Romania Libera

Operaţiune­a „Yellowhamm­er“, planul secret al Cabinetulu­i May

Dezvăluiri Guardian: Perspectiv­a unui Brexit fără acord seamănă panică în instituții­le britanice

- Gabriela Anghel

Peste un milion de persoane ostile ieșirii Marii Britanii din UE au defilat pe străzile Londrei pentru a cere un nou referendum asupra Brexit-ului, în timp ce țara se află în haos politic. Un document secret dezvăluie un plan haotic în caz de „no deal”.

Omare de oameni purtând drapele europene au defilat în centrul capitalei britanice cerând un nou referendum privind Brexit-ul, în mijlocul lor fiind primarul Londrei și alte personalit­ăți politice. În această perioadă de incertitud­ine privind Brexit-ul și viitorul țării, partizanii menținerii în Uniunea Europeană a Marii Britanii nu și-au pierdut total speranța și au cerut sâmbătă o nouă consultare populară. „Lăsați poporul să decidă!” 200 de autocare venite din diverse puncte ale țării au transporta­t manifestan­ții la Londra pentru acest marș pro-Brexit. În paralel, la petiția lansată săptămâna trecută pentru anularea Brexit-ului au aderat în doar trei zile peste 4 milioane de persoane.Potrivit Times și Daily Telegraph, presiunile se acumulează asupra premierulu­i Theresa May pentru a demisiona.

Urmează o săptămână crucială pentru Camera Comunelor, cu șanse de revocare a articolulu­i 50. Joia trecută, cu doar opt zile înaintea datei prevăzute pentru Brexit, liderii europeni au acordat premierulu­i britanic un răgaz suplimenta­r de două săptămâni pentru a găsi alt plan, în mijlocul impasului continuu la Westminste­r. Încă nu este clară data ieșirii Regatului Unit din UE. Luni, au fost depuse o serie de moțiuni asupra Brexit-ului, din care una cere Parlamentu­lui să controleze procesul. Marți, May ar putea supune din nou la vot acordul său încheiat cu Bruxelles-ul, iar la sfârșitul săptămânii Parlamentu­l va vota un instrument statutar vizând modificare­a datei de părăsire a Uniunii (29 martie) pentru 22 mai – dacă acordul premierulu­i va trece la vot – sau pentru 12 aprilie dacă acordul va fi respins.

La Bruxelles, înalți responsabi­li ai UE au declarat după ultimele discuții cu Theresa May că un Brexit fără acord la 12 aprilie va fi rezultatul cel mai probabil. „Destinul Brexit-ului se află în mâinile amicilor noștri britanici”, a declarat președinte­le Consiliulu­i European, Donald Tusk, subliniind că orice soluție este posibilă.

Scenariul „no deal”

The Guardian a dezvăluit un document secret al executivul­ui britanic în care sunt subliniate amploarea și impactul unui Brexit fără acord și care avertizeaz­ă asupra unei „faze critice” de trei luni după ieșirea din UE. Documentul confidenți­al descrie structuril­e de comandamen­t și de control de la Whitehall pentru a face față unei plecări fără acord și indică ministerel­or că vor trebui să rezolve singure majoritate­a problemelo­r, altfel riscă prăbușirea „operațiuni­i Yellowhamm­er”, concepută să gestioneze tranziția. Documentul admite că probabil în cazul unui „no deal” vor fi probleme pe care operațiune­a Yellowhamm­er nu a fost în măsură să le prevadă. Cabinet O§ce a preluat conducerea pregătiril­or și încearcă scenarii diverse. O sursă care cunoaște bine operațiune­a Yellowhamm­er arată că și în cazul unei planificăr­i intensive tabloul general rămâne haotic și „neguvernab­il”.

Pregătiril­e în vederea unui Brexit fără acord au devenit urgente din cauza impasului politic la Westminste­r. S-a procedat la teste pentru a se vedea cum școlile, spitalele și morgile ar putea funcționa cu 10.000 de camioane staționate pe șoselele apropiate de porturi sufocate. Joi s-a aflat că Ministerul Apărării a instalat un bunker sub clădirea principală, la Whitehall, pentru coordonare­a unui eventual răspuns militar la Brexit.Cele mai importante decizii ca răspuns la orice criză potențială vor fi luate de un sub-comitet creat în ianuarie și prezidat de prim-ministru. Documentul precizează că acest organism va avea puteri considerab­ile pentru a interveni și ordona măsuri de urgență, inclusiv mobilizare­a armatei și eliminarea reglementă­rilor în caz de necesitate. Cabinetul May pare foarte îngrijorat de eventuale penurii de medicament­e, de produse proaspete sau chiar de hârtie igienică. Sunt identifica­te o duzină de sectoare cu risc ridicat,printre care transportu­rile, serviciile de sănătate și de alimentați­e și guvernul a cerut deja să fie semnalate cu prioritate creșterea tensiunilo­r între comunități, manifestăr­i de ură sau posibile crime. Una din principale­le probleme este că guvernul central nu a spus autorități­lor locale care sunt priorități­le.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania