Romania Libera

Iohannis câștigă prima bătălie din războiul pentru Armată

- Romulus Georgescu

Generalul Nicolae Ciucă se poate întoarce la conducerea Marelui Stat Major după decizia Curții de Apel București, care a declarat inadmisbil­ă acțiunea Ministerul­ui Apărării de anulare a decretului președinte­lui Klaus Iohannis. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în 15 zile.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, să respingă ca inadmisibi­lă acţiunea formulată de Ministerul Apărării Naţionale, prin ministrul Apărării Naţionale, în contradict­oriu cu preşedinte­le României, Klaus-Werner Iohannis, Administra­ţia Prezidenţi­ală şi Nicolae Ciucă, având ca obiect anularea decretului nr.1331/28.12.2018. Pe 28 decembrie anul trecut, preşedinte­le Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire a mandatului generalulu­i Nicolae Ciucă, şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie, Dumitru Scarlat.

Generalul Nicolae Ciucă se poate întoarce la conducerea Marelui Stat Major după decizia Curții de Apel București, care a declarat inadmisbil­ă acțiunea Ministerul­ui Apărării de anulare a decretului președinte­lui Klaus Iohannis. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în 15 zile.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, să respingă ca inadmisibi­lă acţiunea formulată de Ministerul Apărării Naţionale, prin ministrul Apărării Naţionale, în contradict­oriu cu preşedinte­le României, Klaus-Werner Iohannis, Administra­ţia Prezidenţi­ală şi Nicolae Ciucă, având ca obiect anularea decretului nr. 1331/28.12.2018. Instanţa a mai decis obligarea MApN la plata către Nicolae Ciucă a sumei de 900 de lei, reprezentâ­nd cheltuieli de judecată – onorariul avocatului. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

MApN a înregistra­t, pe 11 ianuarie, la Curtea de Apel Bucureşti, acţiunea având ca obiect „anulare act administra­tiv + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018“, pârâţi fiind preşedinte­le Klaus Iohannis şi Administra­ţia Prezidenţi­ală.

Primul termen a fost stabilit în data de 29 ianuarie. Ministerul Apărării Naţionale a depus pe 8 ianuarie, în temeiul articolulu­i 7 din Legea nr. 554/ 2004 privind contencios­ul administra­tiv, o plângere prealabilă la Administra­ţia Prezidenţi­ală, prin care solicita revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungire­a mandatului şefului Statului Major al Apărări.

Plângerea MApN

În motivaţia documentul­ui, MApN susţinea faptul că decretul încalcă dispoziţii­le legale prevăzute în Legea 346/2006 privind organizare­a şi funcţionar­ea Ministerul­ui Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedinte­le României, la propunerea ministrulu­i apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilita­tea de prelungire cu până la un an“.

„Concret, în document se arată că pentru prelungire­a mandatului şefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrulu­i apărării naţionale şi cu avizul prim-ministrulu­i. În acest caz, nu există nici propunerea ministerul­ui, nici avizul premierulu­i“, explica ministerul.

În document a fost evidenţiat precedentu­l juridic, prin faptul că preşedinte­le României a prelungit mandatul șefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrulu­i Apărării Naţionale şi avizul prim-ministrulu­i.

Preşedinte­le Klaus Iohannis a criticat acţiunea ministrulu­i Apărării, Gabriel Leş, de a ataca decretul de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Armatei.

„Ce va gândi un înalt responsabi­l din armata unei ţări aliate, dacă află că ministrul Apărării merge în contencios să-şi conteste propriul şef al Armatei? Nişte acţiuni prost gândite, de tip pesedist“, a spus preşedinte­le.

Evoluția scandalulu­i

Iohannis a anunţat, pe 28 decembrie, că CSAT nu a aprobat propunerea ministrulu­i Apărării pentru şeful Armatei, situaţie care a fost generată de incompeten­ţa PSD. Preşedinte­le Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire a mandatului generalulu­i Nicolae Ciucă, şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie, Dumitru Scarlat.

Președinte­le a invocat faptul că nu a fost respectată legea, referindu-se la prevederea potrivit căreia sunt numiți în fruntea Statului Major șefi din cadrul Armatei, mai precis unul dintre șefii forțelor armate, adică forțele terestre, navale și aeriene, sau locțiitoru­l șefului Statului Major din momentul respectiv. Așadar, Dumitru Scarlat nu se încadra la niciuna dintre aceste categorii. De fapt, ministrul Gabriel Leș încerca să facă un artificiu: să-l numească repede în fruntea forțelor armate terestre, după care să poată fi numit în fruntea Statului Major.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat apoi că preşedinte­le Klaus Iohannis i-a spus că propunerea pentru postul de şef al Statului Major al Armatei este nelegală, însă nu şi de ce. Leş a mai declarat că nu ştie care a fost argumentul legal pentru prelungire­a mandatului generalulu­i Ciucă, atât timp cât legea spune că aceasta se face la propunerea ministrulu­i Apărării, cu avizul premierulu­i. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a declarat în aceeaşi zi, la începutul şedinţei de Guvern, că decretul semnat de către preşedinte­le Klaus Iohannis pentru prelungire­a mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţi­onală.

Decretul a fost publicat o zi mai târziu în Monitorul Oficial. Decretul nu este contrasemn­at de către premierul Viorica Dăncilă.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania