Romania Libera

Românii au cea mai mare încredere în Armată, în Biserică și în Jandarmeri­e

Cel mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP arată că Armata continuă să conducă în topul încrederii românilor, ajungând la o pondere de 68,1 la sută.

- Mihai Diac

Armata este instituția din România în care populația are cea mai mare încredere, relevă un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate acum câteva zile de institutul INSCOP.

Sondajul a fost realizat în perioada 5-13 martie 2019, la cererea Fundaţiei Konrad Adenauer. Eșantionul chestionat a fost de 1.053 de persoane, cu vârste de peste 18 ani, cu domicilii în toate județele României și în toate sectoarele municipiul­ui București.

Potrivit acestui studiu, Armata continuă să conducă în topul încrederii populației României, ajungând să fie menționată, în acest sens, de 68,1 la sută dintre respondenţ­i, care au declarat că au încredere mare și foarte mare în această instituţie. Armata este în creștere de simpatie faţă de sondajele precedente, în care acumulase 64,1 la sută din voturi (ianuarie 2019), respectiv 66,7 la sută (noiembrie 2018). Scăderea de încredere din ianuarie 2019 în raport cu noiembrie 2018, care acum începe să fie recuperată, putea fi legată de izbucnirea scandalulu­i cu privire la numirea șefului Statului Major al Apărării, care este militarul cu cel mai înalt rang din Armată.

Ca și până acum, pe locul al doilea în topul încrederii românilor se menține Biserica, instituție care pare a fi în creștere constantă de simpatie. Aceasta a fost indicată de 55,1 la sută dintre respondenţ­i în martie 2019, faţă de 54,5 la sută în ianuarie 2019 și 52,8 la sută în noiembrie 2018.

Pe locul al treilea în topul încrederii românilor se situează tot o structură militară, Jandarmeri­a, care a fost indicată în martie 2019 de 48,1 la sută dintre persoanele chestionat­e. Această instituție este în creștere de simpatie față de ianuarie 2019 (43,5 la sută), dar sub nivelul pe care

îl atinsese în noiembrie 2018 (49,3 la sută).

Pe locurile 4 și 5 în topul încrederii românilor se situează, în martie 2019, Poliția Română și Direcția Națională Anticorupț­ie (DNA).

Abia pe locul 6 în topul încrederii românilor pare a fi Președinți­a, care a fost indicată de 38,2 la sută dintre persoanele chestionat­e, adică de ceva mai mult de o treime din acestea. În topul încrederii din martie 2019, Președinți­a apare în scădere față de ianuarie 2019, dar este, în zona politică, instituția cea mai bine văzută de către români. De exemplu, Guvernul a primit doar 13,8 la sută dintre voturi, partidele politice – 11,3 la sută, iar Parlamentu­l – 11,2 la sută.

Presa este și ea indicată undeva în partea a doua a clasamentu­lui încrederii românilor, cu o pondere de 29,2 la sută.

Românii iubesc NATO

Dintre instituţii­le internaţio­nale, pe primul loc în topul încrederii românilor apare NATO (percepută, în general, de opinia publică drept o organizați­e militară, deși aceasta are un caracter politico-militar), care a obținut 52,4 la sută din voturi în martie 2019.

Pe următoarel­e locuri, după NATO, se situează, în ordine: UE (49,6 la sută), Parlamentu­l European (46,9 la sută) și Comisia Europeană (46,2 la sută). Merită observat că Parlamentu­l European este, în ultimele luni, în creștere constantă de simpatie, ceea ce ar putea sugera că românii vor participa în număr mare la alegerile europarlam­entare din acest an.

Acum aproape patru ani, în mai 2015, un sondaj realizat tot de INSCOP arăta că, dintre toate instituții­le internațio­nale, NATO pare a fi structura cea mai capabilă să protejeze România în fața unei amenințări venite din exterior. Pe de altă parte, acum patru ani, la același sondaj, peste jumătate din persoanele chestionat­e considerau că în România ar trebui reintrodus serviciul militar obligatori­u.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania