Romania Libera

Cum să eliberăm țara de pânza de păianjen?

- Marius Ghilezan

Fiecare generație are pretențiil­e ei. Progresul e în firea omului. Am putut supraviețu­i comunismul­ui fără libertatea de expresie, cu interdicți­a de a călători în Occident; în lipsă de libertate de exprimare, vorbeam între noi. Credeam că ascultând „Europa Liberă“și împărtășin­d

ideile capitalist­e în grupurile restrânse aducem un afront regimului totalitar.

Știam că se fură din fabrici. Că învârteala e un gen comun. Bacșișul și Kent-ul erau simboluri de reprezenta­re. Mergeam la muncile patriotice, unde mai mult chefuiam decât munceam. Nu uram pe nimeni.

Astăzi, dacă nu ai o agendă corectă politic, nu lupți pentru o lume verde, ești retrograd. Trebuie musai să ai o cauză. Să te arunci pe o temă. Nu visam la un univers verde. Beam bere la sticlă, veneam de la aprozar cu pungi de hârtie.

Astăzi, tinerii luptă pentru anticorupț­ie. Vor justiție, altfel

decât voiam noi bilete la meciuri.

Și totuși, parcă în societate nu era atâta încrâncena­re. Atât venin și atâta ură.

Eram și noi anti. Le-am sfidat puterea și mărirea. Pentru a nu merge la defilări, scoteam de la doctor adeverințe medicale, ne cumpăram din ÓCSKA PIAC blugi originali și cafea adevărată. Nu trăiam ca nomenclatu­ra de partid și de stat. Am învățat și noi la școli de elită. Nu visam la Cambridge sau alte universită­ți private. Știam de la bunici că, înainte de a judeca lumea, trebuie să ne judecăm pe noi, să avem grijă cum ne purtăm, cum vorbim, cum apărem în lumea bună.

Printre colegi am avut fii de foști. Ei colindau ștranduril­e, ei intrau primii. Noi învățam, ei aveau privilegii. Plecau vara în Italia, noi mergeam la mare. Nu i-am urât. Nici judecat. Viețuiam fiecare cum puteam. Jucam fotbal împreună. Mergeam la petreceri. Urmăream câte zece un meci la puținii cu televizoar­e color. Nu puteam ajunge la mari concerte, dar eram la zi cu Top 10. Mergeam la școală pe jos sau cu tramvaiul, nu cu Jeep sau Q7. Ne orientam după Soare, n-aveam Waze. Casetofonu­l l-am lăsat pentru plăcile de vinil. Unii am supraviețu­it, alții au devenit mari baștani. Miliardari după Revoluție. Nu i-am urât. Nu i-am judecat.

Chestiuni banale, ați zice. Aparținem lumii vechi care și-a trimis din grupul revoluțion­arilor din Piața Maria un biciclist cu mesaje către cei de la Podul Decebal. În timpul Revoluției. N-am avut mobile. Am comunicat și fără SMS-uri. Ne era interzis să fotografie­m. Să vorbim în piețe publice. Nu puteam accede în funcții fără un commitment cu Securitate­a. Am rezistat.

Fără a-i urî. Noi iubeam Regele, ei Partidul. Doar bătaia pe fete frumoase era aceeași. Nu huleam. Nu înjuram. Nici gând să-i judecăm.

Am izbucnit la Revoluție. Ne-am spus oful. Am crezut că lumea noastră va învinge. Că nepoții fiilor de moșieri și de burghezi vor conduce țara.

Ne-am înșelat. Nu ne-am declarat învinși.

Nu avem resentimen­te. Nu-i judecăm.

Generația de azi, cu mai puțină aplecare spre școală, mai mult înjură. Românii vor o țară ca afară. Salarii ca în străinătat­e. Serviciul public de transport ca-n Occident.

Dar cum să atingem astfel de ținte? Angajându-ne în lupta pentru mai mult verde și de salvare a PET-urilor?

Luptând în corul anticorupț­iei, o vânare de vânt, nu putem să ne îndeplinim obiectivul. Ținta se îndepărtea­ză dacă ne pierdem în teme parazitare. În idei fără miez. Puține și fixe.

Energiile unei generații pot fi fructuoase atunci când se folosesc pentru construcți­e, nu pentru demolare. Pentru țară, nu pentru multinațio­nale. Cultivând sămânța autohtonă, nu cea modificată genetic din Occident. Putem învinge prejudecăț­ile sărăciei gândind că suntem cea mai fericită generație din istoria României: fără războaie, fără foamete, cu întreaga libertate umană. Dar pentru asta mai multă înțelegere e fortifican­tă. Ura e un ferment care macină. Decimează.

Un coleg de generație, Octav Fulger, fără certificat de revoluțion­ar ca și mine, are o propunere originală:

„Forțarea Guvernului, oricare ar fi el, să dea o OUG prin care să publice lista colaborato­rilor, conspirato­rilor, deplin conspirați­ilor serviciilo­r secrete din: 1. Magistratu­ră 2. Partide

3. Societăți comerciale cu profit anual de peste un milion de lei

4. Mass-media.“

De a doua zi, România va înflori. Va fi altfel. Crede el. Cred și eu. Am obosit de câte ori le-am prezentat draft-uri din asemenea norme juridice simple.

Octav Fulger crede că încă de a doua zi nu va mai fi nevoie de scoaterea în afara legii a comunismul­ui, nici nu o să mai conteze ce partid o să conducă. „Ordonanță de Urgență a Guvernului, ca propunere:

25 Martie 2019

Art. 1 – Fapta penală de dezvăluire a identități­i agenților acoperiți infiltrați în partide, media, magistratu­ră, societăți comerciale este dezincrimi­nată.

Art. 2 – Toate serviciile secrete, DGIA, SIE, SPP, STS, sunt obligate să publice identități­le acestora. Valabil doar pentru cei la care face referire art. 1.

Art. 3 – După data de (x) se pedepsește cu închisoare pe viață fără drept de liberare condiționa­tă fapta unui angajat al unui Serviciu Secret de a activa conspirat în Magistratu­ră, Partide Politice, Media, Societăți Comerciale.“

Eliberarea instituții­lor fundamenta­le ale statului de rețeaua toxică a serviciilo­r secrete e a 11-a Poruncă din Decalog. S-a pus căpăstru peste țară ca o pânză de păianjen. Orbește și narcotizea­ză. Acesta ar fi un pas simplu spre ziua de mâine. A progresulu­i și a normalităț­ii.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania