Romania Libera

Tudorel Toader pregătește modificare­a codurilor penale

- Romulus Georgescu

Ministerul Justiţiei a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistratu­rii un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, precum și un proiect privind completuri­le de cinci judecători ale instanţei supreme.

Potrivit proiectulu­i de ordonanță de urgență referitor la completuri­le de cinci judecători, condamnaţi­i care au sentinţe definitive pronunţate de completuri­le de cinci constituit­e la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie începând cu 2014 pot depune contestaţi­e în anulare și dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile. ”Contestaţi­a în anulare pentru motivul prevăzut de art. 426 litera d/ teza 1 C.P.P. împotriva hotărârilo­r judecătore­ști definitive pronunţate în apel de către completuri de 5 judecători ale Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie după intrarea în vigoare a Codului de Procedură Penală și pentru care termenul de introducer­e a contestaţi­ei în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018 poate fi introdusă de oricare dintre titularii acestei căi de atac prevăzuţi de art. 427 alin. (1) C.P.P., în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, prevede proiectul de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Justiției, condus de Tudorel Toader. Cu alte cuvinte, un condamnat poate depune contestați­e în anulare împotriva sentinței definitive și în procesele în care termenul de introducer­e a contestați­ei în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018, dacă ”instanța de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatib­ilitate”. Acest articol va avea efect și în cazul lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv în 2016 în dosarul fraudării referendum­ului din 2012.

Termene de prescripți­e

În ceea ce privește codurile penale, una dintre modificări­le propuse în proiectul de ordonanţă de urgenţă vizează schimbarea articolulu­i 155 din Codul Penal, referitor la întreruper­ea cursului prescripţi­ei răspunderi­i penale. Actul normativ reduce termenele de prescripţi­e.”Prescripți­a înlătură răspundere­a penală oricâte întreruper­i ar interveni, dacă termenul de prescripți­e prevăzut în art. 154 este depășit cu încă jumătate”, prevede proiectul de ordonanță de urgență. Codul Penal în vigoare arată că răspundere­a penală e înlăturată dacă termenul de prescripți­e e depășit cu încă o dată. Aplicarea unor astfel de prevederi l-ar putea avantaja pe liderul PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilo­r fictive. În dosarul de abuz în serviciu al liderului PSD, termenul de prescripți­e actual este de 16 ani (opt ani termenul normal, la care se adaugă depășirea cu încă o dată) și, după adoptarea ordonanței, ar deveni de 12 ani (opt ani termenul normal, plus depășirea cu o jumătate).

Proiectul abrogă de asemenea articolul 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperir­ea și sancţionar­ea faptelor de corupţie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 219 din 18 mai 2000, cu modificări­le și completări­le ulterioare. Articolul abrogat prevede că „în cazul infracţiun­ilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionar­ul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”. În dosarul Teldrum, Liviu Dragnea este acuzat, printre altele, și de două infracțiun­i de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul (pedeapsă maximă 7 ani și interdicți­a de a exercita o funcție publică). Prin aplicarea ordonanței, ar fi eliminată posibilita­tea majorării pedepsei cu o treime.

Condiții de liberare condiționa­tă

Totodată, se modifică prevederil­e legale referitoar­e la eliberarea condiţiona­tă.Liberarea condiţiona­tă în cazul închisorii poate fi dispusă dacă persoana condamnată a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani. Liberarea condiționa­tă poate fi dispusă și dacă persoana condamnată se află în executarea pedepsei în regim semideschi­s sau deschis, a îndeplinit integral obligaţiil­e civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilita­te să le îndeplinea­scă sau instanţa are convingere­a că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

În cazul condamnatu­lui care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţiona­tă după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, sau a cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii

mai mari de 10 ani.

Codul Penal în vigoare prevede că liberarea condiţiona­tă în cazul închisorii poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, iar în cazul condamnatu­lui care a împlinit vârsta de 60 de ani se poate dispune liberarea condiţiona­tă după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania