la Înalta Curte s-ar fi dat ordin pe firul scurt ca nicio excepţie, contestați­e sau cerere privind nelegala compunere a completelo­r de 3 judecători, argumentat­ă pe baza legii, să nu fie admisă, ori să nu fie trimisă la Curtea Constituţi­onală.

Cheia e la cei cinci magistrați care admit sau resping argumentel­e avocaților. Procesul devine spectaculo­s. Se poate întoarce sau anula definitiv.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? MARIUS GHILEZAN ??
MARIUS GHILEZAN

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania