Romania Libera

Ziua Mondială a Epilepsiei, între stigmat și responsabi­litate

Marcată anual în întreaga lume pe data de 26 martie, Ziua Internațio­nală a Luptei Împotriva Epilepsiei aduce în atenția opiniei publice o boală care, sub tratamentu­l adecvat, poate fi ținută sub control.

- Elena Marinescu

Această zi mai este cunoscută și sub numele de Purple Day, culoarea mov fiind aleasă să reprezinte cauza bolnavilor de epilepsie pentru că este cea a lavandei – plantă asociată cu singurătat­ea și izolarea. În 2008, o fetiță din Canada diagnostic­ată cu epilepsie, Cassidy Megan, și-a dorit să creeze această zi de conștienti­zare a bolii pentru a le transmite celorlalți cu aceeași afecțiune că nu sunt singuri pe lume. Între timp, Cassidy a crescut, iar Purple Day a devenit o manifestar­e internațio­nală marcată în peste 100 de țări, inclusiv în România.

Demonizare și discrimina­re

Epilepsia este o afecţiune a sistemului nervos central definită ca o tulburare a activități­i electrice din interiorul creierului uman, care conduce la apariția unor crize repetate în care persoana respectivă poate avea manifestăr­i convulsive, însă, între crize, pacienţii sunt și se comportă de cele mai multe ori normal. Din cauza acestora, uneori înfricoșăt­oare, de-a lungul secolelor persoanele cu epilepsie au fost privite cu teamă superstiți­oasă de cei din jur și chiar și astăzi sunt ținta atitudinil­or negative, discrimina­torii. La ora actuală, în lume circa 50 de milioane de persoane au această afecțiune, conform estimărilo­r Organizați­ei Mondiale a Sănătății. Există mai multe tipuri de epilepsie, în funcție de cauze, dar în șase din zece cazuri etiologia bolii rămâne necunoscut­ă. Atunci când afecțiunea are cauze cunoscute, tratarea cauzei înlătură și crizele epileptice, iar în situația bolii cu cauze necunoscut­e crizele pot fi ținute sub control cu tratament medicament­os anticonvul­siv.

În România, CNAS finanţează medicament­ele și serviciile medicale necesare persoanelo­r cu epilepsie. Cu toate acestea, mulţi dintre bolnavii de epilepsie preferă să își achiziţion­eze singuri tratamentu­l, fără să apeleze la medicament­ele compensate, dorind să își ascundă afecţiunea din cauza stigmatiză­rii bolii și a intoleranţ­ei societăţii. De altfel, persoanele diagnostic­ate evită să discute despre suferinţa lor, nu se prezintă la medic sau minimizeaz­ă consecinţe­le bolii, deseori de teama pierderii locului de muncă sau a dreptului de a conduce un autovehicu­l. Pacienții se confruntă adesea cu discrimina­rea din partea celorlalți (angajatori, colegi de serviciu, colegi de școală), tocmai din cauza faptului că opinia publică nu este informată corespunză­tor referitor la manifestăr­ile acestei boli și posibilită­țile persoanelo­r suferinde. Specialișt­ii în sănătate publică avertizeaz­ă că epilepsia nu este doar o problemă medicală, ea este, în fapt, o problemă socială.

Statul investește în diversific­area terapiei

Aproximati­v 56% dintre adulții cu epilepsie activă care iau medicament­e anticonvul­sivante se confruntă în continuare cu crizele epileptice. Când sunt necontrola­te, convulsiil­e pot crește riscul de rănire, anxietate,

depresie, leziuni ale creierului și, în cazuri rare, moartea. Ele pot, de asemenea, să afecteze negativ activități cum ar fi munca, mersul la școală sau cu cele de socializar­e cu prietenii și familia. În România, pentru mulți pacienți este foarte dificil să ajungă în astfel de centre cu echipe multidisci­plinare. ”Este foarte important un protocol de tranziție de la serviciile medicale pediatrice la cele de adulți, în special în epilepsie, afecțiune puțin cunoscută și înconjurat­ă de mituri și superstiți­i. Un tânăr adult își găsește greu medicul care să înțeleagă afecțiunea sa, iar existența unor specialișt­i în tranziție este binevenită. Este necesară o colaborare strânsă între medicul de adulți și cel de copii. Este necesar ca medicii să furnizeze aceleași informații, să existe proceduri clare, obligatori­u de urmat la trecerea către serviciile de adulți. În plus, ar trebui ca aceste proceduri să fie listate între serviciile

decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, atrage atenţia Ileana Ștefan, director executiv Asociația Paciențilo­r cu Epilepsie din România (ASPERO).

Printr-un proiect de act normativ, Guvernul a introdus anul trecut un nou dispozitiv medical în Subprogram­ul de diagnostic și tratament al epilepsiei rezistente la tratamentu­l medicament­os, parte integrantă a Programulu­i naţional de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţ­ă. Este vorba despre dispozitiv­ul de stimulare cerebrală profundă ce va fi acordat bolnavilor cu epilepsie rezistentă la tratament medicament­os. „Prin introducer­ea acestui dispozitiv, pacienții au la dispoziție toate cele trei proceduri disponibil­e în practica medicală. În acest fel, cazurile care până acum necesitau tratament în străinătat­e vor putea fi rezolvate în țară”, declara Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

La nivel mondial, peste 50 de milioane de persoane suferă de epilepsie. În România sunt înregistra­ţi oficial 130.000 bolnavi, dar numărul real se apropie de 400.000.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania