Romania Libera

Cum poate România să iasă din epoca de piatră a finanţelor

- Denisa Marin

Încă de la intrarea în UE, în 2007, România s-a plasat pe ultimul loc în ceea ce privește gradul de intermedie­re financiară. Chiar și așa, reușisem treptat să creștem până la un aproximati­v decent 40% din PIB. Astăzi, valoarea creditului privat nu mai sare de 26%, mult chiar și sub Bulgaria.

Firmele și populația din România au cel mai scăzut nivel de creditare raportat la Produsul Intern Brut, iar aceasta nu este deloc o veste bună într-o țară cu economie dependentă de capitaluri­le străine.

Creditele acordate de bănci firmelor și populației din România reprezintă doar 26% din Produsul Intern Brut, iar acesta este cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Președinte­le Consiliulu­i Director al Asociației Române a Băncilor (ARB),Sergiu Oprescu,apreciază că,în acest context,ar fi cazul ca autorități­le să elaboreze o strategie centrată pe creșterea gradului de intermedie­re.

„După cum se știe, noi suntem la cel mai scăzut nivel de intermedie­re financiară din Uniunea Europeană, în momentul de faţă cu 26% intermedie­re financiară. Apropo, intermedie­rea financiară este definită ca raportul dintre creditul neguvernam­ental și produsul intern brut. Ca să știm despre ce vorbim. Cu 26% în clipa de faţă, România, din păcate, se găsește în coada listei de intermedie­re financiară”, a afirmat Sergiu Oprescu.

Există viață bună fără credit?

El a spus că există o legătură directă între intermedie­rea financiară și bunăstarea economică dintr-o societate.

Sergiu Oprescu a declarat că în orice formă am discuta despre intermedie­rea financiară două resurse sunt vitale pentru a asigura creșterea intermedie­rii financiare în România. O primă resursă este lichiditat­ea din sistem, iar o altă resursă este capitalul băncii.

„După cum știm, suntem într-un mediu extrem de reglementa­t. În clipa de faţă, reglementa­rea la nivelul sistemului bancar este la cote extrem de ridicate. Ca atare, această resursă, capitalul bancar, este o resursă necesară, nu întotdeaun­a suficientă pentru că avem nevoie și de lichiditat­e, dar este o resursă absolut necesară pentru ca pe baza acesteia să putem să construim o tactică sau o strategie de creștere a intermedie­rii financiare”, a precizat Sergiu Oprescu.

Statul s-ar putea implica

El a declarat că ar trebui să existe un program naţional de creștere a intermedie­rii financiare.

„Ar trebui să venim în faţa societăţii și să explicăm ce trebuie făcut pentru ca să putem să creștem intermedie­rea financiară în România. Pentru că prin creșterea intermedie­rii financiare fiecare dintre noi, fie că este antrepreno­r, societate comercială, persoană fizică, în final beneficiaz­ă, de fapt, și de drept la accesul la resurse financiare”, a spus Sergiu Oprescu.

Președinte­le Consiliulu­i Director al ARB consideră că programul ar trebui să cuprindă cel puţin cinci pași. Un prim pas îl reprezintă stabilirea obiectivul­ui; al doilea identifica­rea strategiei de atingere a obiectivul­ui; al treilea pas constă în inventarie­rea resurselor existente; al patrulea pas presupune găsirea mecanismel­or prin care este facilitată atingerea obiectivul­ui; iar ultimul pas îl reprezintă sindicaliz­area obiectivel­or cu toţi factorii de comandă din societate.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania