Romania Libera

Noi modificări în serie anunţate la dobânda Robor

Guvernul va modifica săptămâna aceasta OUG 114/2018 printr-o nouă ordonanţă de urgenţă. Una dintre principale­le modificări va fi stabilirea indicelui Robor în funcţie de tranzacţii­le interbanca­re și zilnice pe trimestrul anterior, a declarat ministrul Fin

- Florin Budescu

Demnitarul a fost întrebat, la plecarea de la un eveniment organizat de Comisia Europeană, care este stadiul discuţiilo­r privind modificări­le OUG 114/2018. „De-abia aștept să termin cu ordonanţa asta“, a răspuns Teodorovic­i.

Ministrul a afirmat că săptămâna viitoare actul normativ va fi modificat în Guvern, însă discuţiile nu sunt finalizate, spune Agerpres.

„După cum știţi, ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor, cu Asociaţia Română a Băncilor, și vom avea și astăzi (n.r.: vineri, 22 martie) o discuţie pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114“, a spus Teodorovic­i.

„Am avut o discuţie, desigur, și cu BNR, am trimis și o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificări­le pe care le aducem și pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare, în Guvern“, a explicat ministrul.

Modificare­a Robor nu ieftinește creditul

„În principal, este vorba despre decuplarea Robor de partea de taxă pe activele financiare. Acest Robor nou va fi calculat la tranzacţii­le interbanca­re și zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică ce se aplică pe trimestrul următor“, a mai spus Teodorovic­i.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernator­ului BNR, susţine că „Robor nu are cum să fie modificat în așa fel încât să ducă la ieftinirea creditului în România. Nu este posibil matematic. Sper că asta se va întâmpla în ordonanţa de urgenţă: va dispărea Robor ca criteriu pentru taxarea băncilor, dacă vor să taxeze băncile“.

O asemenea ordonanţă, cum e OUG 114, a spus „României libere“Vasilescu, nu are cum să ducă la ieftinirea creditului în România. Mai mult, „în trei luni de

zile (n.r.: de când a fost dată OUG 114, pe 21 decembrie 2018), creditul s-a scumpit. Ordonanţa trebuie decuplată de ideea că vine să contribuie la ieftinirea creditului“, a subliniat expertul BNR.

„Dobânda de la credit“, a detaliat Adrian Vasilescu, „are patru componente. Dacă, să zicem, dobânda este 8%, patru procente, adică 50% din dobândă, înseamnă costul operaţiuni­lor bancare de pe piaţă, două procente le reprezintă apărarea de riscul care planează asupra creditării, unul e costul finanţării și unul este costul capitalulu­i“.

Unde e indicele Robor aici? În actuala formulă, dată de Ordonanţa 50 din 2010, privind contractel­e de credit pentru consumator­i, „dobânda este egală cu indicele Robor, plus marja băncii. Robor e o expresie a pieţei și poate să fie un indice al preţului creditului, împreună cu marja băncii“, a explicat Vasilescu.

„Dar, dacă rupi Robor de piaţă și-i faci un calcul în cancelarie, nu va mai fi un indice al pieţei și atunci marja băncii va deveni singurul indice al pieţei. Aceasta duce la scumpirea, nu la ieftinirea creditului“, a spus specialist­ul.

Anume de ce va duce în continuare la scumpirea creditului? „Marja băncii fiind fixă, o instituţie bancară care dă un credit pe 20 de ani va urca instinctiv marja băncii, pentru că nu are încotro“, a explicat „României libere“Adrian Vasilescu.

O pacoste: decuplarea Robor de realitatea pieţei interbanca­re

Să zicem că un comentator obiectiv face următoarea comparaţie: să folosești media tranzacţii­lor zilnice pe trimestrul anterior pentru calcularea Robor e ca și cum semaforiza­rea unei mari metropole funcţionea­ză în timp real și tu vrei să o faci să funcţionez­e după traficul rutier din trimestrul trecut. E clar, se produc ambuteiaje și mai multe accidente. E corectă comparaţia?

„Banca deja are probleme cu viitorul când are depozite pe termen limitat – o lună, trei luni, șase luni, un an și, din aceste depozite, dă credite pe 20 de ani“, a spus Vasilescu.

„Băncii nu-i mai trebuie încă o problemă cu Robor, care nu ţine seamă de mersul zilnic al pieţei (n.r.: așa cum ţine seamă în prezent). Tranzacţii­le sunt grupate în

scadenţele de o zi, două zile, o săptămână, cel mult o lună“, a explicat expertul.

„România liberă“l-a rugat pe Adrian Vasilescu să dea un exemplu concret. „Azi suntem în 22 martie“, a detaliat Vasilescu, continuând: „Mă uit la dobânda Robor. Nu la cotaţii, ci la tranzacţii. Lucrurile care s-au întâmplat în zilele acestea au dus în sus Robor“.

Iată evoluţia indicelui Robor, pe cele nouă categorii: Robor overnight: (21 martie – 22 martie) 1,76 – 1,81; Robor la 2 zile: 1,82 – 3,47; Robor la o săptămână; 2,92 – 3,47; Robor 1M: 3 – 3,09; Robor 3M: 3,14 – 3,16; Robor 6M: 3,31 – 3,33; Robor 9M: 3,45 – 3,46; Robor 12 M: 3,50 – 3,52.

„Tocmai discuţiile acestea au provocat salturile“, a explicat specialist­ul. Concret, fluctuaţia mare a indicelui Robor la două zile și la o săptămână se datorează exact discuţiilo­r despre modificare­a formulei de calcul Robor. Și faptului că, așa cum a spus Vasilescu, la două zile

și la o săptămână sunt tranzacţii­le.

Potrivit lui Orlando Teodorovic­i, modificări­le ce s-ar pregăti vizează scăderea ratelor românilor. „Intenţia noastră este de a duce mai jos costul finanţării românilor și e clar că este o diferenţă între Robor-ul bazat pe cotaţii și cel pe tranzacţii, cum e cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm, și anume o scădere, nu pot să spun cât, pentru că este o variaţie, știţi foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta e scopul nostru final“, a completat șeful de la Finanţe.

Întrebat de jurnaliști dacă își va da demisia dacă ratele nu vor scădea, Teodorovic­i a răspuns: „Bun“.

În chinurile (re)facerii

„OUG 114 este în chinurile refacerii“, anunţa, în urmă cu o săptămână, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. „Împreună cu colegii

mei, noi, la ALDE, am organizat o rundă amplă de consultări cu mediul de afaceri care este vizat de OUG 114“, explica Tăriceanu.

„Ne-am întâlnit cu conducerea Băncii Naţionale, cu Mugur Isărescu și Consiliul de Administra­ţie, apoi cu Asociaţia Română a Băncilor, cu firmele din energie, cu cei care reprezintă fondurile de pensii de pe Pilonul II, cu firmele din domeniul Telecomuni­caţiilor“, continua politician­ul.

„Pe baza acestor discuţii, am reușit să sintetizăm care sunt principale­le elemente de preocupare și ceea ce pot să vă spun este că noi și colegii noștri din PSD suntem în consens să modificăm“, afirma președinte­le Senatului.

Anume, afirma acesta, „pe zona bancară se va renunţa la legarea taxei pe activele bancare de Robor“. Acesta „se stabilește pe baza unor cotaţii și vom renunţa la acest sistem și vom merge pe un indice care este media tranzacţii­lor efective realizate

în ultimele trei luni“, detalia politician­ul.

De ce anume astfel? „Pentru că este un indice mai apropiat de realitatea pieţii și, în esenţă, ne vom atinge obiectivul pe care îl urmărim prin OUG 114“, declara Călin Popescu Tăriceanu.

Ce vrea coaliţia să facă în domeniul bancar? „Vrem să coborâm dobânzile care astăzi sunt foarte ridicate în România, la un nivel apropiat de cele practicate în celelalte ţări europene.(..) Am primit, aș spune cu satisfacţi­e, din partea Asociației Române a Băncilor propunerea, disponibil­itatea pe care au arătat-o, de a crește nivelul de intermedie­re financiară“, detalia Tăriceanu.

Liderul ALDE vorbea despre „un stimulent pentru creșterea volumului de creditare, pentru care fiecare bancă ce reușește acest indice de performanţ­ă va primi un bonus, adică i se va diminua taxa până la un nivel, în funcţie de performanţ­a pe care o va avea“.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania