Romania Libera

Care sunt noile preţuri pentru cele mai fumate ţigări

-

Producător­ul și distribuit­orul de țigări British American Tobacco a scumpit, de luni, 25 februarie, țigările pe care le comerciali­zează sub brand-urile proprii cu 0,50 lei pe pachet. Scumpirea de acum vine rapid după încă una, tot cu 0,50 lei, de la începutul lunii decembrie. Astfel, în două luni și jumătate, pachetul de țigări este mai scump cu 1 leu.

Noile prețuri pe care magazinele din România le primesc, începând de luni, în următoarel­e zile, de la distribuit­orii BAT sunt următoarel­e:

Kent – 18 lei

Kent Switch, Nano, Core, MIX Green – 18,5 lei pachetul

Pall Mall – 17,5 lei pachetul Dunhill – 19,5 lei pahetul Rothmans – 18,5 lei pachetul

Lucky Strike -18,5 lei pachetul

Viceroy – 17 lei pachetul Vogue 19 lei pachetul.

De obicei, BAT dă tonul la scumpiri, având în vedere că deține aproape 50% din piață. La o săptămână – două după, și ceilalți distribuit­ori operează majorări.

Guvernul a decis, la finele anului trecut, să majoreze acciza la 475,77 lei pe mia de ţigarete, în ciuda faptului că, potrivit calendarul­ui iniţial convenit cu Europa, aceasta trebuia să fi crescut la numai 457,71 lei. Scumpirile nu se vor opri aici, întrucât acestea vor continua și în anii următori. Mai exact, majorările vor ajunge la 500,80 lei pe mia de ţigarete în 2020, 529,00 lei pe mia de ţigarete în 2021 și la 539,58 lei pe mia de ţigarete în 2022, dacă și acest nou calendar va fi respectat.

Triplarea prețurilor

În ultimii ani, prețurile la țigări au crescut, în medie, de la 5,10 lei în decembrie 2006, la 17,5 – 18 lei acum, preconizân­du-se că va depăși 21 lei/pachet în 2022 (circa 4,5 euro), cost care poate crește în funcţie de cheltuieli­le cu forţa de muncă. Putem face un calcul că, pentru un fumător care consumă un pachet de țigări pe zi, cheltuiala lunară este acum de aproximati­v 510 lei, adică 20% din salariul mediu la nivel de țară.

Scumpirile la ţigări vor continua până în 2022, în medie cu 2% pe an, prin majorarea cotei de acciză și actualizar­ea cu rata inflaţiei. Este un calendar asumat de România în faţa UE, care, în cele din urmă,va face ca pachetul de ţigări să coste circa 5 euro, în orizontul de timp 2022.

Cu un preţ mediu al ţigărilor de 4 euro pe pachet, România este printre cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt cele din Marea Britanie, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda și Belgia cu circa 6 euro pe pachet.Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria, cu 3,3 euro pe pachet, și ţările baltice. În România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului.Alinierea nivelului accizelor pentru ţigări din România cu cele din ţările UE are un program devansat. Noi, încă din 2016, suntem la nivelul anului 2018, când programul de convergenţ­ă ar fi trebuit să fie încheiat, dar va continua, mai lent, până în 2022.

Industria ţigărilor este unul dintre cei mai mari contribuab­ili la bugetul de stat, cu vărsăminte anuale de circa 3 miliarde de euro. Piaţa locală este un joc în trei, BAT, Phillip Morris și JTI, la care se adaugă ţigările comerciali­zate „la negru“, aduse prin contraband­ă din ţările vecine.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania