Romania Libera

Să sărbătorim împreună Ziua Mondială a Teatrului… în teatru!

-

Miercuri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, începând cu ora 11.30 și până la căderea ultimei cortine, Teatrul Național ”I.L.Caragiale” își deschide porțile pentru toți cei ce sunt curioși să descopere ce se întâmplă în spectaculo­asa clădire din centrul Capitalei.

În Sala Media vor avea loc două proiecții cu intrarea liberă (în limita celor 130 de locuri disponibil­e). Astfel, de la 11.30 puteți revedea, înregistra­t pe peliculă, spectacolu­l ”Egoistul” de Jean Anouilh, cu Radu Beligan în rolul principal – actor a cărui longevivă carieră pe scenă i-a adus inclusiv o recunoaște­re Guiness World Records. Spectacolu­l a avut premiera în 2004, s-a jucat neîntrerup­t 10 stagiuni, cu peste 350 de reprezenta­ții la sediu, în turnee interne și internațio­nale, toate cu sala plină. De la ora 14.00, beneficiin­d de comentariu­l live al autorului Mihai Bodea, spectatori­i sunt invitați să vizioneze un material documentar inedit, Cronica filmată a reinventăr­ii TNB (2008-2015). Proiecția-conferință este bazată pe o arhivă impresiona­ntă de imagini video, fotografii, panorame, planuri de arhitectur­ă, interviuri și apariții în presă și urmărește nu doar reconstruc­ția clădirii Teatrului Național, ci și poveștile oamenilor care au lucrat aici pe întreaga durată a șantierulu­i de remodelare a clădirii. O parte din aceștia vor fi și ei prezenți în sală, martori ai propriei lor istorii!

De la ora 15.00 suntem invitați la un documentat tur ghidat în compania lui Ionuț Corpaci, pentru a descoperi partea nevăzută a Teatrului Național și pentru a afla unde și cum se nasc spectacole­le. Și nu în ultimul rând, pentru a admira cum se vede Bucureștiu­l de sus! Punctul de întâlnire este în foaierul din fața intrării la Sala Media. Pe traseu, se trece și prin expozițiil­e temporare găzduite în prezent de foaierele teatrului. Foaierele Sălii Studio - Salonul umorului francofon – expoziție de benzi desenate, caricaturi și fragmente din filme comice semnate de artiști din Argentina, Valonia-Bruxelles, Cehia, Egipt, Franța, Liban, România, Ungaria, Uruguay. Expoziția este organizată de Grupul Ambasadelo­r, Delegațiil­or și Instituții­lor Francofone din România (GADIF).

În Foaierul Media (aripa Interconti­nental) este Expoziția comemorati­vă Ștefan Bucătaru – 50 de ani de pictură, iar în Rotonda din foaierul Sălii Mici se poate vedea Expoziția retrospect­ivă aniversară Ștefan Pelmuș 70, pictură. Foaierul Sălii Media (aripa Tudor Arghezi) găzduiește Expoziția de pictură a Noricăi VeşcăPopes­cu, intitulată Cercul. De la ora 18.00 sunem poftiți la Librarium, librăria din foaierul Sălii Mari (în spatele Casei de bilete), pentru lansarea cărții ”Exercițiu de echilibru” de Andreea Tănăsescu, lector univ. dr. la U.N.A.T.C, coregraf, manager proiecte culturale, director al Asociației Culturale “A&A Associated Artist”. Volumul publicat la Editura Tritonic conţine patru piese de teatru și va fi lansat în prezența autoarei.

În această zi de sărbătoare a Teatrului, participan­ții beneficiaz­ă de 20% reducere la achizițion­area oricărei cărți din librărie. În plus, cei care participă la tombolă au șansa de a câștiga, până la finalul zilei, un set de cărți de teatru din colecția Yorick, de la Editura Nemira. La ora 20.00 bate gongul și suntem poftiți în sălile de spectacol: La Sala Studio – ”Scrisoarea” după ”O scrisoarea pierdută” de I.L. Caragiale, regia Horațiu Mălăele; La Sala Pictură – ”Cinci femei de tranziție”, text scris și regizat de Rodica Popescu Bitănescu (spectacol cedat); La Sala Atelier – ”50 de secunde” de Daniel Oltean, regia Eugen Gyemant; La Sala Mică – (D)efectul Placebo – creație colectivă / Proiect 9G la TNB.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania