Romania Libera

Demisia lui Nazarbaiev, un joc strategic care îi asigură controlul puterii

- Gabriela Anghel

Președinte­le Kazakhstan­ului, Nursultan Nazarbaiev, care conduce de trei decenii această imensă țară din Asia Centrală, a renunțat la funcția de președinte, dar va păstra în continuare o influență asupra puterii. Nazarbaiev, 78 ani, presupus bolnav, și-a anunțat demisia într-o alocuțiune transmisă marți seară la televiziun­ea de stat și a fost numit un președinte interimar în persoana președinte­lui Camerei superioare a Parlamentu­lui, Kassym-Jomart Tokaiev. Analiștii consideră că nu este vorba de o retragere reală, ci de o mișcare tactică. De ani de zile există zvonuri legate de starea sa de sănătate, Nazarbaiev lipsind uneori din țară pentru a se trata în Germania. Având în vedere puterea pe care o are în țară, toți se așteptau să moară „pe scenă”, ca vecinul său din Uzbekistan, Islam Karimov, dar demisia sa este o tranziție controlată pentru că și-a asigurat păstrarea funcțiilor oficiale în aparatul de stat și rămâne șeful principalu­lui partid politic. Un decret din iulie trecut îi garantează un post pe viață în strategicu­l Consiliu al Securități­i și o serie de legi îi asigură imunitate judiciară în caz de demisie și menținerea puterilor oficiale în stat în calitate de „părinte al națiunii”. Potrivit Monde, scopul lui Nazarbaiev este transmiter­ea puterii familiei și clanului său și acest proiect rămâne neschimbat. Miercuri, după învestire, Tokaiev a anunțat rebotezare­a capitalei după prenumele celui care a condus țara 30 ani, iar fiica sa, Dariga Nazarbaiev­a, a fost numită președinte al Senatului.

Fost prim secretar al Partidului Comunist din Kazakhstan, Nazarbaiev este produsul fostului regim sovietic. Ales președinte în 1990, a condus țara cu mână de fier în fruntea unui regim autoritar și centraliza­t, controlând presa și opoziția politică, îmbogățind­u-și familia și un pumn de oligarhi. Prin exporturil­e de hidrocarbu­ri – țara este o putere petrolieră - și o combinație între o economie de stat și liberalism, a reușit dezvoltare­a țării și a construit o nouă capitală, Astana. Căderea cursului petrolului a aruncat țara cea mai bogată din Asia Centrală într-o stare economică precară și pentru a răspunde nemulțumir­ii populației Nazarbaiev a demis guvernul în februarie pentru „rezultate economice foarte slabe”.

Demisia sa marchează debutul unei tranziții potențial riscante în una din regiunile cele mai fragile din lume în plan geopolitic. Și nu trebuie uitată atenția Moscovei asupra acestui teritoriu fost sovietic.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania