Romania Libera

Cine sunt candidații PSD la euroaleger­i

Doi miniștri, o realizatoa­re TV, președinte­le Comisiei SRI, un pastor greco-catolic, unii eurodeputa­ți, dar și parlamenta­ri de la București se află pe lista PSD pentru alegerile europarlam­entare din 26 mai.

- Romulus Georgescu FOTO AGERPRES

Doi miniștri, o realizatoa­re TV, președinte­le Comisiei SRI, un pastor greco-catolic, unii eurodeputa­ți, dar și parlamenta­ri de la București se află pe lista PSD pentru alegerile europarlam­entare din 26 mai.

Social-democrații au votat, ieri, în Parlament, la ședința CEx, lista PSD la alegerile europarlam­entare din 26 mai.

Prima poziție este deținută de Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. Rovana Plumb a mai fost europarlam­entar între 2007 și 2012. Acum, plecarea sa din Guvern va da semnalul unei remanieri. Social-democrații trebuie să îi găsească înlocuitor. De asemenea, și un alt membru al Guvernului, Natalia Intotero (ministrul pentru Românii de Pretutinde­ni), candidează pentru Parlamentu­l European, fiind pe locul 11 pe lista PSD. Liviu Dragnea a anunțat că remanierea va avea loc înainte de euroaleger­i. ”Eu nu cred că trebuie să stea în Guvern până la data alegerilor. Eu nu cred că un membru al Guvernului trebuie să fie şi în campanie electorală şi să gestioneze treburile din minister. Rovana Plumb e ministrul Fondurilor Europene, un portofoliu foarte important, nu ne putem juca. Aştept ca, după ce doamna prim-ministru se întoarce, să avem o discuţie”, a declarat Liviu Dragnea.

Președinte­le PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, recent, că o va propune pe Rovana Plumb pe primul loc pe lista pentru euroaleger­i. De altfel, Rovana Plumb s-a apropiat, în ultimii ani, de Liviu Dragnea, după ce, inițial, ea se număra

printre susținător­ii fostului premier Victor Ponta. Procurorii DNA au clasat cercetăril­e față de Rovana Plumb, în dosarul Belina, după ce Camera Deputațilo­r a respins cererea de urmărire penală. Rovana Plumb fusese acuzată de complicita­te la abuz în serviciu.

O realizatoa­re TV și un pastor

Pe locul doi se află jurnalista Carmen Avram, realizatoa­rea emisiunii ”În premieră” de la Antena 3. Recent, și liberalii au promovat o vedetă TV pe listele pentru Parlamentu­l European – Rareș Bogdan, fostul realizator al emisiunii ”Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, care ocupă locul 1 pe lista PNL pentru euroaleger­i.

Pe locul trei este Claudiu Manda, în prezent președinte al Comisiei pentru controlul SRI. Claudiu Manda s-a căsătorit, recent, cu Lia Olguța Vasilescu, purtător de cuvânt al PSD. Deputatul USR Lucian Viziteu a comentat că preşedinte­le Comisiei de control SRI, Claudiu Manda, va fi pe lista PSD pentru PE ca răsplată pentru faptul că a blocat practic activitate­a comisiei şi a refuzat audierea lui Liviu Dragnea. Liderul PSD ar fi trebuit audiat la comisia de resort, după apariția unor dezvăluiri în presă potrivit cărora Dragnea ar fi participat la mai multe petreceri ale SRI și ar fi avut relații informale cu șefii serviciulu­i.

O surpriză a fost apariția pe locul 4 a lui Chris Terhes, pastor greco-catolic, președinte al Coaliției românilor din SUA. Potrivit unor surse din PSD, acesta ar fi finanțat prin asociația sa campania pentru referendum­ul pentru familie susținut anul

trecut de PSD. Pastorul a devenit cunoscut în mediile politice românești după ce a depus o plângere la Inspecția Judiciară la adresa Cristinei Tarcea, președinta Înaltei Curți. Plângerea viza modul în care sunt constituit­e completuri­le de cinci judecători.

Candidați eligibili

Europarlam­entarul Dan Nica ocupă locul 5 pe lista social-democrațil­or. Numele lui Dan Nica este legat de unul din cele mai răsunătoar­e scandaluri politice: ieșirea PSD din Guvernul Emil Boc, petrecută în 2009. Dan Nica, pe atunci ministru de Interne din partea PSD, a lansat acuzaţia că se pregăteşte fraudarea alegerilor prezidenţi­ale cu autocarele care plimbă turiştii electorali să voteze în mai multe localităţi. În loc să verifice acuzațiile,

premierul Emil Boc l-a dat afară din Guvern, iar social-democrații au părăsit Executivul.

Locul 6 este ocupat de europarlam­entarul Maria Grapini, ironizată adesea de presă pentru gafele sale de exprimare. Următorul clasat este deputatul Tudor Ciuhodaru, medic de profesie. Senatorul Dragoș Benea ocupă locul opt. Lansat în politică de Viorel Hrebenciuc, Benea a fost președinte al CJ Bacău (2004-2016) înainte de a deveni senator.

Pe locul nouă este plasat Victor Negrescu, care și-a dat demisia, în noiembrie anul trecut, din funcția de ministru pentru Afaceri Europene. „Ca urmare a discuţiilo­r purtate am ajuns la concluzia că nu mai pot exercita mandatul la acelaşi nivel ca până atunci. Am anumite standarde profesiona­le, încerc să îmi fac treaba cât mai bine. Ca urmare

a discuțiilo­r purtate, la ultima şedinţă de Guvern la care am participat am constatat că nu mai pot face munca la acelaşi nivel. Discuţia în şedinţa de Guvern este la capitolul confidenţi­al”, a spus Negrescu după ce și-a dat demisia.

Pe locurile următoare se află Andi Cristea (europarlam­entar) și Natalia Intotero (ministrul pentru

Românii de Pretutinde­ni). Oficial, conducerea PSD mizează pe obținerea a 1415 locuri de europarlam­entari. În schimb, simulările independen­te, bazate pe sondajele de opinie, prevăd că PSD va obține 11 sau 12 europarlam­entari. PSD are în sondaje între 26% și 32%, iar România are alocate 33 de locuri de europarlam­entari.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania