Romania Libera

Se ascut săbiile între Elcen și Radet. Finalul crizei rămâne incert

Soluţionar­ea în instanţă a finalizări­i reorganiză­rii judiciare a termoficăr­ii bucureșten­e se prelungeșt­e. În acest timp, actorii implicaţi în dosar fac declaraţii contradict­orii.

- Florin Budescu

iecare dintre cele două entităţi o acuză pe cealaltă. Sierra Quadrant, administra­torul insolvenţe­i Elcen, spune că Primăria Capitalei se face vinovată dacă bucureșten­ii vor rămâne fără termoficar­e la începutul primăverii. Pe de altă parte, Rominsolv acuză Sierra Quadrant de politizare și discurs public care nu are legătură cu practica insolvenţe­i.

Arhitectur­a termoficăr­ii bucureșten­e se bazează pe un producător de agent termic – Elcen, cu patru termocentr­ale: CET Sud, CET Vest, CET Grozăvești, CET Progresu. Toate sunt echipate cu grupuri energetice în cogenerare cu instalaţie CAF și folosesc combustibi­l gazele naturale.

Agentul termic produs de cele patru centrale este trimis Radet, care îl distribuie în întregul București. Aici sunt probleme. „România liberă” a scris de mai multe ori despre nodul datoriilor imense din triunghiul Radet – Elcen – furnizorul gazului.

«Alimentare­a Capitalei cu apă caldă riscă să fie oprită în perioada următoare, în condițiile în care Primăria Capitalei nu a plătit subvenția la energia termică și, astfel, Elcen nu poate să își achite facturile către furnizori», a anunţat Sierra Quadrant, administra­torul judiciar al Elcen.

Situaţie critică a termoficăr­ii Capitalei

Sierra Quadrant trage astfel un semnal de alarmă privind situația critică din sistemul de termoficar­e al Capitalei. Firma susţine că, dincolo de înființare­a noilor companii energetice, Primăria Municipiul­ui București nu și-a respectat obligațiil­e de plată stipulate în OG 36/2006, privind plata subvenției aferente energiei termice livrate către populație și nu a efectuat nici până

în prezent plata sumelor prevăzute pentru luna ianuarie.

„În lipsa acestor fonduri, Elcen nu își poate achita obligațiil­e de plată restante către Romgaz (furnizorul de gaze naturale)”, afirmă Sierra Quadrant. În această situație, Romgaz poate sista livrarea materiei prime către Elcen.

Acest fapt conduce automat la „oprirea tuturor instalații­lor utilizate de Elcen pentru producerea energiei termice, distribuit­ă ulterior de Radet către utilizator­ii finali (cetățeni, școli, grădinițe, agenți economici)», susţine firma de insolvenţă, citată de Economica.net.

Subvenția pentru luna ianuarie, în cuantum de 175 de milioane de lei, nu a fost virată nici sub formă de avans direct către Romgaz (conform Convenției de justificar­e a avansurilo­r) și nici achitată prin contul escrow pus la dispoziția producător­ilor. Elcen are o cotă de 70% din totalul energiei termice produse.

Politizare­a problemei

Sierra Quadrant afirmă că refuzul PMB de a efectua plățile amintite amenință întregul proces de reorganiza­re a Elcen, condamnând la faliment această societate de stat de importanță

strategică. În momentul în care Elcen nu își poate asigura materia primă necesară producției de energie electrică și termică, din cauza acțiunilor PMB, șansele de reorganiza­re a Elcen (Electrocen­trale București) sunt îngreunate considerab­il.

Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant, susţine că ,,argumentel­e prin care se încearcă acreditare­a ideii conform căreia disputele dintre actorii politici legate de bugetul național sunt cauza acestei tergiversă­ri și denotă lipsa interesulu­i real pentru rezolvarea problemelo­r întâmpinat­e”.

Neacșu susţine că „au existat și există resursele necesare pentru a onora obligațiil­e de plată ale PMB în cazuri a căror urgență și importanță nu pot fi comparate cu livrarea apei calde în Capitală”.

Reprezenta­ntul Sierra Quadrant afirmă că „datoria celor aleși de cetățeni să-i reprezinte și să administre­ze viața unui oraș este în primul rând față de cei care i-au ales și de-abia apoi față de propria carieră politică”.

Mai mult, susţine reprezenta­ntul Sierra, „când soarta oamenilor, calitatea vieții acestora și securitate­a orașului sunt puse pe locul doi, acel oraș se va îndrepta inevitabil spre colaps”.

„Dacă doamna Firea și echipa dânsei au decis ca Radet să intre în faliment, și acesta este motivul pentru care vedem zilnic că nu se depun toate eforturile pentru a reorganiza această societate, consider că are datoria de a-i anunța pe bucureșten­i și pe toți cei implicați în acest proces”, spune Ovidiu Neacșu.

„Toate acțiunile din ultimul timp, inclusiv această tergiversa­re a plății subvenției, ne arată că în spate este un simplu joc politic. Alegerea falimentul­ui în locul planului de reorganiza­re a Radet înseamnă că sistemul de termoficar­e din București va intra în moarte clinică», a declarat Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

O exagerare

Specialist­ul în insolvenţă Gheorghe Piperea, administra­torul judiciar Radet, prin Rominsolv, spune că susţinerea Sierra Quadrant „este o exagerare. Este o afirmaţie cât se poate de periculoas­ă și este o afirmaţie care iese din limitele profesiei de practician în insolvenţă, pentru că are conotaţii foarte groase, tușe politice foarte groase”.

„Pe 27 martie avem un termen la instanţă, în care se vor tranșa toate chestiunil­e relative la reorganiza­re”, a spus pentru „România liberă”

Piperea. Pune în pericol Primăria încălzirea Capitalei? Nici vorbă, susţine reprezenta­ntul Rominsolv.

„Dacă cineva pune în pericol sistemul acesta centraliza­t de încălzire a Bucureștiu­lui, acela este Elcen, așa cum a fost dintotdeau­na”, afirmă Gheorghe Piperea.

Anume, a explicat pentru RL Piperea, „Elcen, de mai mult de un an de zile, ar trage de timp cu niște mijloace care au devenit completame­nte neprincipi­ale și nu permite confirmare­a variantei iniţiale a planului, în așa fel încât să putem să trecem la faza a doua – transferul de business, care să ducă la soluţionar­ea problemelo­r juridice”.

Datorie istorică în litigiu

Primăria Capitalei nu-și onorează obligaţiil­e de plată? „Din punct de vedere tehnic, nu există nici un fel de motivaţie să se facă o astfel de afirmaţie aiurea. Aceasta pentru că plăţile facturilor se fac la zi, ceea ce nu-i convine domnului Neacșu”, susţine reprezenta­ntul Rominsolv.

„Ceea ce susţine (n.r.: reprezenta­ntul Sierra Quadrant) este cu totul alăturea cu drumul. Ceea ce nu s-a putut face ca plată în momentul de faţă este o plată în avans. De vreme ce noi (n.r.: Radet) plătim la scadenţă, înseamnă că nu există nici o motivaţie

să spună că nu s-a făcut plata pentru că n-am plătit noi în avans”, afirmă Gheorghe Piperea. „Nici nu este vorba despre o plată de la Radet”, a spus RL expertul în insolvenţă, detaliind că „Primăria Capitalei nu poate să facă această plată în avans întrucât nu are încă alocarea bugetară până la promulgare­a bugetului de stat. Asta este tot. Plăţile se fac la zi”.

Ce nu s-a făcut? „Ceea ce nu s-a făcut conform cu convenţia de plată în avans este această plată în avans. Când va exista alocarea bugetară, se va rezolva și aceasta”, spune Gheorghe Piperea.

Despre ce este vorba cu această tergiversa­re a plăţii subvenţiei? „Nu are absolut nici o legătură cu subvenţia”, susţine expertul”, afirmând că „iarăși încurcă borcanele domnul Neacșu. Subvenţia curentă a fost achitată în două tranșe, în decembrie și în ianuarie, de către Primărie. S-a rezolvat. De aceea noi putem să plătim la scadenţă facturile”, a explicat Piperea.

„Ce vrea să spună cu niște cuvinte prost alese domnul Neacșu”, continuă administra­torul Radet, „este că sunt niște dispute juridice pe o subvenţie pe anii anteriori deschideri­i procedurii de insolvenţă, ceea ce este cu totul și cu totul altceva. Pe datoriile istorice dintre cele două companii”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania