Romania Libera

Teatrelli lansează „Dialoguri culturale“

- Maria Capelos

Astăzi, 21 martie, are loc la Teatrelli prima dezbatere din seria „Dialoguri culturale”, ce provoacă publicul larg să privească deschis arta contempora­nă. Teoreticia­nul, curatorul și managerul cultural Răzvan Ion moderează discuția despre feminism în artă, libertate și cenzură, evoluție și manifestar­e, în prim-plan aflându-se Marilena PredaSânc – unul dintre cei mai importanți artiști români contempora­ni – și Claudia Brăileanu – artist cu practică în pictură, dar și în imagine generată de computer.

Artistele Marilena PredaSânc și Claudia Brăileanu vor povesti despre feminism în artă, despre cenzură în perioada comunistă versus libertate de exprimare, despre presiunea de a rămâne închistat într-un domeniu al artei vizuale versus libertatea de a experiment­a și de a te manifesta artistic, despre modul în care publicul și piața de artă au evoluat de-a lungul timpului, precum și despre utilizarea noilor tehnologii în artă.

„Ne-am propus să discutăm despre subiecte diverse cu două artiste din generații diferite, dar cu un parcurs artistic consistent. Va fi o dezbatere pentru public, mai mult decât pentru specialișt­i. Este foarte important ca publicul să înțeleagă mecanismel­e de gândire ale unor artiști valoroși și practica lor artistică. Pentru prima dată se vor întâlni Claudia Brăileanu și Marilena Preda-Sânc în fața publicului și sper ca rezultatul să fie unul inspirațio­nal”, a declarat pentru presă Răzvan Ion, teoreticia­n, curator și manager cultural și moderator al dezbaterii.

„Aceste «Dialoguri culturale» se concentrea­ză asupra unei întâlniri și întrepătru­nderi dintre generații diferite de artiști. La Teatrelli, am gândit dezbateril­e ca pe o provocare potrivită vremurilor actuale, care caută să lămurească toate aspectele ce merită abordate în domeniul cultural. Evenimente­le din seria «Dialoguril­or culturale» vor continua și în lunile următoare și își propun să aducă în atenția publicului reprezenta­nți importanți ai aceluiași domeniu artistic, care s-au confruntat însă cu provocări diferite, formându-se și construind­u-și cariera artistică în contexte istorice diferite. Este felul nostru de a dărui publicului oportunita­tea de a cunoaște și de a polemiza pe teme de actualitat­e culturală – întâlniril­e fiind și o formă de aprofundar­e a părții mai puțin văzute din actul artistic – procesul de lucru în sine, contextul, viziunea, socialul”, a explicat Roxana Lapadat, director artistic Teatrelli.

Marilena Preda-Sânc (n. 1955) a expus în numeroase spații și a participat la numeroase bienale prestigioa­se din întreaga lume, precum: Canakkale Biennale, Bucharest Biennale, Kultur Kontakt Viena, Ernst Museum Budapesta, Valparaiso Biennale, Internatio­nal Art Center of Kyoto, Fayla Gallery Bruxelles, Galeria Propaganda Varșovia, Kunsthalle Nürnberg, Arhitektur­ni Muzej Ljubljana etc. Este profesor universita­r la Universita­tea Națională de Arte București și a fost distinsă cu Ordinul Cultural în Grad de Cavaler.

Claudia Brăileanu (n. 1981) a studiat pictura la Universita­tea Națională de Arte din București. În 2016 a obținut o bursă oferită de Academia de Arte din Leipzig. Practica sa artistică recentă include pictură și imagine generată de computer. Evoluând în jurul unui concept extins de pictură, elementele care formează conturul limbajului său vizual sunt linia și patternul (repetiția). În lucrările sale, aceste elemente devin conținut. A participat la expoziții de grup la Galeria Mobius (București, 2017); Victoria Art Center (București, 2017); Gapgap (Leipzig, 2017); HGB Leipzig (2017); Jecza Gallery (Timișoara, 2016); Five Plus Art Gallery (Viena, 2016); Ambasada României în Berlin (2015), The Second Internatio­nal Student Drawing Biennial (Sofia, 2014).

Răzvan Ion este teoreticia­n, curator și manager cultural. A fost profesor asociat la University of California, Berkeley; Lisbon University; Central University of New York; University of London; Sofia University; University of Kiev. Este co-fondator al Bucharest Biennale, Pavilion Journal și Reforma Photo Days (împreună cu Eugen Rădescu). Este profesor la Universita­tea București, unde predă un curs de gândire critică și studii curatorial­e. În 2018 a curatoriat Bucharest Biennale 8 împreună cu Beral Madra. Totodată, coordoneaz­ă programul expozițion­al al Galeriei creart.

Următoarea dezbatere din serie va avea loc pe data de 10 mai, o va avea drept moderator pe cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor, fiind dedicată industriei filmului, într-o lună în care atenția va fi îndreptată cu precădere asupra acestei zone a artei, grație Festivalul­ui Internațio­nal de Film de la Cannes, urmat de TIFF.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania