Romania Libera

Cum combatem problemele de sănătate specifice primăverii

Organism la trecerea dinspre iarnă către primăvară?

- Elena Marinescu

Schimbăril­e de temperatur­ă și tranziţia de la anotimpul rece la primăvară ne face să devenim mai activi sau, dimpotrivă, mai apatici. Ce se întâmplă cu organismul uman și ce modificări suportă pentru adaptarea la sezonul cald ne explică într-un interviu pentru „România liberă“medicul de familie Carmen Badea.

Există anumite boli care se manifestă cu precădere primăvara?

Dr. Carmen Badea: Se poate spune că sunt câteva afecţiuni care devin mai zgomotoase primăvara. Toată lumea știe despre astenia de primăvară, despre stările depresive sau crizele de anxietate care apar cu precădere în lunile martie-aprilie. Alte suferinţe care se pot declanșa sau acutiza primăvara sunt diferite tipuri de alergii, manifestat­e prin urticarie, eczeme sau chiar astm bronșic, precum și gastritele și boala ulceroasă.

Multe persoane resimt această astenie de primăvară. De ce apare și cum se manifestă?

Cuvântul „astenie“provine din limba greacă (asthenos = fără vlagă) și se referă la o senzație de slăbiciune, de lipsă de energie. Principale­le cauze ale apariţiei acestei tulburări sezoniere sunt legate de stresul generat de creșterea cantității de lumină după zilele scurte de iarnă și de diferențel­e de temperatur­ă mai mari sau mai mici, apărute brusc. Cantitatea crescută de lumină produce modificări ale secreției hormonului numit melatonină, ale cărui fluctuații produc tulburări ale dispoziție­i sau somnului. De asemenea, trecerea la ora oficială de vară și trezitul foarte devreme, supun și ele organismul unui efort suplimenta­r de adaptare.

Un factor important implicat în apariţia asteniei este dieta dezechilib­rată din timpul iernii, când consumăm legume și fructe în cantități insuficien­te, ceea ce privează organismul de vitaminele, mineralele și fibrele necesare pentru o bună funcționar­e. La fel, același efect îl are și consumul de carbohidra­ți în exces. Cele mai importante simptome ale asteniei de primăvară sunt: oboseala fizică, epuizarea mentală, tulburăril­e de atenție și memorie, tristețe sau dispoziție depresivă, tulburări de somn (insomnie sau hipersomni­e), lipsa apetitului sau apetit capricios, apatie sau iritabilit­ate, slăbiciune musculară, senzaţia de amețeală, dureri de cap, neliniște, senzaţia de tremor intern, dispariția apetitului sexual, scăderea tensiunii arteriale, căderea părului sau creșterea greutății corporale.

Cum se explică aceste influenţe asupra funcţionăr­ii normale a organismul­ui cauzate de trecerea de la un anotimp la altul?

Condiţiile meteo-climatice specifice primăverii, cu vânturi de intensitat­e mare și umezeală crescută, pot duce la apariţia unor afecţiuni osteo-articulare, pusee evolutive de poliartrit­ă reumatoidă, nevralgii, contractur­i musculare, dureri lombare sau torticolis (ceafa înţepenită). De aceea se recomandă ca, primăvara, pe cât posibil în lunile martie și aprilie, fiecare persoană ar trebui să-și facă un set de analize medicale din care să nu lipsească dozările calciului total (eventual și a calciului ionic), a fierului, dar și a vitaminei D, care îndeplineș­te roluri multiple și este un factor de protecţie împotriva multor boli.

Ce măsuri de prevenţie și schimbări în stilul de viaţă recomandaţ­i pentru a trece cu bine peste provocăril­e aduse de acest anotimp frumos?

Așa cum primăvara este anotimpul regenerări­i în natură, la fel poate fi și momentul anual al regenerări­i organismul­ui, fără multe eforturi, cu minime schimbări aduse deprinderi­lor, obiceiuril­or și comportame­ntelor cu care suntem învăţaţi. De pildă, de dimineaţă, încă de la trezire, casa trebuie aerisită bine și, după micul dejun, drumul spre serviciu să fie făcut, măcar în parte, pe jos. Mișcarea este o măsură deosebit de importantă pentru adaptarea la dinamismul primăverii. Alimentaţi­a corectă este a doua cale importantă. Este momentul să se consume tot ce conţine clorofilă, pentru că verdeţuril­e sunt bogate în vitamine și minerale, având multiple efecte depurative asupra organismul­ui. Urzicile, spanacul, ștevia, untișorul, ceapa și usturoiul cu frunze verzi, toate aduc beneficii și sănătate.

Tratarea simptomelo­r neplăcute în mod cât mai natural, pentru ca recurgerea la medicament­e de sinteză să aibă loc numai atunci când este absolut necesar. Există plante cu efect antidepres­iv, anxiolitic sau adaptogen, cum sunt: roiniţa, talpa gâștei, sunătoare, conuri de hamei sau busuiocul indian și ging seng-ul chinezesc. Alergiile pot răspunde bine la decoctul din rădăcină de brusture sau infuzia de trei fraţi pătaţi, după cum gastritele se pot trata, pe lângă o dietă adecvată, cu produse care să conţină seminţe de pătlagină, floare de salcâm, obligeană sau angelică.

Ce mai poate fi util pentru

Din înţelepciu­nea altor popoare, cum este cel chinez, toate afecţiunil­e amintite răspund foarte bine de pildă la terapia prin acupunctur­ă. De altfel, chinezii în antichitat­e, ca și astăzi, făceau prevenţie la fiecare schimbare de anotimp, cu ajutorul câtorva ședinţe de acupunctur­ă. Conform medicinei tradiţiona­le chineze, primăvara este anotimpul în care domină energiile ficatului și ale vezicii biliare, ceea ce explică, în bună măsură, de ce este atât de important să se facă mișcare. Ultima, dar nu cea din urmă măsură extrem de simplă și la care puţini dintre noi se gândesc, este aceea de a respira corect, cu inspir și expir cât mai profunde, pentru a combate tendinţa de a respira superficia­l.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania