Romania Libera

Europarlam­entarul Rebega, omul lui Ponta, a fost trimis în judecată de procurorii DNA

Infracţiun­i cu fonduri europene și spălare de bani

- Mihai Diac

Procurorii Direcției Naționale Anticorupț­ie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Laurențiu Rebega, unul dintre oamenii-cheie ai fostului premier Victor Ponta.

În prezent, Laurențiu Rebega este europarlam­entar, dar deține și funcția de vicepreșed­inte al Pro România – partidul înființat și condus de fostul premier Victor Ponta.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupț­ie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Laurențiu Rebega, unul dintre oamenii-cheie ai fostului premier Victor Ponta.

În prezent, Laurențiu Rebega este europarlam­entar, dar deține și funcția de vicepreșed­inte al Pro România – partidul înființat și condus de fostul premier Victor Ponta.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupț­ie – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilo­r inculpați: Rebega Laurențiu, la data faptelor vicepreșed­inte al Consiliulu­i Județean Prahova și persoană care controla activitate­a mai multor firme cu profil agricol, iar în prezent membru al Parlamentu­lui European (...), Chivu Marian Constantin, Comăniță Dumitru, Mihai Iulian, Stavrescu Iuliana Rodica, Iacob Lelior, Popa Roxana Gabriela (...)”, precizează un comunicat de presă transmis de DNA.

Conform acestui document, Laurențiu Rebega a fost trimis în judecată “pentru săvârșirea infracțiun­ilor de instigare la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la schimbarea fără drept a destinație­i fondurilor europene, participaț­ie improprie la folosirea cu rea-credință de documente pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, două infracțiun­i de spălare de bani, două infracțiun­i de efectuare de operațiuni financiare incompatib­ile cu funcția”, precum și pentru “complicita­te la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obținerea de fonduri europene”.

Banii pentru albine ajung la Rebega

Procurorii anticorupț­ie precizează că, în perioada în care a fost vicepreșed­inte al CJ Prahova, inculpatul Laurențiu Rebega “s-a folosit de o persoană pe care o controla pentru întocmirea formalităț­ilor necesare obținerii unor fonduri UE pentru finanțarea unui proiect apicol fictiv, însușindu-și peste 90 la sută din produsul infracțion­al (frauda din anul 2014), iar în perioada 2012-2013 inculpatul a acționat ca partener al altor persoane, printr-o firmă-paravan pe care o administra în fapt, participân­d la falsificar­ea și folosirea documentel­or, disimulând și distribuin­d produsul infracțion­al al fraudelor, cu reținerea unei părți de aproximati­v 10 la sută”.

Proiectul agricol fictiv în care s-a implicat Laurențiu Rebega a fost cel prin care se promitea înființare­a unei stupine (crescători­i de albine), proiect pentru care s-au alocat 40.000 de euro, dintre care 95 la sută au reprezenta­t fonduri UE.

Alte fapte care au determinat trimiterea în judecată a lui Laurențiu Rebega sunt infracțiun­ile comise de o firmă numită Faxirom Internatio­nal Srl., la care Laurențiu Rebega era asociat unic și administra­tor.

Rechizitor­iul întocmit de procurorii DNA precizează că Faxirom Internatio­nal „era o firmă de apartament, fără activitate, dotări sau angajați, pe care inculpatul Rebega Laurențiu a folosit-o în perioada 2012-2014 pentru obținerea frauduloas­ă a unor sume de bani din contracte finanțate cu fonduri UE, bani pe care ulterior, în proporție majoritară, îi transfera adevărațil­or beneficiar­i, sub justificăr­i fictive”.

Concret, pe baza unor documente falsificat­e, Faxirom Internatio­nal a obținut un contract de consultanț­ă din partea Ministerul­ui Educației Naționale. “În cadrul contractul­ui de consultanț­ă, Faxirom Internatio­nal Srl., controlată de Rebega Laurențiu, a încasat pe nedrept, fără a presta vreun serviciu, suma de 68.448 lei (din care 85% fonduri europene)”, precizează rechizitor­iul întocmit de DNA.

Dosarul în care sunt implicați Laurențiu Rebega și partenerii lui de afaceri a fost trimis pentru a fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Este de remarcat faptul că, după ce ar fi comis infracțiun­ile cu fonduri europene de care este acum acuzat, Laurențiu Rebega a urcat la nivelul următor, reușind să obțină, în anul 2014, mandatul de europarlam­entar (la acel moment, pe listele Partidului Conservato­r).

Rechizitor­iul de trimitere în judecată, întocmit de procurorii DNA, descrie și cum a obținut Laurențiu Rebega acest mandat.

Astfel, în perioada 2-5 mai 2014, Laurențiu Rebega “i-a solicitat în mod repetat” lui Ionescu Mălăncuș Marius (presupusul apicultor) să retragă din cont și să îi remită “suma totală de 83.000 de lei, pe care Rebega Laurențiu a folosit-o pentru finanțarea campaniei pentru alegerile europarlam­entare din 25 mai 2014”. Ionescu Mălăncuș Marius și-a recunoscut deja vinovăția în acest dosar, precizează procurorii DNA.

În prezent, în CV-ul depus la Parlamentu­l European, Laurențiu Rebega anunță că este membru al partidului Pro România. Conform site-ului acestei formațiuni politice, echipa de conducere a partidului are o structură stufoasă, formată din Victor Ponta (președinte), trei primvicepr­eședinți, un secretar general și trei secretari generali adjuncți, precum și nu mai puțin de 19 vicepreșed­inți. Unul dintre cei 19 vicepreșed­inți este Laurențiu Rebega. Interesant este și faptul că unul dintre primvicepr­eședinții partidului Pro România (adică unul dintre șefii direcți ai lui Rebega, pe linie de partid) este Daniel Constantin. Iar Daniel Constantin a fost ministru al Agricultur­ii în Guvernul Ponta, exact în perioada în care Laurențiu Rebega s-ar fi implicat în proiectul agricol fictiv cu crescători­a de albine, pentru care este, acum, trimis în judecată.

De altfel, tot în perioada în care Daniel Constantin, actualul prim-vicepreșed­inte al Pro România, era ministru al Agricultur­ii, Laurențiu Rebega ar mai fi fost implicat și într-un dosar cu o mită de 40.000 de euro, legat de organizare­a Târgului Indagra. Târgul a fost organizat de Ministerul Agricultur­ii în toamna anului 2014.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania