Romania Libera

Andronescu redeschide larg ușa „căpușelor“Ministerul­ui Educaţiei

10.000.000 de lei, alocați pentru manuale vechi

- Laurențiu Mușoiu

Ministerul Educației invită din nou editurile private, care au fost recunoscut­e drept „căpușe“ale instituție­i, să tipărească manualele școlare.

Ministerul Educației Naționale (MEN) organizeaz­ă licitație pentru achizițion­area de manuale școlare pentru clasa a VII-a. Regulament­ul a fost modificat, astfel încât editurile private vor putea din nou să participe la licitație, iar Editura Didactică și Pedagogică (EDP), subordonat­ă MEN, va avea șanse infime de a mai câștiga dreptul de a publica manualele.

Precedenți­i miniștri ai Educației, Liviu Pop și Remus Pricopie,au atras,în mai multe rânduri atenția asupra impactului „mafiei manualelor“asupra școlilor.

Miza nu este reprezenta­tă de tipărirea propriu-zisă a manualelor școlare, ci de auxiliarel­e (culegeri și caiete de exerciții),ce vor fi anexate acestora și pentru care părinții elevilor și profesorii vor fi nevoiți să plătească sume importante de bani.

În plus, Ministerul Educației a alocat deja un buget de peste 10.000.000 de lei pentru

retipărire­a edițiilor vechi ale manualelor, aferente celorlalte clase. Dintre acestea, EDP va avea acces doar la retipărire­a manualelor pentru clasa a VI-a și a altor câteva de anumite materii. Manualele tipărite de editura de stat au fost contestate din cauza numeroasel­or greșeli din conținut și din cauza incapacită­ții ministerul­ui de a le livra în timp util.

Legea manualelor își continuă parcursul

Fostul ministru al Educației, Liviu Marian Pop, inițiatoru­l Legii manualelor a

declarat, pentru „România liberă“, că licitația organizată de MEN nu poate afecta parcursul inițiative­i legislativ­e. „Legea manualelor a fost aprobată de Senat și merge la Camera Deputațilo­r. Licitația nu poate afecta legea și nici aceasta nu poate bloca licitația. Eu cred că măsurile pe care Guvernul le-a luat, în ultima perioadă, nu vor mai permite căpușarea Editurii Didactice. Având în vedere noua legislație privind delegările din privat la stat“, ne-a declarat Liviu Pop.

În trecut, în cadrul Editurii Didactice și în cadrul institutul­ui

care se ocupă de curriculă, de programa școlară, au fost infiltrate persoane cu interese la diverse edituri private și care au sabotat instituții­le subordonat­e ministerul­ui.

Un exemplu din trecut este cel al Mihaelei Florance Singer, acționar la editura Sigma, ce a ocupat funcția de director al Institutul­ui de Științe a Educației. Practic, aceasta stabilea regulile după care urmau să fie alese manualele școlare, în timp ce editura sa privată participa la licitațiil­e organizate de Ministerul Educației.

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, declara recent că va exista o strictețe în selectarea manualelor. „Licitaţia a fost lansată, așteptăm să se depună ofertele de manuale, urmează etapa de evaluare și, după ce trec de evaluarea extrem de severă pe criterii de calitate, le vom tipări și mergem mai departe. În acest moment, procedura este gândită și pornită pe competiţie“, declara Andronescu.

Într-un interviu acordat „României libere“,la începutul acestui an, Andronescu spunea că editarea manualelor școlare doar de Editura Didactică și Pedagogică a fost „o decizie neinspirat­ă“.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania