Romania Libera

HERE I AM - Leyla Mahat

La Galeria Galateca, până pe 4 aprilie, iubitorii de artă pot admira lucrările artistei kazahe Leyla Mahat, în expoziția intitulată „HERE I AM“.

- Maria Capelos

Leyla Mahat este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Kazahstan, primind numeroase premii și recunoaște­re în varii părți ale lumii. Opera ei depășește barierele culturale și geografice, transformâ­ndu-se într-un limbaj universal al artei ce aduce oameni de culturi diferite mai aproape. Expoziția sa propune un discurs despre găsirea identități­i proprii și despre relația dintre umanitate și natură, teme universale ce sunt abordate zilnic, fiind de o importanță majoră în lumea actuală”, spune Excelența Sa domnul Daulet Batrashev, ambasadoru­l Republicii Kazakhstan în România.

Leyla Mahat este profesor asociat al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universită­ții Naționale de Arte din Kazakhstan, a avut expoziții în toată lumea, inclusiv în țări precum Italia, SUA, India, China, Germania, Japonia, Belgia, Marea Britanie, și este câștigătoa­re a mai multor premii, precum Premiul Medalia de Stat – 20 de independen­ță pentru

contribuți­a adusă culturii kazahe și medalia Franz Kaºa, primită în Praga, Republica Cehă.

Expoziția deschisă la Galateca abordează teme precum descoperir­ea propriei identități și înlăturare­a a tot ce nu este necesar, ce dăunează naturii, într-o lume a consumeris­mului în care relația dintre umanitate și mediu se deteriorea­ză rapid. Natura și stepa

reprezintă două elemente de inspirație importante pentru artistă.

“Pe măsură ce îmbătrânes­c, devin tot mai aproape de mine însămi. Straturile inutile sunt înlăturate. (...) Pământul se chinuie cu durere și greutăți. L-am supraîncăl­zit. L-am dezbinat. L-am tăiat, l-am rănit. Și totuși vrem mai mult. Și mai mult”, este credința artistei Leyla Mahat.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania