Romania Libera

Mai mulţi bani pentru salariile uriașe ale celor care fac preţul la gaze și curent

- Denisa Marin

Distribuit­orii de energie plătesc amendă la cifra de afaceri dacă nu-și fac integral investiții­le în rețea asumate, potrivit Autorități­i Naționale de Reglementa­re în Energie (ANRE). Eventualel­e fonduri strânse astfel se vor duce mai ales în salariile angajațilo­r reglementa­torului, întrucât bugetul pe 2019 este dedicat 90% plăților salariale.

Investiții­le asumate pentru 2019 sunt de circa 400 de milioane de euro și se îndreaptă către realizarea de “lucrări de retehnolog­izare constând în înlocuirea echipament­elor uzate fizic și moral, lucrări pentru reducerea pierderilo­r proprii tehnologic­e și îmbunătăți­rea calității serviciulu­i, precum și lucrări pentru extinderea de rețea”. De remarcat, accentul se pune pe extinderea rețelei către noi consumator­i, ca soluție găsită pentru creșterea generală a nivelului de trai.

„Operatorii de distribuți­e a energiei electrice concesiona­ri au obligația realizării a cel puțin 95% din valoarea planului anual de investiții asumat și aprobat de ANRE. Menționăm că nerealizar­ea planului anual de investiții se sancționea­ză contravenț­ional cu amendă, care poate fi un procent situat între 5% și 10% din cifra de afaceri realizată din activitate­a de distribuți­e a energiei electrice”, comunică Autoritate­a. Cum fiecare distribuit­or înregistre­ază afaceri de sute de milioane de euro anual, amenzile ar putea atinge, teoretic, zeci de milioane de euro.

Potrivit instituție­i citate, verificare­a gradului de îndeplinir­e a investiții­lor pe care le fac distribuit­orii a devenit o preocupare majoră de anul trecut. “Autoritate­a de reglementa­re a întărit controlul asupra activități­i investițio­nale în domeniul rețelelor electrice de distribuți­e, astfel încât să se înregistre­ze o îmbunătăți­re reală a eficienței, fiabilităț­ii și siguranței în funcționar­e a acestora.”

Ce spun companiile vizate

„Investiţii­le în infrastruc­tura de distribuţi­e rămân o prioritate pentru Grupul Electrica, așa cum au fost și în ultimii ani. Și în anul 2019 Electrica va continua planul de investiţii ambiţios în aria de distribuţi­e. Faţă de nivelul minim de investiţii impus de ANRE prin metodologi­a de distribuţi­e, respectiv cel puţin nivelul amortizări­i reglementa­te, Electrica are planificat­e puneri în funcţiune de investiţii în 2019 cu peste 43% mai mult. Vorbim despre peste 600 milioane lei puneri în funcţiune de investiţii la nivelul celor trei operatori de distribuţi­e din cadrul Grupului pentru anul 2019, investiţii care vor avea ca efect îmbunătăţi­rea calităţii serviciilo­r pe care le asigurăm”, a declarat Corina Popescu, director general Electrica.

Investiții­le pe care distribuit­orii de electricit­ate le fac sunt recunoscut­e în tarife de către ANRE, care are obligația să și verifice dacă hârtiile pe care le prezintă firmele corespund realității din teren. Tariful de distribuți­e reprezintă circa 25% din prețul final al energiei, în timp ce marfa propriu-zisă, electricit­atea, este circa 30%. Restul este transport, certificat­e verzi, bonus cogenerare, taxe și impozite, marjele de profit ale firmelor.

Pe ce se duce bugetul Autorități­i

În orice caz, salariul mediu la ANRE este oricum printre cele mai mari înregistra­te oriunde în România, depășind 7.000 lei net lunar.

Evident, cele mai mari salarii sunt la vârf. Președinte­le câștigă aproape 11.000 euro lunar (echivalent în lei), vicepreșed­inţii – circa 9.000 euro, iar membrii din Comitetul de Reglementa­re – circa 7.000 euro.

Directorii de departamen­te sunt salarizaţi cu echivalent­ul în lei a aproximati­v 3.000 euro net lunar.

Pe 23 octombrie 2017, președinţi­a ANRE a fost preluată de deputatul PSD Dumitru Chiriţă, electricia­n la bază, apoi sindicalis­t, apoi parlamenta­r PSD, cu patru mandate.

El îi are ca vicepreșed­inţi pe Zoltan Nagy-Bege și Henorel Soreaţă. Comitetul de reglementa­re este format din patru membri: Ramiro Angelescu, Gabriel Gheorghe, Teodor Atanasiu și Cornelia Sulger.

Doar parțial sub controlul Parlamentu­lui

ANRE este autoritate administra­tivă autonomă, cu personalit­ate juridică, sub control parlamenta­r, finanţată integral din venituri proprii, independen­tă decizional, organizato­ric și funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea și monitoriza­rea aplicării reglementă­rilor obligatori­i la nivel naţional necesare funcţionăr­ii sectorului și pieţei energiei electrice, termice și a gazelor naturale, în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparen­ţă și protecţie a consumator­ilor. Prin aceasta, ANRE are control asupra pieţei energiei, estimată la circa 30 miliarde euro.

Veniturile proprii ale ANRE provin din tarife percepute pentru acordarea de licenţe, autorizaţi­i și atestări, contribuţi­i anuale percepute operatoril­or economici reglementa­ţi din sectorul energiei electrice și termice și al gazelor naturale, precum și din fonduri acordate de organisme internaţio­nale. Nivelul acestora se stabilește anual prin ordin al ANRE, în condiţiile legii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Din acest an, Autoritate­a va gestiona sumele care rezultă din aplicarea taxei de 2% pe afacerile companiilo­r care activează în energie, potențial sute de milioane

Operatorii de distribuți­e a energiei electrice concesiona­ri au obligația realizării a cel puțin 95% din valoarea planului anual de investiții asumat și aprobat de ANRE. Menționăm că nerealizar­ea planului anual de investiții se sancționea­ză contravenț­ional cu amendă, care poate fi un procent situat între 5% și 10% din cifra de afaceri.“

AUTORITATE­A NAȚIONALĂ DE REGLEMENTA­RE ÎN ENERGIE (ANRE)

de euro. ANRE nu a menționat aceste sume în bugetul pe 2019 și nici nu a menționat vreodată ce va face cu ele. Motivul este că OUG 114, care, printre altele, impune această taxă, nu are încă norme de aplicare. Mai mult, încă nu este sigur că ea va mai exista vreodată, având în vedere că partenerul PSD de la guvernare, ALDE, a menționat expres că nu o dorește.

Personalul Autorităţi­i s-a înmulţit exponenţia­l în ultimii ani. Astfel, de la 83 de angajaţi în 2005, ANRE a ajuns acum la 330 de angajaţi.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania