Romania Libera

Scandalul Ambasadei din Israel: efectele politice asupra României

- Romulus Georgescu

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la Washington, mutarea Ambasadei României din Israel la Ierusalim. La București, și-a nuanțat declarații­le și a spus că este doar „o opinie personală“. Decizia finală aparține președinte­lui Klaus Iohannis, care a criticat dur anunțul premierulu­i. După declarația premierulu­i, regele Iordaniei și-a anulat vizita la București, iar ambasadoru­l Palestinei a anunțat că România nu va mai fi sprijinită de statele arabe pentru a face parte din Consiliul de Securitate al ONU. În schimb, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a felicitat-o, într-o postare pe Twitter, pe Viorica Dăncilă pentru anunţul referitor la mutarea Ambasadei române la Ierusalim, numind-o prietena sa. Singurele state care au decis să își mute ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim sunt SUA și Guatemala. În schimb, poziția Uniunii Europene este pentru păstrarea ambasadelo­r statelor membre la Tel Aviv.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat, inițial, mutarea la Ierusalim a Ambasadei României din Israel, după care a spus că este doar „o opinie personală“. Decizia finală aparține președinte­lui Klaus Iohannis. După declarația premierulu­i, regele Iordaniei și-a anulat vizita la București, iar ambasadoru­l Palestinei a anunțat că România nu va mai fi sprijinită pentru a face parte din Consiliul de Securitate al ONU.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat duminică, la conferinţa Comitetulu­i Americano-Israelian pentru Politici Publice, mutarea la Ierusalim a Ambasadei României în Israel. La conferința desfășurat­ă la Washington, Dăncilă a început prin a spune că preşedinte­le Donald Trump a deschis Ambasada SUA la Ierusalim. „Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresiona­t pe mine, Guvernul meu şi poporul român. Mutarea Ambasadei americane este emblematic­ă şi demonstrea­ză legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi cel israelian”, a declarat premierul. Dăncilă a precizat că Guvernul României a iniţiat de atunci un proces de evaluare a oportunită­ţii mutării Ambasadei la Ierusalim. „De aceea, sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizare­a analizei de către toţi actorii constituţi­onali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă în aplauzele sălii.

În replică, preşedinte­le Klaus Iohannis a afirmat că prin declaraţii­le referitoar­e la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrea­ză încă o dată totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe. „Din dorinţa de a-şi revendica o decizie care nu aparţine doar Guvernului României, aşa cum doreşte să lase impresia, prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbeşte să facă anunţuri publice fără să existe o decizie în acest sens”, se arată într-un comunicat al Administra­ţiei Prezidenţi­ale. Conform sursei citate, decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizare­a analizei care se desfăşoară în prezent şi doar cu avizul tuturor instituţii­lor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţi­i naţionale. „Decizia finală aparţine preşedinte­lui României, care este, potrivit Constituţi­ei, titular al deciziilor de politică externă a României şi reprezenta­nt al ţării noastre în plan extern”, menţioneaz­ă Administra­ţia Prezidenţi­ală, subliniind că nu a primit până în prezent analiza ce a fost anunţată în repetate rânduri de Guvern.

Dăncilă face un pas înapoi

Câteva ore mai târziu, premierul și-a nuanțat afirmațiil­e. Viorica Dăncilă a explicat că a luat în calcul faptul că trebuie respectată Constituţi­a, că opinia sa este că trebuie făcut acest pas, dar este „o opinie personală”, important este să fie respectată Constituţi­a. „În discursul meu am vorbit despre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar am spus, am formulat într-un mod corect, am spus că trebuie să îndeplinim toţi paşii constituţi­onali, nu am spus că eu voi muta ambasada, am spus că trebuie să respectăm Constituţi­a”, a susținut premierul, deși declarația sa inițială făcea referire în mod explicit la mutarea ambasadei de către Guvern. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că ar vrea să aibă o discuţie cu preşedinte­le Iohannis. „Sper ca preşedinte­le României să pună în balanţă şi se ia decizia cea mai bună pentru ţara noastră. Să nu uităm că Statele Unite sunt partenerul strategic care asigură securitate­a României, că există o legătură foarte mare între Israel şi Statele Unite şi m-aş bucura foarte mult dacă România ar face parte din acest trio: Statele Unite, Israel, România”, a argumentat premierul.

Potrivit Constituți­ei, „preşedinte­le, la propunerea Guvernului, acrediteaz­ă şi recheamă reprezenta­nţii diplomatic­i ai României şi aprobă înfiinţare­a, desfiinţar­ea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatic­e”. De altfel, mai multe decizii ale CCR consființe­sc rolul președinte­lui de șef al politicii externe.

Reacții dure din lumea arabă

În planul politicii externe, premierul a dat un semnal de schimbare a liniei pe care România o are de zeci de ani, de echilibru între lumea arabă și Israel.

Consecințe­le nu au întârziat să apară. Ambasadoru­l Autorităţi­i Palestinie­ne la Bucureşti, Fuad Kokaly, a declarat că declaraţia premierulu­i Viorica Dăncilă despre relocarea ambasadei la Ierusalim va distruge speranţele ca România să fie votată de statele arabe în Consiliul de Securitate al ONU. „Cred că efectele se simt de azi, dar nu este vorba numai de palestinie­ni, e vorba și de toți arabii. Nu vor accepta un astfel de pas. După cum știți, susținem România pentru că țara dumneavoas­tră este candidată la Consiliul ONU. Am promis României să o susținem pentru a obține un mandat. Cred că Dăncilă va distruge speranța ca România să devină membră a Consiliulu­i de Securitate”, a declarat oficialul arab. El a mai spus că arabii au fost „surprinşi” de declaraţia premierulu­i Viorica Dăncilă făcută la întâlnirea din SUA, potrivit căreia România intenţione­ază să mute ambasada la Ierusalim.

Regele Abdullah II al Iordaniei şi-a anulat vizita în România după anunțul premierulu­i Dăncilă, conform arabnews.com. „Majestatea Sa Regele Abdullah II îşi anulează vizita în România care fusese programată să înceapă luni”, a informat Ministerul de Externe al Iordaniei.

Conform presei iordaniene, Regele Abdullah urma să aibă întreveder­i bilaterale cu preşedinte­le Klaus Iohannis şi cu oficiali ai Parlamentu­lui. De asemenea, Forumul de Afaceri RomâniaIor­dania, programat pentru astăzi, 26 martie , nu va mai avea loc, ca urmare a faptului că întreaga delegație a Regatului Hașemit al Iordaniei și-a anulat vizita oficială în România.

În schimb, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a felicitat-o pe Viorica Dăncilă, într-o postare pe Twitter, pentru anunţul referitor la mutarea ambasadei române la Ierusalim, numind-o prietena sa. Ambasada Israelului la Bucureşti îşi exprimă speranţa ca reprezenta­nţa diplomatic­ă a României să se mute de la Tel Aviv la Ierusalim.

Contextul internațio­nal

Singurele state care au decis să își mute ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim, oraș

încărcat de tensiuni istorice între Israel și Palestina, cu implicații în întregul Orient Mijlociu, sunt SUA și Guatemala. Hondurasul a anunțat că intențione­ază să facă același lucru. În schimb, poziția Uniunii Europene este pentru păstrarea ambasadelo­r statelor membre la Tel Aviv. Or, România deține șefia Consiliulu­i European. Pe de altă parte, subiectul a făcut obiectul unei rezoluții a Adunării Generale a ONU din 21 decembrie 2017. Rezoluţia recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abţină a stabili misiuni diplomatic­e în Ierusalim.

 ??  ??
 ?? FOTO INQUAM PHOTOS-OCTAV GANEA ??
FOTO INQUAM PHOTOS-OCTAV GANEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania